Igor Musa u dresu Hajduka
 JAKOV PRKIĆ/CROPIX
‘RIJEČKA PUSA‘

Čovjek koji je Kantridu zamijenio Poljudom: ‘Riječani vole biti tamo! Ali, Hajduk ima neznatnu prednost‘

‘Očekujem pravi derbi izjednačenih momčadi. Hajduk je pokazao da mu treba tako malo za sreću.‘
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 27. kolovoz 2021. 22:01

Igor Musa se nakon kratke epizode u trenerskom stožeru Danijela Pranjića u drugoligašu Dubravi vratio u Mostar. U gradu na Neretvi dočekat će i nedjeljni jadranski derbi. Bivši igrač Hajduka i Rijeke ovako gleda na ogled svojih nekadašnjih ekipa.

- Hajduk je malo svježiji, Rijeka večeras igra s PAOK-om i jasno je da će biti na visokoj razini potrošnje. Ali, trener Goran Tomić sigurno zna kako balansirati opterećenje, kako iskombinirati momčad da bude natjecateljski spremna za nedjelju. Zato europsko opterećenje Rijeke ne bi stavljao u prvi plan, tim više što su Riječani zadnjih sezona pružali odlične igre na Poljudu. Odgovara im splitski stadion, očito vole osjetiti taj podražaj derbija na Poljudu, stoga nedjeljni ogled vidim kao utakmicu s ravnopravnim šansama za uspjeh. Pravi derbi izjednačenih ekipa u kojem Hajduk zbog domaćeg terena ima neznatnu prednost - kazat će Musa bez puno zapitkivanja.

Pobjednički niz

Četiri pobjede u nizu bilježe Bijeli, od početka kolovoza su u pobjedničkoj seriji. Uspjeli su se opraviti od bolne europske eliminacije, je li to znak da su Bijeli ušli u željenu formu?

- Nizom pobjeda napravili su veliki pomak, jer nakon Tobola su morali prevladati početni šok. Nisu u tom trenutku nastavili s padom već su se karakternim pristupom vratili na pobjedničku stazu. U uzlaznoj su putanji, a koliko su zaista snažni, pokazat će nam jadranski derbi. Za Hajduk je bitno da je vraćena kohezija s navijačima, da ljudi ponovno vjeruju u momčad Bijelih. Emotivna proslava pobjede izborene u zadnjim trenucima protiv Dragovoljca potvrdila je kako malo treba za veliku sreću. Zato ne sumnjam da će podrška s tribina, iako su drukčiji uvjeti uslijed korona krize, ipak biti od velikog značaja za Hajduk u nedjelju. Serijom pobjeda probijena je psihološka barijera i tu je najveći uspjeh Bijelih u protekla četiri tjedna.

Kada govorimo o igri Hajduka, stalno se provlači ista činjenica da je momčad previše oslonjena na Livaju.

- Nema spora da je Livaja ključni igrač. Njegova nazočnost na travnjaku momčadi pruža veće samopouzdanje, a da ne govorimo koliko je Hajduk bolji kada Livaja ima učinak kakav bilježi početkom ove sezone. S Livajom je kompletna liga dobila na kvaliteti, najviše Hajduk, jasno. Svaka se momčad koja ima pojedinca extra klase osloni na njegov doprinos u igri, stoga ne čudi da se to događa i u Hajduku.

image
VLADIMIR DUGANDZIC/CROPIX Cropix

Uz Livaju najveće ovoljetno pojačanje je Filip Krovinović. Kako ste vidjeli njegove igre u proteklih mjesec dana u Hajduku.

- Moram priznati da uslijed poslovnih i obiteljskih obveza nisam detaljno pratio njegov put u Hajduku, ali ono što sam vidio pruža mi jasnu spoznaju da će igrač njegove klase oplemeniti igru Bijelih. Krovinović je igrač koji nedostajao Hajduku u kreativnoj dimenziji veznog reda, kvalitetom i iskustvom puno će donijeti momčadi, jer jasno je da i njemu treba vrijeme za uigravanje. Tim više što nije prošao pripreme. S utakmicama će Krovinović samo rasti.

Kakvu utakmicu očekuje? Opreznu ili otvorenu s pogocima?

- Nekoliko posljednjih jadranskih derbija na Poljudu je prošlo u atraktivnoj igri, s mnoštvom zgoditaka. Baš kao nekad dok sam nosio dres Rijeke, a potom i Hajduka kada se igralo “za gol više”. I ovoga puta očekujem atraktivnu utakmicu što nam prije svega jamči Hajdukov napadački potencijal. Međutim svaka momčad koja teži kontinuiranim napadima, ostavi prostor za kontra udare, a Rijeka ima iskustvo i brzinu iskoristiti takve situacije. Zato, tipujem na golove. Rijetki su jadranski derbiji koji prolaze jednosmjerno, u kojima jedna momčad lagano dolazi do pobjede. Ali, pogodaka uvijek ima.

U slaganju taktičkih zamisli pokušat će Gustafsson nadmudriti Tomića u trećoj važnoj, velikoj utakmici na početku sezone. Tobol i Osijek nije prošao kako je želio, a treći put?

Jasna slika

- Vjerujem da je ispucao kredit “kikseva”, da je s četiri pobjede u nizu došao do jasne slike kako momčad treba izgledati i što može na travnjaku pružiti. Trener Hajduka je uvijek pod imperativom pobjede, ali cijela momčad više nema ni opravdanja ni alibija. Traži se rezultat s kojim će se nastaviti serija.

Uoči sedmog kola Hajduk je prvi na tablici. Krajem kolovoza to nije razlog doseg za otvaranje šampanjca, ali mogao bi biti ako Bijeli i rujan dočekaju u liderskoj ulozi. Pritom ne treba zaboraviti da nakon Rijeke sljedeći mjesec dolazi gostovanje u Puli i potom derbi s Dinamom na Poljudu. Gledajući bez kristalne kugle u budućnost, otvara se mogućnost za kontinuitet boravka na vrhu.

- Primarno se nadam da su prošla vremena kada smo Hajduk gledali na trećem ili četvrtom mjestu. Ionako je predugo trajalo. Vrijeme je da Hajduk bude konkurentan u borbi za prvo mjesto cijelu sezonu. Trenutno je Hajduk prvi, ali ne treba pritom zaboraviti da su slabiji rezultati konkurencije išli Bijelima u prilog. Uz to imaju i utakmicu manjka. Zato Hajduk treba gledati sebe i napraviti iskorak s jednom važnom pobjedom poput uspjeha u jadranskom derbiju. A na pitanje može li ostati prvi i za rujan, moj odgovor je pozitivno vjerovanje. Puni samopouzdanja, u seriji pobjeda, imaju sve elemente da se naviknu živjeti na prvoj poziciji. Ali, moraju to potvrditi na terenu.

Bez Andrijaševića su Riječani bitno slabiji

Hajduk s Livajom i Krovinovićem, a Rijeka nakon dugo vremena bez Andrijaševića, igrača koji je godinama na Poljudu pružao sjajne igre. Zabijao, asistirao, razigravao momčad. Jedan od najvažnijih aktera u stvaranju pozitivne tradicije riječke momčadi zadnjih sezona na splitskom travnjaku.

- Motor momčadi, igrač koji je udarao ritam igre Rijeke. Bez Andrijaševića su Riječani bitno slabiji, ali i prošlog proljeća je Hajduk već počeo pisati jednu novu tradiciju s tri uzastopne pobjede protiv Rijeke. Vidjet ćemo u nedjelju slijedi li nastavak te serije.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. travanj 2024 15:15