Lukša Jakobušić
 NIKOLA VILIC/CROPIX Cropix
JAKOBUŠIĆ NA SKUPŠTINI

Hajduk je u gubitku 30 milijuna kuna: ‘Dolazi nam pojačanje, a za Vuškovića ćemo dobiti još više‘

‘Imat ćemo bonuse i postotak od prodaje, ali ćemo se morati stisnuti i bit će malo neugodnije.‘
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 30. kolovoz 2021. 21:07

Redovna Skupština Hajduka održana je drugi put ove godine, a predsjednik Uprave Lukša Jakobušić je pred dioničarima u kino dvorani na Poljudu potvrdio kako su Bijeli angažirali Marca Fossatija, a pred realizacijom je posudba Marija Vuškovića.

- Dogovorili smo se s Fossatijem, dolazi sutra i potpisuje na tri godine. Vušković? Istina, odlazi na posudbu i dobit ćemo veće novce nego smo imali ponudu u siječnju, međutim trebat ćemo se strpjeti oko tekućeg priljeva sredstava. A možda još bude novosti zadnjeg dana prijelaznog roka – poručio je Jakobušić.

Od Vuškovića će Hajduk dobiti 1.2 milijuna eura za dvije godine posudbe s tim da HSV za 3,5 milijuna eura može otkupiti stopera Bijelih. Da razjasnimo, moraju ga otkupiti ako ove ili sljedeće sezone uđu u Bundesligu. Tada otkup postaje obvezan. Ukoliko pak ne uđu, onda mogu birati... Hajduku će, ovisno o broju Vuškovićevih nastupa za HSV pripasti još 200 tisuća eura bonusa. Recimo i to da je Vušković već u Hamburgu gdje bi u utorak trebao potpisati suradnju s HSV-om.

Pritom se Jakobušić osvrnuo na cjelokupni proces stvaranja prve momčadi:

- Ukinuli smo B ekipu koja je trošila 10,9 milijuna kuna godišnje. Trenutno je ušteda 4,2 milijuna kuna, a od 41 igrača riješili smo 39. Ostala su dva, ako status ne riješimo, ostat će trenirati na Poljudu - kazao je predsjednik Hajduka.

image
ANTE CIZMIC/CROPIX Cropix

Klub-partner?

- Dvije države, tri kluba, ali nismo se dogovorili. Išli smo drugim putem, međutim i dalje želimo klub partner izvan Hrvatske. BiH, još bolje Slovenija.

Omladinski pogon?

- Cilj za ovu godinu je najmanje dva naslova. Prošle godine su juniori osvojili naslov prvaka, naš jedini u zadnjih devet godina. Danas (utorak) nam je ždrijeb – kazao je Jakobušić dodavši pritom i polugodišnje izvješće o prvoj momčadi.

Što se tiče odnosa sa HNS-om, Jakobušić je istaknuo kako Hajduk nije zadovoljan onim što se događa.

- Ne sudjelujemo, nismo unutra. Procesi u HNS-u nisu naš izbor. Na zadnjoj skupštini HNS-a nismo bili, jer smo se tada nalazili u Kazahstanu. Previše smo zauzeti Hajdukom da bi se bavili HNS-om, a na utakmici reprezentacije sjedit ću zajedno sa Borom Primorcem na istočnoj tribini – kazao je predsjednik Hajduka.

Hajduk je dobio novog člana uprave, Marinku Akrap. Dosadašnja direktorica sektora korporativnog marketinga u Podravci i članica Nadzornog odbora RK Podravka, priključuje se od 1. rujna Jakobušiću i Matani u ulozi člana Uprave zaduženog za marketing. U ime uprave godišnje izvješće poslovanja ŠDD Hajduk za 2020. godinu podnio je član uprave Ivan Matana.

- Prošlu 2020. godinu završili smo sa 21,697 milijuna kuna gubitka što je pad od 26,7 %, jer 2019. godina završena s pet milijuna kuna plusa. Smanjen je prihod u segmentu ulaznica i komercijalnih prihoda, ali najveći pad je došao uslijed transfera, za čitavih 69 milijuna kuna. Rashodi na igrače su manji od 5,6 milijuna kuna, posrednicima se isplatilo 9,1 milijun kuna i ukupno se uštedjelo 28,2 milijuna kuna, međutim manjak transfera nas je gurnuo u gubitak – kazao je Matana.

image
ANTE CIZMIC/CROPIX Cropix

Za prvih šest mjeseci 2021. Hajduk je redovno isplaćivao plaće, ali minus je 30 milijuna kuna u tom razdoblju pri čemu je trošak poslovanja veći za 3,7 milijuna kuna nego li je bilo u istom razdoblju prošle godine. Kako dalje, odgovorio je predsjednik uprave.

- Neće biti lako, ali neće biti ni nemoguće – naglasio je Jakobušić, a Matana dodao "teže je bilo prošle godine nego danas".

Za kraj je Jakobušič objavio i kako četiri mjeseca na „mrtvoj točki” stoji projekt izgradnje kampa u Trogiru.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
13. svibanj 2024 11:39