ANTE CIZMIC/CROPIX
KLJUČ USPJEHA

Čime nas Tudor može iznenaditi u derbiju? Sve je jasno - vrijeme je za rezultat, a ne za eksperimente

S dva posljednja zagrebačka gostovanja vratio se Hajduk bez bodova, sa šest primljenih zgoditaka.
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 11. srpanj 2020. 16:43

Derbi je derbi, utakmica punog naboja, nisu samo tri boda u pitanju.... Puno je opisa nedjeljne utakmice koji kroz povijesni rivalitet naglašavaju važnost susreta koji je u Hrvata uvijek imao kultni status. Zato je, bez obzira na aktualni trenutak u kojem se nalaze momčad i plasman koji drže na ljestvici, bitno u derbiju pokazati vrijednost. Osvjetlati obraz i ugled kluba.
Dinamo je prvak, Hajduk peti, daleko od ozbiljne konkurentnosti borbe za drugo mjesto, ali utakmica je bitna.

Derbi je, važno je protiv Dinama u Zagrebu ne izgubiti, ako je moguće i pobijediti. Jasno, svi će se pitati kako. Ali, nije ni Dinamo u formi koja bi sugerirala laganu maksimirsku šetnju do pobjede. Dakle, generalno pitanje je čime nas Tudor može iznenaditi u nedjelju?

Obrambeni blok

Prvi odgovor je ukoliko promijeni taktički izbor i ostane neporažen. S dva posljednja zagrebačka gostovanja vratio se Hajduk bez bodova, sa šest primljenih zgoditaka. Lokomotiva i Gorica su dobili Bijele, ali posebno u oko upada šest pogodaka u mreži Posavca.

Zato Tudor mora učvrstiti obrambeni blok. Zadnja linija sa četiri doima se realnom opcijom s obzirom da su tri stopera ozlijeđena (Ismajli, Mujakić i Simić), pa Tudor na dispoziciji ima Dimitrova, Vuškovića, Radića i Dellovu. Juranović desno, Čolina lijevo s Dimitrovom i Vuškovićem u sredini. Jedino logično, bez izmišljanja ‘tople vode’. Četiri su natrag, a u sredini blok s Nejašmićem, Caktašem i Jradijem.


U prvom zagrebačkom derbiju Hajduk se postavio u 4-3-3 s ‘beton sredinom’ u kojoj su zaigrali Jurić, Nejašmić i Kalik. Tri zadnja vezna koja su ‘ugušila’ igru Dinama. Tudor ne igra s toliko defenzivaca, pa ne treba ni povlačiti paralelu, ali treba se znati kako je Hajduk uspio zaustaviti jesenski puno jači Dinamo. Proljetni Hajduk je ofenzivniji od jesenskog, ali i ranjiviji u obrambenoj fazi. Zato je nužno da se i dva krilna igrača povlače i pomognu u defenzivnom bloku. Tudoru je najvažnije da zadrži Dinamo daleko od svojih vrata, što jasno neće biti lagana zadaća, ali primarni cilj mora biti koncentracija na obranu.


Model ofenzivne igre pokazao je Hajduk u prvom poluvremenu dvoboja s Lokomotivom. Povučena koncepcija u dva bloka s veznim redom koji realizira brzu tranziciju po osvojenoj lopti.


Ključ uspjeha je u sredini terena, to je ono što stalno ponavljamo, ali nema Tudor velikih rješenja u veznom redu. Ozlijeđeni su Hamza i Jurić, dva igrača koji bi inače držali sredinu. Nejašmić i Caktaš će trebati zauzeti njihove uloge, dok je Jradi taj koji bi mogao pružiti impuls ofenzivne igre. Jairo i Brnić po duplim bokovima moraju pritom iskazati golemi trkački potencijal kako bi se momčad u obrani spustila nisko u 4-5-1. I potom u drugom dijelu može napasti s više postavljenim Caktašem. Ali, to su već nijanse koje se preoblikuju tijekom igre.

Zašto tako kasno?

Za nedjelju je naglasak na obrani, što ne znači da govorimo o bunkeru, jer iz kvalitetne defenzive stiže napad. Hajduk je u ožujku izgubio 0:2 na Poljudu u susretu kojem se orijentirao na kontranapade. Nakon isključenja Ismajlija dobili smo rezultatsko rješenje dvoboja, prevagu koja je otišla na stranu gostiju. Poučeni igrom iz ovosezonskih dvoboja, zatim aktualnom situacijom i proljetnim nizom Hajduka, treba očekivati tvrdo izdanje Bijelih u Maksimiru. Fokus na rezultat, a ne eksperimente.


Ako bi Tudor tako postavio cilj nedjeljne utakmice već bi nas iznenadio postavkom, a ukoliko bi na kraju uspio otići neporažen ili čak pobijediti, bio bi to njegov najbolji proljetni rezultat. Toliko dobar da bismo se upitali zašto stiže u ovako kasnoj fazi prvenstva...

Hajduk je protiv klubova iz Top 5 uzeo tek 4 od 18 mogućih bodova

Protiv Dinama, Rijeke i Osijeka nije Hajduk postigao zgoditak ovog proljeća. Podatak je to koji upozorava, ali i puno govori o proljetnom Hajduku. U Osijeku 0:0, na Poljudu 0:2 s Dinamom, identični poraz na Rujevici i na kraju 0:1 s Osijekom na Poljudu.

Četiri utakmice s momčadima iz Top 5, a samo jedan bod uz gol-razliku 0:5. Jedina momčad iz Top 5 koju je Hajduk pobijedio ovog proljeća jest Lokomotiva, s 1:0 na Poljudu. Pritom je u Zagrebu izgubio 2:3, pa se ukupni omjer s ekipama iz Top 5 ogleda u omjeru 1-1-4 iz šest utakmica, odnosno 4 od 18 mogućih bodova (22 %).

ZADNJIH PET ZAGREBAČKIH HNL-DERBIJA

SEZONA 2017. - 2018.
4. kolo Dinamo - Hajduk 3:1
22. kolo Dinamo - Hajduk 0:1

SEZONA 2018. - 2019.
18. kolo Dinamo - Hajduk 1:0
36. kolo Dinamo - Hajduk 3:1

SEZONA 2019. - 2020.
16. kolo Dinamo - Hajduk 1:1

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
26. travanj 2024 13:42