Filip Krovinović na Poljudu
 Screenshot (hnk Hajduk)
SEDMO NOVO LICE NA POLJUDU

Evo koliko je Hajduk platio za pojačanje godine i kakva će to nova momčad istrčati već u četvrtak!

Dvije želje spojile su se u jednu, Krovinović je stigao iz Benfice u Hajduk potpisavši do 2024.
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 19. srpanj 2021. 15:59

Hajduk će Benfici, s kojom je Krovinović imao još godinu dana ugovora, platiti 1,5 milijuna eura odštete, a pritom je dogovorena i prijateljska utakmica Orolova sa Luza i Bijelih na Poljudu koja bi se trebala odigrati kroz sljedeće dvije sezone. Krovinović je prošao liječničke preglede, uzeo dres sa brojm 23 i pravo nastupa za Hajduk ima već u četvrtak protiv Tobola u kvalifikacijama za Konferencijsku ligu.

- Napokon sam došao – poručio je Krovinović prilikom potpisa za Bijele čija je bio još od ljeta 2015. kada je iz Zagreba preselio u portugalski Rio Ave.

Krovinović je rođen 29. kolovoza 1995. godine u Zagrebu gdje je i započeo svoju nogometnu karijeru. Kao senior je odigrao 78 utakmica za NK Zagreb prije nego li je prije šest godina napravio transfer u portugalski Rio Ave. Tamo je proveo dvije sezone nakon čega je potpisao petogodišnji ugovor s Benficom s kojom je u svojoj drugoj sezoni osvojio naslov prvaka Portugala. Od ljeta 2019. više nije igrao za Benficu, već se dokazivao na posudbama West Bromwich Albionu za kojeg je odigrao 55 službenih utakmica, te u drugoligašu Nottingham Forestu gdje je proveo posljednju sezonu odigravši 19 utakmica. Krovinović je "box to box" veznjak, igrač sa oba smjera u veznom redu, a dvije sezone igranja u Engleskoj pružaju razlog zašto je postao "Princ Filip".

Što je Hajduk dobio angažmanom Krovinovića suvišno je i naglašavati s obzirom koliko se analitičkih tekstova ispisalo o tome da Bijelima nužno trebaju kvalitetnija rješenja u sredini terena. Zato je doveden Krovinović koji bi iskustvom i kvalitetom trebao pružiti balans momčadi koja se na prevenstvenoj premijeri najviše mučila u fazi organizacije igre u sredini terena.

Krovinović se Hajduku priključuje iz pripremnog razdoblja kojeg je prošao sa Benficom, u trenažnom je procesu i nema razloga da već za dva dana ne krene od prve minute protiv Kazahstanaca.

Jasno je i zašto je napustio Benficu, s obzirom da je krenuo u pripreme kao jedan od igrača na kojeg trener Jorge Jesus od starta nije računao. Odnos je potpuno puknuo na test utakmici sa Covilhom gdje je Krovinović jedini ostao na klupi Benfice i pritom se požalio suigračima na status uz poruke kojima je uvrijedio trenera. Iz Benfice su odmah reagirali, izmjestili Kroviinovića iz prve momčadi i posljednjih 10 dana čekao je rasplet svog statusa koji je konačno riješen prelaskom u Hajduk.

Uz Eleza, Mlakara, Lovrencsicsa i Vukovića, te povratnike sa posudbe Eduoaka i Sahitija, Krovinović je sedmi novi igrač u svlačionici Bijelih u odnosu na prošlu sezonu. Bez sumnje, najveće je pojačanje Hajduka za novu sezonu koja je startala velikim razočaranjem sa bodom protiv Lokomotive u Kranjčevićevoj. Zato je Nikoličius hitno reagirao, angažirao Krovinovića s kojim Hajduk stvara momčad koja s pravom mora "pucati" na prvo mjesto. Kalinić-Elez-Krovinović-Livaja-Mlakar trebao bi biti kvintet nositelja uz spoj iskustva i mladosti u Lovrencsicsu, Biuku, Sahitiju i Ljubičiću. U tih devet igrača od kojih se najviše očekuje nismo spomenuli ozljeđenog Kačaniklića, jer upitno je koliko će još vremena potrajati njegov oporavak. Ali, i bez kačaniklića Hajduk ima momčad punu igrača koji moraju iznijeti teret viskoh domaćih i europskih ambicija.

HAJDUK ZA TOBOL

4-2-3-1: Kalinić – Lovrencsics, Vušković, Elez, Čolina – Krovinović, Vuković – Sahiti, Livaja, Biuk – Mlakar.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
18. travanj 2024 11:05