ZELJKO HAJDINJAK/CROPIX Cropix
SPORTSKI DIREKTOR ZA SN

Evo zašto odlazi trener Rijeke! ‘Nevjerojatan splet okolnosti! To ne bi izdržale ni jače momčadi od nas‘

Ivan Mance progovara za SN o razlozima rastanka s trenerom Simonom Rožmanom nakon poraza od Hajduka
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 01. ožujak 2021. 09:55

Glasno je odjeknula vijest da je Simon Rožman napustio klupu Rijeke nakon 0:1 poraza protiv Hajduka. Iako je u prvim izjavama nakon dvoboja Rožman bio nalik beskrajno utučenom čovjeku i pomalo je između redaka čak i ponudio mogućnost ovakvoga raspleta situacije, ipak je razlaz slovenskog trenera i kluba s Rujevice bio iznenadan i neočekivan. Posebno gledajući kroz prizmu spoznaje da je prije nepuna dva tjedna Rijeka aktivirala opciju produženja Rožmanova ugovor do ljeta 2024. godine.


Što se, dakle, točno dogodilo nakon utakmice, kako je uopće došlo do ovakvog epiloga? Odgovore je ponudio sportski direktor Rijeke, Ivan Mance:


- Nakon utakmice otvoreno smo razgovarali s Rožmanom, rekao je svoje mišljenje o teškoj situaciji u kojoj se nalazimo i ponudio je ostavku, procijenivši da je to za klub najbolja solucija u ovome trenutku. Složili smo se s njegovim razmišljanjem i prihvatili smo ostavku. Simon je vrhunski čovjek, vrhunski profesionalac, odlazi iz kluba kao veliki, trofejni trener i vrata Rujevice bit će mu uvijek i zauvijek otvorena. Rastali smo se doista u prijateljskom tonu, bit će to sporazumni raskid ugovora, nikakvih “repova” neće ostati - rekao je Mance.

image
Simon Rožman
ZELJKO PUHOVSKI/CROPIX Cropix

Imali najbolju namjeru

Gdje je zapravo “puklo”? Je li nastao nekakav “kratki spoj” između Rožmana i (nekih) igrača?
- Ma ne, nema nikakve pozadine. Sad je premalo vremena prošlo za nekakvu ozbiljniju analizu, iako smo cijelo vrijeme razgovarali i tražili izlaz. Ovakve se stvari, na žalost, u nogometu događaju, nije to ništa neuobičajeno, sad se, eto, i nama dogodila neželjena situacija. Postoje neke stvari koje se ne mogu iskontrolirati i svi koji smo u tom sustavu imamo svoju odgovornost. I trener, i igrači i klupsko vodstvo. Svi smo imali najbolju namjeru, napravilo se u ovih godinu i pol mnogo toga lijepoga, osvojili smo trofej, igrali smo zapaženu ulogu u skupini Europske lige protiv jakih suparnika. Ali, gdjekad neke potankosti odu u pogrešnom smjeru, zbog subjektivnih pogrešaka ili objektivnog spleta okolnosti, pa onda situacija izmakne kontroli i sve završi na ovakav način.

Bez zakulisnih radnji

Jesu li postojale neke nesuglasice između trenera i nekih igrača? Primjerice, prošloga tjedna u Rovinju na mini-pripremama nije bilo Kulenovića i Pavičića i već su se razvile razne priče...
- Ma ne... To je tipičan obrazac ponašanja kod nas, svi imaju potrebu tražiti nekakav skandal. A nije bilo ničega. Ponavljam, dogodila se za nogomet uobičajena situacija, koju u datom trenutku nismo uspjeli iskontrolirati, za razliku od ranijih sezona i ranijih kriza, kad smo na vrijeme zakoračili iz takvih kriza. Ovaj put nismo uspjeli, ali nema upiranja prsta krivnje ni u koga pojedinačno. Život ide dalje, kao što sam siguran da Rožman iz dubine srca želi sve najbolje našem klubu, tako i mi želimo sve najbolje njemu. Uglavnom, Rožman odlazi kao najdugovječniji trener u Prvoj HNL, na našoj je klupi bio nešto više od 17 mjeseci, a u tom su razdoblju neki klubovi promijenili dvojicu i više trenera...


Na što konkretno aludirate kad kažete da “niste uspjeli iskontrolirati situaciju”?
- Isključivo na ovu rezultatsku krizu! Ne mislim ni na kakve možebitne zakulisne radnje, jer toga nije ni bilo. Nema klanova, nema pozadinskih priča, nema baš ničega skandaloznog. Ali, ne pobjeđujemo... Sve je ovo nevjerojatan splet negativnih okolnosti, odigrali smo u 33 dana deset utakmica, jer smo imali čak pet odgođenih utakmica! Pa to ne bi izdržale ni osjetno jače momčadi od nas. Da su barem bile dvije ili tri odgode, ali čak pet!? Pa što smo sve promašivali na utakmicama, pa kakve smo pogotke primali, suci su također griješili na našu štetu... Sve se nadovezalo jedno na drugo i očito je tako moralo biti. Moramo sve to prihvatiti i idemo dalje, nogomet je takav, gdjekad ti uzme, gdjekad ti podari. Postoje dani kad igračima ulazi lopta u mrežu i kad šeću terenom, a lopta im se odbije od noge ili glave i prevari suparničkog vratara, i mi smo imali takva sretna razdoblja. A postoje i ovakvi dani, kad ne možeš zabiti ni najveće “zicere”, kad ne možeš realizirati ni kazneni udarac.

Nema plakanja

Ovaj je rastanak s Rožmanom odjeknuo iznenađujuće posebno zbog nedavnog aktiviranja opcije o produženju ugovora?
- Tim smo potezom, na ljudski način, onako kako Rijeka to radi posljednjih desetak godina, iskazali potporu treneru u situaciji koja nije bila dobra. Željeli smo mu na konkretan način pokazati da klub stoji iza njega i da svi u njega vjerujemo. Ali, u nekom trenutku stvari su izmaknule kontroli i zajednički smo zaključili da je ovaj rastanak najbolja opcija za sve nas.


Pred vama su dvije teške utakmice u gostima - protiv Osijeka u četvrtfinalu Kupa (srijeda), te prvenstveni dvoboj s Dinamom (nedjelja)?
- Ne može biti teže u ovoj nimalo lakoj situaciji, okršaji protiv dva iznimno jaka suparnika, na najtežim terenima. Ali, nema predaje, ni “plakanja”. Ne kaže se uzalud “na muci se poznaju junaci” i vjerujem kako su te dvije utakmice prava prilika za sve da pokažu kvalitetu, karakter i sve druge vrline - kaže Mance.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
26. travanj 2024 09:25