Lovro Majer
 
 RONALD GORSIC/CROPIX
PRILIKA ZA NOVI POČETAK

Dani odluke za ‘najboljeg mladog nogometaša Hrvatske‘! Stigao je as koji mu može spasiti karijeru

Kod Nenada Bjelice se nije naigrao, ali Igor Jovićević ga planira vratiti na pravi nogometni put
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 28. svibanj 2020. 21:23

Lovro Majer (22) kod Igora Jovićevića kreće - ispočetka! Možda vam to neobično, čudno zvuči, ali definitivno je tako.
Kad je iz Lokomotive u ljeto 2018. godine došao u Dinamo, najavljen je kao golemo pojačanje, te godine izabran je u organizaciji Hrvatske udruge Nogometni sindikat za najboljeg mladog nogometaša Hrvatske drugi put zaredom. U glasovanju su sudjelovali svi hrvatski prvoligaški stručni stožeri. Također je uvršten u najboljih 11 u momčadi prvenstva. Predviđala mu se karijera posuta zvjezdanom prašinom.

Međutim, po dolasku u Dinamo ozlijedio je gležanj, morao je na operaciju, odigrao je samo 72 minute protiv Rudeša na startu te sezone 2018./19. Vratio se ne teren tek 9. veljače 2019. godine u 20. kolu protiv Istre 1961 u Maksimiru, ušao je u 76. minuti...
U toj fenomenalnoj sezoni za Modre koja je kulminirala europskim proljećem nakon 49 godina, Majer nije odigrao niti jednu europsku utakmicu, a samo je tri puta bio na klupi. Sve ostale utakmice gledao je s tribina.

image
Lovro Majer i Hrvoje Smolčić
RONALD GORSIC/CROPIX

Zaključak je bio: ozljeda ga je zaustavila, zbog tog razloga bivši trener Dinama Nenad Bjelica nije računao na njega.
Međutim, očekivalo se da će ove sezone dobiti svoju pravu priliku, da će bogomdani talent, pravi playmaker, stvaratelj igre, pokazati zašto je dva puta zaredom bio najbolji mladi igrač Hrvatske. Opet se nije dogodilo. U HNL-u je nastupio na 16 utakmica, ali od toga samo na četiri svih devedeset minuta. U Europi ga opet praktički nije bilo, dobio je 6 minuta protiv Saburtala, 13 i 21 minutu u dvije utakmice s Ferencvarosem, te 9 minuta u posljednjoj utakmici u skupini Lige prvaka protiv Manchester Cityja. U dvije sezone u plavom dresu Majer se pretvorio u pričuvu ili - gledatelja s tribina. U pet utakmica u skupini Lige prvaka nije bio niti na klupi! Dvije sezone u Dinamu bile su mu bačene u vjetar. Dinamova “desetka” praktički je nestala, makar, kad god je u HNL-u dobivao priliku, kakvu-takvu, bio je među ponajboljim igračima na terenu.

DVIJE SEZONE U DINAMU

PRVENSTVO
26 odigranih utakmica
2 postignuta pogotka

KUP
2 odigrane utakmice
0 postignutih pogodaka

SUPERKUP
1 odigrana utakmica
0 postignutih pogodaka

EUROPA
4 odigrane utakmice
0 postignutih pogodaka

Na važnom raskrižju

Koji je bio razlog zastoja u karijeri? Dakle, ozljedu smo već spomenuli. Nakon povratka bilo mu je teško uhvatiti mjesto u pobjedničkoj momčadi, a Bjeličina momčad zaista je bila - pobjednička. Nekako sve to izgleda normalno, logično.
Ipak, Majera su mučile neke druge stvari. Dobio je prvo ponudu od Mallorce, španjolski klub htio ga je na posudbu, a nakon toga se javio i Getafe, koji ga je također želio na posudbu, uz mogućnost kupnje. Imao je opciju i za CSKA iz Moskve. Međutim, kad su te ponude stizale, iz Dinama je odgovor uvijek bio - ne!

U razgovorima s trenerom Bjelicom uvijek je dobivao obećanje da će dobiti pravu priliku, da će više igrati. Međutim, kad bi i dobio priliku, kad bi i dobro odigrao, nije dobivao priliku u kontinuitetu. Tako da je s vremenom Majer jednostavno gubio samopouzdanje. Sad s odmakom možemo kazati da Bjelica jednostavno nije preferirao Majera, da mu očito nije odgovarao takav tip igrača. Momak koji je trebao biti projekt Dinama, nositelj nove generacije i okosnica igre, prvo zbog ozljede, a nakon toga i zbog nepovjerenja bivšeg trenera, to nije postao. Tako ispada, no Lovro Majer bi trebao biti sretan što je Bjelica više nije trener Dinama.

2,3
milijuna eura vrijednost je Lovre Majera prema TM-u
2023.
istječe Majerov aktualni ugovor s modrim klubom

Kraj ove sezone, te primarno sljedeća, presudno je razdoblje za Majerovu karijeru. Ako i treću sezonu zaredom u Dinamu bude na marginama, njegova karijera će biti u velikoj opasnosti. Njegov pogled je uperen u trenera Jovićevića. Tehnički je odličan, brz je u primopredaji lopte, osjeća prostor, ali ne bježi od duela, ima vrhunski osjećaj za kombinatoriku i suradnju.

Tijekom utakmica često ga možete vidjeti u kratkom odigravanju te potom u brzootvarajućoj kretnji kojom se nudi za ponovni prihvat lopte. Loptu udara snažno, precizno, svaki mu udarac ima snažnu rotaciju, idealan je za izvođenje prekida... To smo itekako dobro vidjeli na onoj nedavnoj utakmici protiv Gorice kad je zabio sjajan pogodak iz slobodnog udarca. Po onome što znamo, Igor Jovićević, koji je i sam bio pravi “španer”, voli takve igrače. Zato je Majerov pogled uperen u Jovićevića, trenera koji bi mu mogao spasiti karijeru. Što bi osim za Majera bilo dobro i za Dinamo, jer bi tako uskoro njegova cijena u milijunima eura mogla postati veća od broja koji nosi na leđima.

Može li s Ivanušecom skupa igrati?

Kad ga je koristio, trener Bjelica je Majera gurao na njegovu prirodnu poziciju, onu ofenzivnog, centralnog veznog. To je pozicija koju Lovro igra najbolje, iako se može koristiti i na lijevoj i desnoj strani veze, već po potrebi. Bit će zanimljivo vidjeti kako će ga koristiti trener Jovićević, odnosno kako će Majer funkcionirati s Lukom Ivanušecom, još jednim ofenzivnim veznjakom. Najveće pitanje je mogu li Ivanušec i Majer skupa igrati u momčadi. (do)

Može li s Ivanušecom skupa igrati?

Kad ga je koristio, trener Bjelica je Majera gurao na njegovu prirodnu poziciju, onu ofenzivnog, centralnog veznog. To je pozicija koju Lovro igra najbolje, iako se može koristiti i na lijevoj i desnoj strani veze, već po potrebi. Bit će zanimljivo vidjeti kako će ga koristiti trener Jovićević, odnosno kako će Majer funkcionirati s Lukom Ivanušecom, još jednim ofenzivnim veznjakom. Najveće pitanje je mogu li Ivanušec i Majer skupa igrati u momčadi. (do)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
20. travanj 2024 14:28