Joško Gvardiol
 Damir Krajač / Cropix
ZAOKUPIO POZORNOST SVIH

DINAMOVO OTKRIĆE KOJE JE PREMAŠILO SVA OČEKIVANJA ISPRIČALO SVOJU PRIČU Sa 17 godina izborio je prvu momčad: 'Prozvali su me Pep i ne smeta mi'

Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 08. srpanj 2019. 14:00

Doziraju u Dinamu medijske istupe mlađih igrača, onih koji su tek zakoračili u seniorski nogomet, da se ne pretjera u podizanju prašine. Logično, nemamo primjedbe. Ali Joško Gvardiol je ipak toliko iskočio, premašio očekivanja da moramo čuti njegovu priču.

Tko je, dakle, sedamnaestogodišnjak koji je na nedavno završenim pripremama u Sloveniji zaokupio pozornost svih. Od trenera Bjelice, medija i promatrača do suigrača, koji također u povjerenju govore da je Gvardiol strašan talent, predodređen za neki od najvećih klubova.

Kada je došao Joško Gvardiol u Dinamo, kako je počela cijela priča?

"Bio sam u Trešnjevci koja je tada imala dobru školu i naše utakmice s Dinamom uvijek su bile derbiji. Nakon jedne takve trener Miroslav Davidović pozvao me u Dinamo. Iskreno, bilo mi je malo glupo otići u Dinamo, bio sam vezan uz svoj klub. Živim na Srednjacima pa mi je Trešnjevka blizu. Tata je tada smatrao da je to dobar put za mene i ja sam došao u Dinamo", priča Gvardiol.

Iz Novigrada

Inače, tata je bio igrač nižerazrednog NOŠK-a iz Novigrada kod Zadra, odakle su podrijetlom Gvardioli. Tamo i danas žive Joškovi baka i djed.

"Svi znamo koliko velikih igrača potječe iz tog zadarskog bazena, mogu se i ja smatrati dio toga, ha-ha."

Otac je, inače, bio ribar, danas je trgovac.

"Radi sad u ribarnici na Dolcu. Mama je iz Zagreba, imam dvije sestre. Jedna je bila rukometašica, danas se bavi rukometom na pijesku."

Prvi izbor bila je košarka, no nogomet je ubrzo prevladao.

"Igrao sam košarku u osnovnoj školi, to mi je jako dragi sport, ali sam se odlučio za nogomet jer sam bio uspješniji. Nogomet je ipak bio moj prvi izbor."

Damir Krajač/Cropix

Iz Novigrada je, između ostalih, bivši košarkaški izbornik Dražen Anzulović.

"Znam, kako ne, srećemo se dok tamo šetamo Rivom. Čak smo i neki rod, ali ne bih doista sad mogao reći kako smo točno povezani. Ne, nisam ga nikad pitao za neki savjet, popričamo više onako usput, ništa posebno. Ove godine i ne stignem u Novigrad, puno je obveza."

U redu, vratimo se ovoj nogometnoj priči. Kad je došao u Dinamo, prvo je bio lijevi bek.

"Istina, bio sam lijevi bek, ali trener Poldrugač je primijetio da bih mogao biti stoper. Iako se u početku nisam baš slagao s tom odlukom, na kraju je dobro ispalo. Igrao sam i zadnjeg veznog, kod trenera Erbežnika, a onda me Poldrugač vratio na stopera. Draža mi je stoperska pozicija, definitivno. Prvo nisam bio “za”, ali sad mi je super. No, u prvoj momčadi, koja mi se pozicija god ukaže, nema problema, to ću igrati."

Kako je on doživio svoje prve pripreme s prvom momčadi, s igračima koji su prošle sezone ispisali povijest?

"U početku je, priznajem, bilo teško, bilo je baš naporno. Čim bih došao kući legao bih i zaspao. Ali nakon par treninga sam se prilagodio, sad je lakše."

Svjestan je svega što se oko njega dogodilo zadnjih dana? Komplimenti stižu sa svih strana, nametnuo se kao rijetko kada tko. Je li očekivao baš takav iskorak na prvim pripremama?

"Iskreno, nisam očekivao takav iskorak, ali drago mi je da imam mogućnost trenirati s tim igračima, kamo li s njima igrati."

Eto, Bjelica je rekao da će ga zadržati u prvoj momčadi?

"Trener meni to još nije rekao, ali čuo sam, pročitao sam, ha-ha - ne skida osmijeh s lica."

Je li se nešto konkretno promijenilo u njegovu životu otkad je s prvom momčadi, odnosno, otkad je svojim partijama na pripremama skrenuo pažnju na sebe?

"Ne znam, meni je sve isto. I dalje sam isto kao i prije, samo jače radim, treninzi su žešći."

Tko mu je kao mlađem igraču bio uzor?

"Kako sam bio lijevi bek, u to doba mi je drag bio Ibanez. A sad mi je Van Dijk!"

Uh, neki kažu da bi mogao poput Van Dijka, da ima potencijala za takvo što?

"Ima vremena za to, pomalo."

Damir Krajač/Cropix

Nego, pisalo se i pričalo da ga je prije godinu, godinu i pol, tražio milanski Inter, a da on nije želio otići u Milano?

"Ne znam ja ništa, menadžer se bavi time, ja se ne zamaram. Saznao sam to čitajući u novinama, ja se time nisam bavio."

Što očekuje od Dinama sljedeće sezone i koju bi on ulogu volio imati u tome?

"Nadam se da će ove godine Dinamo napraviti još korak dalje u Europi. A ja bih volio ostati u prvoj momčadi, ali i da ne ostanem, radim dalje, treniram. Također, volio bih proći Drugu HNL, to je pravi put za mlade igrače, da možda još malo osjetim seniorski nogomet."

Debi s Olimpijom

Zanimljivo, prvi susret sa seniorskim nogometom, ako ne računamo PL International Cup gdje igraju igrači do 23 godine, bio mu je susret s Olimpijom?

"Da, nisam odigrao nijednu utakmicu u Drugoj HNL, samo sam Ligu prvaka igrao za juniore. Olimpija mi je bila prvi seniorski nastup."

Kaže da ne bi nikoga od trenera izdvajao, da nekoga ne zaboravi, svim trenerima je zahvalan, jer je od svakoga nešto naučio. A kako su ga primili u prvoj momčadi, kako su ga prihvatili stariji igrači?

"Prihvatili su me super, velikim dijelom su mi olakšali. Pogotovo kad krene utakmica. Još uvijek imam neku tremu, što je normalno. Puno mi olakšavaju, kapetan Ademi i ovi stariji igrači. Igrao sam i u paru s Kevinom Theophileom, bilo je super, ali nisam navikao da igrač toliko komunicira i da toliko moram biti na suparničkom igraču. Privikavam se, sve bolje se snalazim."

Cimer je s Rokom Baturinom. Dalmatinska veza?

"Da, ha-ha."

Za kraj, malo šale. Znate li kako bi se zvao Josep Guardiola da korijene vuče iz Novigrada? Kako nego - Joško Gvardiol. Evo, na neki način je imenjak i prezimenjak slavnog trenera, je li ga ikad itko prozvao Guardiola ili barem Pep?

"Ma došlo je to više igrom slučaja, kad sam stigao u B momčad počeli su me zvati Pep, ha-ha. Ne smeta mi, svejedno mi je, glavno da se mi nogometno razumijemo."

Van Dijk, Guardiola, nije loše. Neka bude i nešto ispod te razine na svom vrhuncu, bit će to sjajna karijera. No, kako i sam kaže, pomalo...

Večernja škola i tramvaj

Gvardiol je toliko mlad da još ide u školu.

"Tehničar sam cestovnog prometa, završio sam treći razred. Četvrti ću pohađati u večernjoj školi jer ne mogu uskladiti školu i nogomet."

Maloljetan je pa još nema vozačku. Vozi li ga itko na trening?

"Tramvaj! Ili sedamnaestica do Borongaja ili s Remize na devetku i dvanaesticu, kako kad. Nije problem."

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
06. svibanj 2024 03:19