ARHIVSKA FOTOGRAFIJA: Ante Vukušić, Josip Radošević i Mijo Caktaš, 2012.

 VLADIMIR DUGANDZIC/CROPIX
NOVA STRANICA KARIJERE

Bio je velika nada, iz Hajduka otišao ‘da bi klub preživio‘, a sad je stigao u hrvatski hit iz prošle sezone

Promijenio je niz klubova, ali sve nakon Hajduka bio je pokušaj povratka nekadašnjeg sjaja
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 28. kolovoz 2024. 08:50

Ante Vukušić ima novi klub, nakon odlaska iz Varaždina potpisao je za slavonskog drugoligaša Zrinski Osječko 1664. Napadač iz Sinja, koji je afirmaciju stekao u Hajduku, u 33. godini pronašao je novu sredinu, čak 16. klub u karijeri.

Poslije Junaka, Hajduka, Pescare, Lausanne, Beverena, Greuther Fürtha, Tosna, Olimpije Grudziaz, Krškog, Olimpije Ljubljana, Steauea, Messine, Tuzla Cityja, Kolubare i Varaždina stigao je u momčad koja se prošle godine borila za ulazak u hrvatski elitni razred. Ali, novu sezonu Zrinski je otvorio je s dva poraza i jasno je da očekuju kako će Vukušić biti jedan od igrača koji će im pomoći da se vrate na pobjedničke staze. S druge strane, i Vukušić traži golove nakon dugog posta.

Sjajan početak karijere

Sjajan je početak karijere imao napadač kojeg se pamti po onom pogotku Anderlechtu iz skupine Europske lige u dresu Hajduka. Gol za jedinu pobjedu Bijelih te jeseni 2010. kada su Splićani zadnji put igrali grupnu fazu nekog od europskih natjecanja. Bile su to i najbolji trenuci karijere napadača koji je upravo iz tog dvoboja povukao i nadimak.

image

Ante Vukušić u dresu Varaždina

ZELJKO HAJDINJAK Cropix

- Ante, Ante sinjski dijamante - vikao je u mikrofon Drago Ćosić dok je Vukušić slavio svoj pogodak ispred južne tribine za opjevanih 1:0 Hajduka protiv Anderlechta.

Dvije godine kasnije prodan je Vukušić u Pescaru za od 3,8 milijuna eura. Hajduku je trebao novac, u nekoliko intervjua istaknuo je Vukušić "nisam bio za tu opciju, ali klub je trebao preživjeti". Hajduk je s tim transferom zaista preživio, međutim Vukušiću je karijera lagano "klizila između prstiju". U Pescari se nije najbolje snašao, klub je brzo ispao iz Serie A, Vukušić je prve sezone upisao 19 nastupa i jedan pogodak, što je bio znak da mora na posudbu.

Kroz posudbe u Švicarskoj i Belgiji pokušao je vratiti formu, ali rijetki su bili golgeterski bljeskovi. Nakon tri godine raskinuo je ugovor s Pescarom i tu kreće serija kratkih pokušaja povratka u dane s početka karijere. Iz Pescare je preselio u njemački drugoligaš Greuther Fürth, iz kojeg je u ljeto 2017. otišao u Tosno, gdje se u startu morao suočiti s neugodnom operacijom. U Moskvi je tog ljeta podvrgnut zahvatu na plućnom krilu i nakon šest mjeseci napustio je Tosno ne upisavši nijedan nastup. U proljeće 2018. već je nosio dres poljskog drugoligaša Olimpije, gdje se zadržao samo jednu polusezonu.

Niz angažmana

Sljedeća destinacija bila je Slovenija, gdje je igrao za Krško i Olimpiju, odakle je otišao prema Steaui, ali nakon samo jedne polusezone u ljeto 2022. postao je igrač talijanskog trećeligaša Messine. Slijedio je niz angažmana u regiji, prošao je Vukušić kroz BiH ligu (Tuzla City), srpsku (Kolubara) do povratka u HNL. U Varaždinu je proveo prošlu sezonu s 10 nastupa bez pogotka, a Zrinski je novi pokušaj u karijeri ovog napadača.

image

Ante Vukušić u dresu Steaue 2021.

ALEX NICODIM Nurphoto Via Afp

U karijeri je postigao 92 pogotka, od toga 42 u Hajduku i 28 u Olimpiji. Dvije sezone bio je najbolji strijelac Bijelih, jednu golgeter slovenske lige s čak 26 golova za Zmajčeke. Ima i jedan nastup za hrvatsku reprezentaciju, u susretu sa Švicarskom na Poljudu u kolovozu 2012. godine. Zanimljivu karijeru ispisao je Ante Vukušić, promijenio niz klubova, ali sve nakon Hajduka bio je samo pokušaj povratka nekadašnjeg sjaja sinjskog dijamanta.

Linker
05. rujan 2024 10:56