Joško Gvardiol
 Damir Krajač/Cropix
MAKSIMIRSKI 'VAN DIJK'

DINAMOVO ČUDO OD DJETETA POSTALO NAJVEĆA PRIČA MODRIH PRIPREMA Joško Gvardiol dobio priliku i oduševio trenera Bjelicu i suigrače

Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 04. srpanj 2019. 22:12

Najteže je pisati o mladim igračima jer se brzo upadne u zamku. Nije dobro pretjerati, jer je lako ispasti “magarac”, a nije ni za mladiće zgodno kad ih se vrlo brzo počne uzdizati u nebeske visine. Treba tu biti oprezan, dozirati komplimente, znamo koliko je primjera igrača koji su bili “novi Messi”, “ novi Ronaldo”, pa su posustali i prije no što su poletjeli.

Ne može zato nitko znati kako će izgledati zrela karijera Joška Gvardiola, ali zasad je taj sedamnaestogodišnjak najveća priča Dinamovih priprema. Nije “kupio” komplimente - ne samo novinara, već svih promatrača i svih u Dinamovoj delegaciji - jednim lažnjakom, fintom ili tim pogotkom, već izvedbama u prve tri pripremne utakmice. Takva mirnoća, stabilnost, preciznost u dodavanju i obrambenoj intervenciji, ili kad iz zadnje linije uzme loptu pa krene do protivničkog šesnaesterca. A onda još uspije i zabiti. I centaršut jako dobar.

Slično razmišljanje

Znate, to s mladim igračima, jedno je kad netko dominira u svojoj kategoriji, ali kad sa 17 godina dominira među seniorima, bez obzira što se radi o klubovima slabijeg ranga od Dinama, onda je to već nešto drugo. Očito, slično razmišlja i Nenad Bjelica, potvrdio nam je nakon utakmice s Austrijom Klagenfurt da na Gvardiola ozbiljno računa.

- Gvardiol je dobar i on sigurno ostaje s prvom momčadi! Imamo četiri stopera (Gvardiol je peti, nap. a.), potreban nam je, trenirat će s nama, a po potrebi ćemo ga i koristiti tijekom sezone - rekao je jasno i glasno trener Zagrepčana Nenad Bjelica.

Ne treba ništa dodavati i oduzimati. Gvardiol je zaradio trenerovo povjerenje i na njega će Bjelica računati i u pravim, službenim utakmicama, možda i u HNL-u. Nema dvojbe, Gvardiol postaje najveći dobitnik ljetnih priprema, otkriće onima koji za njega nisu znali, potvrda klase onima koji su se već upoznali s njegovim kvalitetama. No, kažemo, druga je dimenzija kad netko ono što je pokazivao u mlađim uzrastima pokazuje među seniorima.

GNK Dinamo

A tko je uopće Joško Gvardiol? Rođen je u Zagrebu, ali podrijetlom je iz Novigrada pokraj Zadra. Tridesetak kilometara udaljen od čuvenog Zatona Obrovačkog, otprilike toliko i od Zadra, opet igrač s genima iz tog bazena. Počeo je svoj nogometni put u Trešnjevci, ali vrlo rano, s osam-devet godina došao je u Dinamo i otad se razvija u Maksimiru. Jedno vrijeme bio je lijevi bek, ali onda su u Dinamovoj školi odlučili da bi od njega bilo bolje “raditi” vrhunskog stopera.

Jedan od začetnika te ideje bio je Dalibor Poldrugač, tadašnji njegov trener u mlađim kategorijama. Ideja nije odmah naišla na svekoliko odobravanje, međutim ipak je Gvardiol postao stoper. U Dinamu je uvijek manjkalo ljevonogih stopera, pa zašto ne probati s Joškom? I sad se vidi koliko je to bila dobar potez. Snažan je, visok, po stasu napredan za sedamnaestogodišnjaka, a istovremeno tehničko vrlo dobro obučen, može igrati s obje noge.

Murska Sobota, 270619.
Stadion Fazanerija.
Pripremna nogometna utakmica GNK Dinamo - KS Cracovia.
Na fotografiji:  Datkovic, Josko Gvardiol.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
Damir Krajač/Cropix
Joško Gvardiol

Važne godine

Pričao nam je tada, prije godinu i pol, Poldrugač o dečku koji bi mogao biti “čudo”, top klasa, odnosno, koji će to sigurno biti, ako nešto iznenada ne pođe ukrivo. Iz tog vremena datira i jedna zanimljiva crtica. Poldrugač je, naime, tada igračima koje je trenirao, na papiru napisao na kojeg ga igrača podsjećaju, odnosno, u koji profil igrača bi s godinama mogli izrasti. Profil, ne nužno razinu. Pa je nekima uz ime pisalo Barzagli, nekima Kovačić, nekima Buffon...

Ime i prezime: Joško Gvardiol

Datum rođenja: 23. siječnja 2002.

Mjesto rođenja: Zagreb

Visina i težina: 186 cm / 77 kg

Klub: Dinamo

Pozicija: središnji branič

Ugovor: do ljeta 2022.

Broj dresa: 32

Reprezentacija: Hrvatska U-17

A uz ime Joška Gvardiola stajalo je - Van Dijk. No, nećemo se navući u tu zamku s početka priče da napišemo kako je Joško Gvardiol Dinamov Van Dijk, takve usporedbe neka pričekaju još neko vrijeme. Jer tek sad dolazi razdoblje pravog dokazivanja, kritične godine za mnoge mlade igrače, godine u kojima se mnogi izgube.

Za Gvardiola svi tvrde da je “prava glava”, da ga ništa ne može udaljiti od cilja i ambicija, ali - polako. Zasad je dovoljno zaključiti da je dečko oduševio na ovim pripremama, nadmašio je očekivanja, užitak ga je gledati i teško mu je pronaći manu. Mnogi koji su ga u zadnje vrijeme gledali slažu se da dugo, dugo u Dinamu nijedan mladi igrač nije tako suvereno uplovio u prvu momčad i odmah se nametnuo. Uključujući i velike talente poput Kovačića, Halilovića ili Ćorića. Toliko samopouzdanje i zrelost na svojim prvim pripremama imao je, recimo, Šime Vrsaljko, međutim on je već bio punoljetan, imao je i seniorskog iskustva u Lokomotivi. Znamo dokle je dogurao Šime, a danas će se mnogi kladiti da će Gvardiol dogurati i puno dalje.

Nova nada

Dinamo je dobio novu nadu, igrača pred kojim je svjetla karijera. Priliku će dobiti, vjerojatno vrlo brzo, dalje će sve pokazati zeleni travnjak. Naravno, bit će tu oscilacija, grešaka, padova, pa ima tek 17, puno je još dokazivanja pred njim. No, po onome što je dosad pokazao, koliko je zaintrigirao sve oko sebe, Gvardiol je pravi dragulj.

POLDRUGAČ A još kad vidite kako izvodi slobodnjake...

Dalibor Poldrugač nije jedini trener koji je dosad trenirao Gvardiola u Dinamu, naravno da su i drugi zaslužni, no bivši je Dinamov igrač ipak vodio mladog Joška (popularnog Jolu) u važnim godinama nogometnog odrastanja. I zaslužan je što je danas Gvardiol stoper.

- Što vam mogu reći o njemu, sve najbolje. Iako, jedan važan dio njegove igre još niste vidjeli. On ima sjajan udarac, vrhunske slobodne udarce. Samo ih treba nastaviti vježbati i raditi na njima, siguran sam da će ih uskoro prezentirati - rekao nam je Poldrugač. (tn)

GVARDIOL Smijem se jer mi je neobično što me slikate

Za tekst nam je trebala i jedna svježa Gvardiolova fotografija, čekali smo nakon treninga da izađe iz svlačionice. I “okinuli” smo dok je išao prema nama, smiješak nije skidao s lica.

- Što se smiješ? - pitali smo.

- A neobično mi je da me slikate.

- Kad dobro igraš, moramo.

- Hvala.

Mladić neiskvaren, pristojan, s obje noge na zemlji, valjda će takav i ostati. Jer, nakon priprema više ništa neće biti isto. (tn)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
26. travanj 2024 11:09