Pula, 220519. Stadion Aldo Drosina. Finale Hrvatskog kupa, HNK Dinamo - HNK Rijeka. Na fotografiji: Davor Suker, DAmir Miskovic i Mirko Barisic.
 GORAN SEBELIC/CROPIX
SPASONOSNI UGOVOR

Frajer s ponudom je stigao za najveći posao u povijesti HR nogometa! Evo kako će se dijeliti novac

Po aktualnoj shemi prvak ima oko 20 posto, a novi u najvišem rangu tek 440.000 kun...
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 08. lipanj 2020. 08:04

Kucnuo je i taj ponedjeljak, 8. lipnja 2020. godine. Važan dan za hrvatski nogomet. Mnogi će reći i veliki. Hrvatski nogometni savez je pozvao predstavnike deset članova elitnog razreda da se nađu u uredu Saveza u Vukovarskoj ulici i podastrijeo im najbolji ugovor koji je ispregovarao za televizijska prava.


Prema informacijama iz HNS-a prvoligaši su na uvid dobili sedam ponuda u originalnom obliku.

Precizne brojke danas bi konačno trebale biti puštene u eter. Ukupno ulaganje agencije koja će otkupiti TV prava ide na više adresa: klubovima Prve HNL, za ostale projekte koje je HNS naveo u neformalnom natječaju, za naslovno sponzorstvo Prve lige, ali i produkciju. Prema neslužbenom podacima fiksna ponuda iznosi 8,0 - 8,5 milijuna eura po sezoni. Na to idu i određeni dodaci. Sve zajedno seže i do 10 milijuna eura. HNS i klubovi moraju dogovoriti koliko će točno pripasti prvoligašima u konačnom zbroju. Po nekim izvorima 7-8 milijuna eura.

image
CROPIX
DAMIR KRAJAC


Aktualni ugovor za Prvu HNL vrijedi do 2022. godine. Po njemu akteri u jednoj sezoni dobiju 11-12 milijuna kuna. Kako je potpisan 2018. dok su HNS vodili isti ljudi, to govori o ozbiljnom poslu koji je napravio Damir Mišković, predsjednik Rijeke i dopredsjednik HNS-a. Prodrmao je učmale odnose u kojima prvoligaši ne zarađuju gotovo ništa u usporedbi s onim koliko bi mogli temeljem osnovne aktivnosti – igranja utakmica.

Miškovićeva borba

Mišković se već godinama bori. Prvo s Opatijskom inicijativom prema državi, za koju dosad nije imao pravog sluha s druge strane, zatim unutar nogometne organizacije da barem donekle osigura stabilnost prvoligašima. Kako u sezonu ne bi ulazili ‘bosi’. Mišković je povukao poduzetnošću i probojnošću, organizirao nekoliko sastanaka, animirao međunarodne kompanije i doveo ih u hrvatski nogomet. Trgnuo je iz sna i HNS, klubovi će definitivno po prvi put otkako je HNL-a imati prihod od TV prava koji će im pomoći. Pogotovo manjima.


Do 11. svibnja u Kuću nogometa “sletjelo“ je sedam prijava. Komisija HNS-a obavila je razgovore. Predvodio ju je predsjednik Davor Šuker. Neke u Zagrebu, pojedine putem video-konferencije. Svi su ti pregovori snimljeni, kao dokaz bude li netko imao pritužbe. Jedan od ljudi iz Saveza kazao nam je prije sastanka:


- Moramo posao obaviti u jednom danu, i razgovor s klubovima i donijeti odluku da nam taj frajer ne pobjegne. Ma, neće on pobjeći, to je ozbiljna tvrtka, ali nismo htjeli da išta procuri, zato će klubovi doznati tek danas, ne bi dobro odjeknulo da ranije bude po medijima.


Tko je “taj frajer“? Radi se o agenciji iz inozemstva koja dosad nije bila uključena u HNL. Nisu prošli ni HT, ni Arenasport, ni opcija u koju je uključen Sportklub. Nijedna postojeća televizija u Hrvatskoj nije prošla. To je sasvim nova priča. Oni će imati dodatan trošak nekoliko milijuna eura godišnje samo za produkciju po standardima koji su određeni. No, takav ishod ne znači da HNL-a sigurno više neće biti na Arenasportu. Ne. Poziv se odnosio na razdoblje od 2022. do 2027. godine, s mogućnošću da se produži za još tri sezone.


Međutim, aktivna je opcija da se sve prelomi i preokrene već ovog ljeta, da se novi i aktualni vlasnik HT i Vox-nogomet dogovore. Klubovi bi odmah došli do većeg financijskog kolača, a tvrka koja ulazi koristila bi postojeću infrastukturu i Arenasport za emitiranje prijenosa. Preuzela bi uhodani posao. O tome će tek biti riječi. Sve je otvoreno.

Pet puta više

Mišković je uspio, HNS ima na stolu paket od desetak milijuna eura. Pričekat ćemo službene podatke, ali potvrdi li se da je to otprilike 55-60 milijuna kuna za klubove Prve HNL, čak i ako je 50 milijuna kuna, radit će se okvirno o pet puta većoj cifri od dosadašnje.


I dalje će Izrael, Austrija, kamoli Danska, imati bitno više, no kakvo je hrvatsko gospodarstvo, i kakav je dosadašnji ugovor, to je golem iskorak. I dobro ishodište za neki budući dodatan rast. Na koje će točno razdoblje ovaj ugovor biti potpisan, to ćemo vjerojatno doznati danas.


U igri su bili Skandinavci iz Švedske, koji izdašno financiraju svoje klubove na sjeveru Europe, kao i tvrtke registrirane u Švicarskoj, Sloveniji...

Kako će se dijeliti novac od TV prava?

Prvoligaški klubovi sami će podijeliti novac. Po aktualnoj shemi prvak ima oko 20 posto, a novi u najvišem rangu tek 440.000 kuna. TV prava važnija su za klubove sa začelja poput Intera, Varaždina ili sutra Šibenika, nego za Dinamo. Modrima je gotovo svejedno hoće li dobiti 9 ili 12 milijuna kuna. To će i dalje biti sitna stavka u njihovom proračunu. Naravno da kriterij rezultata mora biti prisutan, ali bitno bi bilo, zbog lige, zbog pospješivanja konkurentnosti svih, da se ugradi i socijalni aspekt. Zato, plasman na svako mjesto više mora donijeti veću zaradu, ali ne bi trebalo raditi velike razlike. Primjerice, kada bi novi u Prvoj ligi i deveti na tablici dobili po 4 milijuna kuna, to bi njima više značilo nego Dinamu 10 milijuna. Dijelu klubova radit će se praktično o trećini godišnjeg budžeta. Pogotovo ako će u vremenu koje je pred nama biti manje novca nego zadnjih sezona. (da)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
21. travanj 2024 00:57