JERKO LEKO TVRDI

'Dinamo je sazrio za Europsku ligu! Da igramo to natjecanje, prošli bismo skupinu!'

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 22. listopad 2011. 11:43

Jerko Leko jedan je od ključnih igrača Dinama ove sezone. Iskusan je, u njegovoj igri nema oscilacija, bilo bi idealno kad bi takvi bili i svi ostali. U njega se uvijek možete pouzdati, Leko može odigrati bolje ili slabije, ali definitivno nikad neće razočarati. Odličan je sugovornik za objasniti zašto Modri u Ligi prvaka nisu konkurentni Realu, Lyonu i Ajaxu.

Dinamo ima dosta iskusnih igrača, dosta reprezentativaca, a ipak se ne može nositi niti s Ajaxom koji je druga europska liga. Zašto?

- Druga europska liga? Pa, ne znam baš... Ali dobro, u posljednje vrijeme baš i nema nekih velikih europskih rezultata. Istina, “štekaju” i u prvenstvu, mi smo se nadali da ćemo ih dodatno uzdrmati, jer su sigurno bili nesigurni s obzirom na svoje rezultate prije dolaska u Maksimir. Nadali smo se ranom pogotku, možda bi tada okrenuli utakmicu u drugom smjeru.

Jeste li vi ipak razočarani nakon ove tri utakmice Lige prvaka, je li vas je zavarao Real i onaj minimalni poraz od 0:1?

- Nisam razočaran. Ispada da nam je bilo lakše s Realom nego s Ajaxom. Ali nismo bili više napaljeni na Real nego na Kopljanike, ako ste to pomislili. Real igra drukčiji nogomet, više individualan, ne u toj mjeri kolektivan kakav igra Ajax. Nama ne odgovaraju momčadi koje igraju tako kolektivno kao momčad Franka de Boera.

Kako to da niste razočarani, a Dinamo nakon tri kola nema niti jedan bod, nije zabio niti jedan gol?

- Kad sam došao u Dinamo, pitali ste me “biste li radije bili posljednji u skupini Lige prvaka ili prezimili u Europskoj ligi? I sad odgovaram kao onda. Radije igram Ligu prvaka, bez obzira na rezultat. A što bi se dogodilo da smo ispali od Malmöa i zaigrali Europsku ligu? Sve bi bilo katastrofa, tko zna kako bi sve danas izgledalo.

Mnogo se priča o tome kako Dinamo ima hendikep igranja u Prvoj HNL, da je taj nogomet drukčiji sport od onog koji se igra u Ligi prvaka. Je li to točno?

- Ovako ću odgovoriti. Dinamo je trenutačno sazrio za Europsku ligu! Da smo ušli u to natjecanje, sigurno bismo prošli skupinu. Dinamu treba sigurno dvije-tri godine igranja u Ligi prvaka kako bi se priviknuo na tu razinu natjecanja i tako anulirao slabost Prve HNL. Recimo, jedne godine je Dinamo iz Kijeva bio u skupini s Arsenalom, Interom i Lokomotivom iz Moskve, s kojim smo se trebali boriti za treće mjesto. Na kraju smo bili četvrti, ali smo, recimo, igrali s Arsenalom 1:1. Za neke rezultate u Ligi prvaka trebaš proći prirodni put, nema ničega na ho-ruk.

OPŠIRNIJE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU SN-a!

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
24. rujan 2024 05:40