RONALD GORSIC/CROPIX
PREUZEO I KLUPU

Ilija Lončarević u novom klubu ima dvostruku ulogu: ‘Nisam planirao biti trener...‘

‘Od nas se ne očekuje osvajanje prvenstva i promocija u viši rang...‘, rekao je iskusni stručnjak
Piše: I. AlaupovićObjavljeno: 12. kolovoz 2022. 16:55

Itekako turbulentno razdoblje je iza Kustošije. Nakon što je trener Roy Ferenčina završio na petom mjestu 2. HNL prošle sezone, na njegovu adresu stigao je poziv iz Maksimirske 128. Ferenčina se pridružio stručnom stožeru trenera Dinama Ante Čačića, a na njegovu dosadašnjem poslu zamijenio ga je Dinko Jeličić.

Odradio je Jeličić prvi dio priprema, a onda je tri tjedna prije početka nove sezone otišao u saudijski Al Nassr. Uprava Kustošije krenula je u potragu za novim trenerom, a onda je aktiviran poziv iskusnom Iliji Lončareviću, koji je napustio Slaven Belupo. Lončarević je najprije angažiran kao sportski direktor zagrebačkog kluba, a sada je, uz to, službeno postao i trener prve momčadi.

Nije bilo u planu

Lončarević je na klupi zapravo trebao biti samo privremeno dok se ne iskristalizira opcija novog trenera. Kandidata nije nedostajalo, spominjali su se Dean Klafurić, Branko Karačić, Borimir Perković i mnogi drugi. Međutim, ipak će Lončarević na toj poziciji započeti pohod u novoj prvenstvenoj sezoni.

- Angažiran sam odmah po odlasku Jeličića u Saudijsku Arabiju. Nisam imao plan biti trener, već sportski direktor, ali kako se sve to dogodilo, ipak sam preuzeo i tu ulogu. Došao sam u klub nakon što me kontaktirao predsjednik Vladimir Babić. Pronašli smo način kako da obje strane budu zadovoljne i sada je maksimalni fokus na uspješnom otvaranju prvenstva - istaknuo je Lončarević.

Pred Kustošijom su čak tri gostovanja u prve četiri utakmice u novoj sezoni drugog ranga hrvatskog klupskog nogometa. Prvenstvo otvaraju gostovanjem u Vinkovcima kod Cibalije, a nakon domaćeg susreta protiv Dugopolja u 2. kolu, putuju prvo u Zmijavce kod Croatije, a potom u Solin. Zanimalo nas je koliko je u tako kratkom razdoblju u klubu uspio upoznati kadar s kojim raspolaže i pripremiti ekipu za start sezone?

- Po dolasku u klub nisam bio toliko upoznat s momčadi. Neke sam igrače poznavao od ranije, ali uvijek mi treba barem nekoliko dana da poimence znam svakoga na terenu. Start sezone je sam po sebi uvijek zahtjevan. Treba probiti led i ostvariti što bolje temelje već na početku putovanja. Ostali klubovi su se, jednako kao i mi, pojačavali i radili na što boljoj izgradnji momčadi za novu sezonu. Opet, stojimo realno s nogama na zemlji. Od nas se ne očekuje osvajanje prvenstva i promocija u viši rang, a osnovna želja nam je osigurati sredinu tablice. Nakon što se pronađe neko dugoročno rješenje na klupi, nadam se da ću se moći posvetiti ulozi sportskog direktora kako bi se nastavila klupska tradicija razvoja mladih igrača.

Zadržan temelj momčadi

Lončareviću će pomagati Ugo Klingor (42), pomoćni trener koji je istu funkciju obavljao i kod Dinka Jeličića.

- Uga sam upoznao po dolasku u klub. Riječ je o kvalitetnom treneru koji je momčad vodio i u pripremnim utakmicama. Pokazao je određenu zrelost i iskustvo tijekom priprema i spremni smo za novu sezonu. Također, kadar je više-manje kompletiran. Registrirano je 14 novih/starih igrača i, usprkos odlascima, zadržan je temelj ekipe. U momčadi imamo kombinaciju mladosti pomiješanu s nekoliko iskusnih igrača, koji su klasu pokazali već na pripremama. Zajedno s Ugom pokušavam dečke maksimalno pripremiti za start sezone. Potencijal u ovoj momčadi postoji, a tu sam da svojim znanjem i iskustvom pomognem sve podići na višu razinu - zaključio je Ilija Lončarević.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
14. travanj 2024 20:18