Toni Datković u dresu Lokomotive
 Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
DERBI 17. KOLA

BRANIČ LOKOMOTIVE NAJAVIO BORBU ZA DRUGO MJESTO I OTKRIO POTANKOSTI IZ SVLAČIONICE 'Ne smijemo sad potonuti, na Rujevicu idemo po tri boda'

LOKOMOTIVA Na Kajzerici tuguju i istodobno se okreću subotnjem prvenstvenom okršaju s Rijekom, a branič Toni Datković najavljuje pravo izdanje
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 07. prosinac 2018. 11:48

Iako su dani na Kajzerici olovno teški, iako će eliminacija iz Kupa još dugo peći, nema vremena za tugovanje. Nogometaši Lokomotive moraju što prije prihvatiti tužnu zbilju i okrenuti se prema naprijed - već ih u subotu, naime, čeka novi okršaj s Rijekom, ovaj put prvenstveni, na Rujevici. Bit će to još jedna utakmica velikoga uloga, izravna bitka za drugo mjesto na ljestvici, koje Lokosi i Rijeka sad dijele sa po 30 osvojenih bodova...

- Teško je prihvatiti oproštaj od kupa, emocije su još uvijek vruće. Odigrali smo sjajno prvo poluvrijeme, osjećali smo da nam Rijeka baš ništa ne može, ma razmišljao sam čak da ćemo ih dobiti 3:0! I onda se dogodilo isključenje koje je okrenulo cijelu utakmicu i Rijeka je na kraju zasluženo pobijedila - kaže Toni Datković (25), pouzdani srednji i lijevi branič Lokosa.

Nakon što je dobio crveni karton, Uzuni je bio potresen, Datković otkriva potankosti iz svlačionice:

- Kad smo u poluvremenu ušli u kabinu, Uzuni nas je dočekao u suzama, nije mogao zaustaviti plač, ispričavao nam se, bio je izvan sebe. Ma nitko mu od nas ništa ne zamjera, on na svakoj utakmici daje sve od sebe i takve se neželjene situacije gdjekad dogode. Zanimljivo, ovo je Uzuniju možda bio i prvi klizeći start otkad je u klubu i odmah je dobio crveni karton! Neka više ne uklizava...

A jeste li možda nakon tog isključenja ipak malo previše respektirali Rijeku? Naglo ste se povukli i praktički ste ih doveli u svoj 16-erac. Istina je, imali ste igrača manje, ali prije dva tjedna i Osijek je protiv vas imao cijelo poluvrijeme igrača manje, ali to se nije osjetilo u igri, Osječani su imali sasvim drukčiji gard nego vi protiv Rijeke?

- O tome smo razgovarali s trenerom poslije utakmice. Bokovi su nam ušli u sredinu, krila su se spustila i vratili smo se u kazneni prostor. Mi koji igramo otraga tjerali smo dečke prema naprijed, ali osjetila se nekakva psihološka kočnica, u glavama je bila ta spoznaja da imamo igrača manje. A baš smo u poluvremenu spomenuli taj primjer Osijeka, koji je protiv nas s igračem manje u nekim trenucima djelovao kao da ima igrača više! Nažalost, nismo odigrali kao oni, čini mi se da smo platili danak neiskustvu.

Rijeka je sad u opipljivoj psihološkoj prednosti uoči subotnjeg okršaja...

- Točno je to, malo smo potonuli. Ali, moramo se dignuti, jer znamo kakvu težinu nosi ova utakmica, ulog je drugo mjesto i učinit ćemo sve da na neki način uzvratimo Riječanima za poraz u kupu. Mlada smo i poletna momčad, odlično smo pripremljeni i siguran sam da ćemo imati snage za novi okršaj. A osjetili smo tijekom utakmice u Kranjčevićevoj da se igrači Rijeke žale na umor, jedan su drugoga bodrili da još malo izdrže... Gledajte, nama se praktički cijela odlična jesen na kraju svela u ove dvije-tri posljednje utakmice i ne sačuvamo li to drugo mjesto, kompromitirali bismo sve dobro što smo napravili! A to ne smijemo dopustiti i dat ćemo svoj maksimum za pobjedu na Rujevici.

Nogometno ste odrasli u Rijeci, na Kantridi ste proveli šest godina - po dvije u kadetima, juniorima i u profesionalnom pogonu, ali nikad niste dobili priliku da zaigrate za A momčad!?

- Čudno je to... Žao mi je bilo zbog toga, dogodile su se neke ružne stvari. Potpisao sam profesionalni ugovor s Rijekom i nakon dan-dva otišao sam s mladom reprezentacijom do 19 godina na Europsko prvenstvo u Estoniju i tamo sam, putem interneta, doznao da sam - posuđen Pomorcu iz Kostrene! Nitko me nije o tome obavijestio, niti me pitao želim li ići na posudbu u Drugu ligu!? To nije bilo korektno, loša su mi sjećanja na to razdoblje, ali uspio sam sve prebroditi i vratiti se na pravi put. Otišao sam poslije u Sloveniju, igrao u prvoligašima Zavrču i Kopru, prije nego sam došao u Lokomotivu - govori Datković.

Rijeka ima veliki problem s Omladinskom školom. Zašto? Vaša je generacija praktički posljednja koja je dala prvoligaške igrače - to su još, uz vas, Sluga, Močinić...

- Nakon te naše generacije, igrača rođenih 1993. godine, isplivao je samo još jedan igrač, mali Dangubić, koji je 1995. godište. Ali, ni on u Rijeci nije dobio priliku i to očito nije slučajno, uopće se tamo ne vodi briga o vlastitim “klincima”, ne uzdaju se u svoje talente i rezultat svega je da godinama ni jedan igrač nije došao iz njihove škole do Prve lige. Ostao sam u dobrim odnosima s ljudima koji rade u riječkom klubu, baš smo malo razgovarali o tom problemu i prije kup-utakmice...

Prošloga ste ljeta došli u Lokomotivu, klub koji funkcionira posve suprotno od Rijeke, klub koji svoju egzistenciju i postojanje temelji na vlastitoj Omladinskoj školi!

Savršeno za iskorak

- Zato sam i došao na Kajzericu! Bilo je nekog kontakta s Hajdukom, ali odlučio sam se za Lokomotivu, jer sam znao da je ovo kvalitetna sredina u kojoj mladi igrači dobivaju priliku da se razviju do kraja. A meni je, nakon dvije godine igranja u Sloveniji, trebao iskorak, budući da je Prva HNL na višoj razini od slovenske lige. I Lokomotiva je bila savršena prilika da napravim taj iskorak, sad se pokazuje da nisam pogriješio - kaže Datković koji se odlično snalazi i na srednjem braniču i na lijevom boku:

- U juniorima sam igrao na boku, a u Sloveniji sam postao srednji branič. Odgovara mi i jedno i drugo, bolji sam u defenzivi nego u igri prema naprijed, ali u Lokomotivi nije ni potrebno da odlazim u napad. Ionako je tamo velika gužva, ha-ha, imamo niz kvalitetnih i brzih ofenzivnih igrača. A moje je da zatvorim obranu...

Derbi 17. kola između Rijeke i Lokomotive na Rujevici gledajte u subotu u 15 sati na MAXtv-u, a informacije o sportskim paketima pronađite ovdje.

Dalmatinac ste, s Paga, ali prilikom odluke o nastavku karijere ipak ste poslušali razum (Lokomotiva), a ne emociju (Hajduk)?

- Nema se što kriti, emocija me vuče, kao i većinu Dalmatinaca, prema Hajduku. I prije dolaska u Lokomotivu pregovarao sam sa splitskim klubom, no sve se to nekako izjalovilo, lani početkom srpnja nije bilo nikakve službene ponude od strane Hajduka i odlučio sam doći u Lokomotivu. Presudila je glava, a ne srce, povukao sam savršen potez. I kad bih nakon ovog, jednoipolgodišnjeg iskustva na Kajzerici, morao opet odlučivati između Lokomotive i Hajduka, opet bih isto napravio - kaže Datković.

Snimio sam napis iz SN i poslao ga kumu, navijaču Rijeke, na Pag...

Uoči kup-utakmice u utorak, na Kajzerici su se ponajviše pribojavali raspucanog riječkog napadača Čolaka. Međutim, Datković ga je sjajno čuvao i Čolak se praktički nije sastao s loptom. A kako će biti na Rujevici?

- Vjerujem da ću jednako dobro odraditi posao! Svi su me nahvalili poslije utakmice, dobio sam stvarno svaki duel, iako je Čolak vrlo nezgodan igrač. Ima i jedna zanimljivost u svezi toga. Na Pagu ima i navijača Rijeke, među njima je i moj kum koji me cijeloga tjedna zvao i govorio mi je: “Nemoj igrati, odglumi ozljedu, Čolak će vas uništiti, zabit će vam tri gola, u strašnoj je formi”! A dan nakon utakmice, kad ste u SN napisali da sam “Čolaka pospremio u džep”, taj sam napis snimio i poslao kumu! Više me nije zvao, ha, ha...

Rezultati by SofaScore

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
02. svibanj 2024 02:38