VLADIMIR DUGANDZIC/CROPIX
PREPORODIO SE

‘Bio sam u rupi, a ne u tunelu!‘ Praktički je nestao sa scene, no danas na Poljudu silno vjeruju u njega

‘Livaja? Odličan igrač, a mi smo tu da pokažemo kako možemo i bez njega‘
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 14. listopad 2021. 18:31

Emir Sahiti je glavna tema ovoga tjedna. Logično i to iz razloga što je krilni napadač Bijelih prošlu sezonu proveo na Šubićevcu. Šibenik je klub koji je oživio njegovu karijeru koja se u jednom trenutku našla u dubokom “tunelu”. U tišini, bez ikakve priče otišao je na posudbu u Šibenik u trenutku kada se na njega u Hajduku gotovo uopće nije računalo.

- Bio sam u rupi, a ne u tunelu. Nisam bio ni registriran pred dvije sezone. Nisam bio nigdje prije dolaska u Šibenik, gdje sam stigao na mala vrata, ali sam se uspio dokazati - iskreno je kazao Sahiti.

Nisam gubio vjeru

Na pragu 23. godine (rođendan slavi krajem studenoga), Sahiti je već puno toga prošao u karijeri. Uspona i padova kao da iza sebe ima silne godine igranja, a tek mu je treća sezona prvoligaškog nogometa u HNL-u s obzirom na to da je krenuo u proljeće 2019. Krenuo i stao.

- Sjećam se kada sam debitirao prije dvije i pol godine za Hajduk protiv Gorice na Poljudu. Odigrao sam četiri utakmice tog proljeća.

image
Emir Sahiti i Vedran Jugović
VLADIMIR DUGANDZIC/CROPIX

I nakon toga je nestao sa scene. Struka je praktički otpisala Sahitija jer iako je kod Oreščanina debitirao, nije kasnije dobivao značajniju prigodu. Godinu dana je bio izvan svih kombinacija.

- Istina, bio sam daleko od momčadi, nisam ništa igrao, ali nisam gubio vjeru u vlastite mogućnosti. Obitelj i moj menadžer Aliaj su bili stalno uz mene. Radosno sam prihvatio posudbu u Šibenik kao veliku šansu jer sam vjerovao da mogu uraditi nešto dobro.

Nemam osobni cilj

Imao je karakter, imao je i znanje, ali imao je i trenera koji je vjerovao u njegove sposobnosti.

- Moram se zahvaliti treneru Renduliću koji mi je pružio golemo povjerenje. I svim suigračima, te ljudima u Šibeniku koji su mi bili velika potpora dok sam igrao na Šubićevcu. Svi su mi bili pri ruci, pomagali kad god je zatrebalo.

Rendulić je strateg koji je Sahitiju ponudio šansu kontinuiranog igranja, a pritom je najviše prigoda dobivao na lijevom krilu.

- Uglavnom sam igrao na lijevom krilu, ali gdje god me trener stavljao ja sam se trudio napraviti najviše što mogu. Na lijevom krilu mi je najdraže, jer ulazim dijagonalno i pucam desnom nogom. U Hajduku igram desno krilo, ali jasno je da ću igrati sve ono što trener kaže. Na svim pozicijama gdje najviše mogu pomoći momčadi.

Koliko ste zadovoljni ostvarenim u protekla tri mjeseca na Poljudu ?

- Najsretniji sam bio kada sam postigao prvi pogodak u prvenstvu za Hajduk protiv Belupa. Prije sam već zabio protiv Tobola, ali čekao sam prvoligaški zgoditak za Bijele.

Prošle sezone ja postigao sedam zgoditaka u dresu Šibenika, a jedan od tih zgoditaka uvijek povlači neizbježnu priču. Prvi u dresu Šibenika zabio je za pobjedu Narančastih prije nepunu godinu dana na Poljudu.

- Sve sam o tome već rekao i ne trebam se ponavljati. Slavio sam zgoditak radi ljudi koji tada u Hajduku nisu vjerovali u mene, a moj jedini cilj je bio što bolje igrati i vratiti se ponovno u Hajduk.

image
Emir Sahiti i Danijel Lončar
VLADIMIR DUGANDZIC/CROPIX

Ali, promijenila se situacija oko Sahitija, danas sportski direktor Nikoličius silno vjeruje u 22-godišnjeg napadača. Uvijek biranim riječima govori o svom krilnom napadaču.

- Sigurno govori istinu ha, ha... Nadam se da ću mu uzvratiti na povjerenje. Osobni cilj ? Nisam sebi postavljao ciljeve, bitno je da pomognem momčadi u ostvarivanju velikog rezultata.

Naslov ili Kup

Koji je cilj, što je veliki rezultat? Kakav je Hajduk ove sezone?

- Dobra smo momčad, a cilj je postati prvakom ili osvojiti Kup. Realno? Vrijeme će pokazati, imamo veliku konkurenciju, ali imamo i momčad.

Koja je najjača strana Hajduka?

- Podrška navijača, oni nas bitno podižu.

Bez Livaje i Krovinovića igrate u Šibeniku?

- Ja se još nadam da će možda Krovinović zaigrati jer počeo je lagano trenirati. Livaja je odličan igrač, a mi smo tu da pokažemo kako možemo i bez njega. Bit će zahtjevno gostovanje u Šibeniku jer domaćin ima dobru kontru, a mi se moramo dobro organizirati.

image
Emir Sahiti i Jens Gustafsson
VLADIMIR DUGANDZIC/CROPIX

Uvijek je dobra priča kada se dva brata nađu na suprotnim stranama, ali ovog puta nema ništa od bratskog derbija. Ozlijeđen je Suad Sahiti, krilni napadač Šibenika.

- Mjesec dana je “out”. Upaljene su mu tetive, nema druge nego mora na oporavak. Uvijek sam uz brata, želim mu da se što prije vrati na teren. Kao što je on bio uz mene u Rabotničkom, tako sam i ja sada njegova podrška.

Što se ste pričali prije nedjeljnog ogleda?

- Rekao sam bratu da se moramo vratiti u Split s tri boda, a on mi je odgovorio da će nam biti jako teško.

Čekam poziv Albanije

Sahiti je rođen u Zemunu, ali podrijetlom je s Kosova. Igrao je u Prištini do 17 godine, a potom je preselio u Rabotnički, odakle je prije četiri godine došao u Hajduk. Za koju reprezentaciju ste se opredijelili?

- Igrao sam za Albaniju U-19 i U-21, ali sada čekam. Za seniore još nisam dobio poziv.

Sahitijev idol nije neki krilni napadač, već nekadašnja zvijezda Barcelone i španjolske reprezentacije, Iniesta.

- Da, Iniesta mi je najdraži igrač. Nekoć sam i ja igrao obje “osmice”, i desno i lijevo. Imam i šut s distance, ali moram doći do prigode za šutiranje.

ZA ŠIBENIK

35 utakmica/7 golova/2 asista

ZA HAJDUK

17 utakmica/2 gola/3 asista

600

tisuća eura vrijednost je Emira Sahitija prema TM-u

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
03. svibanj 2024 11:23