Detalj s utakmice Jarun - Zrinski

 JOSIP BANDIĆ/Cropix
IMAMO SNIMKU

Putnika u HNL odredit će neregularan gol?! ‘Čisto zaleđe, očito smo svi budale‘

Junak susreta srušio je Zagrepčane golom iz zaleđa i vratio ekipu na prvo mjesto ljestvice
Piše: Marko CrnjakObjavljeno: 13. svibanj 2024. 13:17

Hrvatski nogometni savez u ožujku je najavio strane suce na derbijima SuperSport HNL-a. Bila je to reakcija prvenstveno na aferu ‘VAR leaks‘, u javnom prostoru podiglo se previše prašine pa je HNS želio po svaku cijenu osigurati "mir u kući" i povukao potez bez presedana.

Brzo smo se svi uvjerili i složili, bila je to izvrsna odluka. Nakon ključnih derbija nismo imali potrebe govoriti o sudačkim odlukama, ostvareno je ono čemu se svaki pratitelj hrvatskog nogometa nadao - jedna od najdramatičnijih utrka za naslov okončana je u regularnom tonu. Nažalost, ne možemo reći isto i spustimo li se stepenicu niže. U Prvoj NL nismo izbjegli situaciju u kojoj bi sudačka pogreška mogla direktno utjecati na rasplet lige i putnika u SuperSport HNL.

Naime, Zrinski je u nedjelju u sklopu 30. kola pobijedio 2:1 na gostovanju kod Jaruna, a presudni pogodak iz četvrte minute nadoknade ispostavlja se neregularnim. Dominik Dogan poentirao je za pobjedu, a unatoč tomu što je, u trenutku kada mu suigrač šalje loptu (glavom ili leđima), očigledno stajao u zaleđu, sudac Marino Majstrović (Crikvenica) pokazao je na centar priznavši pogodak.

- Dosta mi je one logike "Jarun ne može ni gore ni dolje pa im može raditi tko što hoće". Recimo, meni je vrlo suspektno da u 30 kola dobijemo samo jedan kazneni udarac, iako bih ja mogao izdvojiti pet-šest situacija. Sada smo zbog gola iz evidentnog zaleđa ostali smo bez boda. Ulaže se vrijeme i novac, treniramo i pripremamo se, a onda nečija samovolja može sve to poništiti. Očito svi ispadamo budale. Želim da momčad odnese pobjedu na terenu boljom igrom od protivnika, a ne na ovakav način. Ako smo drugi rang hrvatskog nogometa, onda neka suci sude u skladu sa sredinom u kojoj se nalaze, a ne da nam sudi dječji vrtić - kazao je predsjednik Jaruna Grgur Jolić nakon susreta.

image

Dominik Dogan

Screenshot: NK Jarun

Na Jarun ćemo se još vratiti, no prvo treba podsjetiti da je Zrinski najnovijom pobjedom ponovo stigao na prvo mjesto. Tri kola prije kraja Slavonci broje dva boda više od Šibenika. Da je Majstrović donio ispravnu odluku i poništio drugi gol Dogana na utakmici, Zrinski i Šibenik dijelili bi prvo mjesto sa 73 boda. Naravno, osim u slučaju da Zrinski pobijedi Jarun nekim drugim, regularnim pogotkom u završnici.

U slučaju jednakog broja bodova, pobjednika Prve NL, odnosno putnika u vodeći rang, određuje međusobni omjer. Prvu utakmicu vodećih dobio je Šibenik 3:0, drugu Zrinski 2:0, dakle omjer je na strani Šibenika. Treća će se odigrati u posljednjem kolu, a moguće da će Doganov pogodak Jarunu iz zaleđa direktno utjecati na bodovne potrebe natjecatelja za SHNL. Primjerice, pretpostavimo li da i Šibenik i Zrinski do međusobnog ogleda zarade maksimalnih šest bodova, Zrinskom će i neriješeni rezultat biti dovoljan za prvo mjesto i ulazak u SHNL. S druge strane, da je bodovna situacija izjednačena, Šibenik na gostovanju u Slavoniji ne bi morao inzistirati na pobjedi. I bod bi im bio dovoljan za veliko slavlje.

Sudačke pogreške u Prvoj NL tema su za napisati knjigu, no najčešće ostaju oproštene, čak se i mnogi treneri i članovi klubova libe isticati ih, pretpostavljajući da nema stvarne namjere da se nekoga "zakine". No, u ovako ključnim situacijama, jasno je da prostora za velike, krucijalne pogreške ne smije biti.

U Jarunu su već neko vrijeme ljutiti, zaista se ove sezone može istaknuti niz situacija u kojima su dvojbene odluke odlazile u korist protivnika, no nema potrebe ni smisla potanko secirati svaku utakmicu jer vjerojatno bi i sve ostale momčadi pronašle više ili manje razloga za osjećati se oštećenim. Zato klubovi najčešće ni ne nude komentar na suđenje, no ovaj put Jarun je odlučio reagirati. Predsjednik Jolić poslao je poruku na adresu HNS-a, a ista je stigla i svim klubovima u konkurenciji Prve NL. Prenosimo ju u cijelosti:

"Poštovana Komisija nogometnih sudaca, poštovani djelatnici HNS-a, poštovani klubovi 1. NL i poštovani pratitelji nogometa

Sa čuđenjem moramo konstatirati da se na nogometnoj utakmicu 30. kola izmeđuNk Jaruna i Nk Zrinskog opetovano događaju stvari, za koje smo mislili da se u 2024. godini ne mogu događati. Naime, došlo je vrijeme da se kaže istina i da se obrane interesi NK Jaruna i nogometa općenito te da se sankcioniraju/izbace nogometni djelatnici koji svojim amoralnim djelima, dovode u pitanje integritet jedne nogometne velesile kao što je Hrvatska. ", stoji u poruci uz snimke spornih trenutaka:

"U prilogu Vam šaljem snimke zaleđa za 1:2, gdje je napadač Zrinskog u trenutku prijenosa glavom (vidi sliku), najmanje 1m u nedozvoljenoj poziciji. Isto tako se vidi kako pomoćni sudac prvo misli podići zastavicu pa je netom poslije toga opet spušta", navodi se uz niz postavljenih upitnika, a zatim se skreće pozornost na drugi prizor:

"U drugoj situaciji NK Jarun trpi prekršaj na vlastitoj polovici, te je najprije puštena prednost, pa nakon spoznaje suca da bi mogla nastati opasna situacija za protivnički gol, on našu prednost i kontru prekida i vraća na inicijalni prekršaj. Kao šlag na tortu, naš kapetan bijaše isključen, iziritiran sumnjivim odlukama suca te će sada pretrpjeti kaznu neigranja. Ne opravdavam "emocionalno pražnjenje" našeg kapetana, ali pokazujem veliku dozu razumijevanja.

Ovo su samo 2 kardinalne greške, ali je bilo još i pregršt drugih. Ne želimo biti u koži klubova kojima se radi o opstanku/ promociji u viši rang, ali mi gledamo sebe i najmanje što tražimo je fer suđenje i strogo sankcioniranje osoba koje su sudjelovale u ovom. Mi od isprika sudaca nakon utakmice nemamo ništa, pogotovo kada je evidentno da se radi o zlonamjeri.

U nadi da ćete poduzeti odgovarajuće radnje, da će se toj samovolji stati na kraj te da će se o boljem ili lošijem suparniku odlučivati na travnjaku Vas pozdravljamo", završava Jolić.

image

Jarun - Zrinski

JOSIP BANDIĆ/Cropix

Isključeni igrač bio je Luis Ibanez u 83. minuti, tada je već izašao iz igre i radio nered na klupi. Žestoko je napao četvrtog suca Ivana Slunjskog. Brzo je nastala gužva kod aut linije i teško se s tribina mogao razaznati stvarni tijek događaja, no možda je Ibanez čak i odgurnuo četvrtog suca, a u svakom slučaju silovito je pokušavao doći u njegovu blizinu dok su ostali igrači stajali između i sprječavali teži sukob. Kako bilo, Ibanez se može samo nadati da neće dobiti težu kaznu od tri utakmice suspenzije.

Za to vrijeme, nogometni zaljubljenici, uključenici i pratitelji mogu se samo nadati da pobjednika Prve NL neće odrediti grubi sudački previd. Bio bi to otužan završetak jedne sjajne sezone...

Linker
13. svibanj 2024 14:10