Mario Vušković, Stanko Jurić
 MATIJA DJANJESIC/CROPIX Cropix
LJETNI MERCATO

Hajdukova misija - na prodajama zaraditi barem 5 milijuna eura! Evo tko bi mogao napustiti Poljud

Bijeli će trebati i prodavati, neće moći samo u Split dovoditi nove igrače
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 11. lipanj 2021. 15:42

Livaja je ostao, ali neće i ne smije Hajduk ostati samo na tom poslu u ovogodišnjem ljetnom mercatu. Cilj je oko Livaje stvoriti jaku momčad, a da bi Bijeli u tome uspjeli trebat će i prodavati, a ne samo dovoditi igrače. Jakobušić želi ulagati, međutim, da bi ulagao treba imati sredstva. Najmanje pet milijuna eura očekuju u Hajduku ovog ljeta. Sve ispod toga neće jamčiti da se mogu ostvarivati ambiciozni planovi jer na Skupštini je naglašeno da planirani prihod za 2021. iznosi 127 milijuna kuna. Rashod je još veći, na razini od 132 milijuna kuna, ali ovog puta primarno se bavimo prihodima.

Spakirani Jurić

Hajduk je u svoju financijsku bilancu planirao i gledatelje na tribinama, što će se evidentno i dogoditi od sredine srpnja. Međutim, glavnina prihoda ipak mora doći od transfera. Mario Vušković je prva meta, igrač od kojeg se najviše očekuje. Nije tajna da su zapeli pregovori s Torinom, da će se u ovom trenutku teško postići cijena do pet milijuna eura, tim više što Hajduk većinu novca traži u promptnoj isplati, a ne u višegodišnjim ratama ili opcija obveznog otkupa u ljeto sljedeće godine. Koliko će u konačnici dobiti od Vuškovića bilo bi neozbiljno olako prognozirati početkom lipnja, ali i dalje ostaje 19-godišnji stoper u statusu najskupljeg igrača s Poljuda. Pored njega u fokusu mercata je Stanko Jurić, koji se doima gotovo već spakiranim za inozemstvo, ali razvidno je da njegov transfer neće prijeći 1,5 milijuna eura. Hajduk bi rado transferirao i igrače s visokim ugovorima poput Eduoka, Posavca i Jaira, ali zasad nema ponuda na vidiku.

image
Mario Vušković
TOM DUBRAVEC/ CROPIX Cropix

Proteklih sezona Hajduk je radio velike, milijunske transfere i zato su Bijeli mogli solidno egzistirati u zadnje četiri godine. U ljeto 2017. realiziran je transfer Vlašića, zatim u zimu 2018. odlasci Ercega i Ohandze, koji su ukupno Bijelima donijeli više od 10 milijuna eura. Pred tri ljeta prodali su Bašića i Leticu za 6,5 milijuna eura, zatim su otišli Radošević, Nižić i Kožulj za još dva milijuna eura.

Premalo novca

Šest mjeseci kasnije transferiran je Palaversa u Manchester City za 6,3 milijuna, a u ljeto 2019. i Domagoj Bradarić u Lille za 6,5 milijuna eura. U 12 mjeseci ukupno je Hajduk prodao igrača za 21,5 milijuna eura i to su novci zbog kojih su Bijeli mogli unosno investirati. Uzeli su Eduoka i Caktaša kao dva najskuplja igrača, doveli Jaira, platili odštete za Gyurcsa (450.000), Čolinu (700.000), Dolčeka (500.000), Posavca (200.000) i Jakoliša (100.000) tijekom 2018. i 2109. godine. Međutim, investicije nisu vratile uloženo. Od svih nabrojenih nema zarade, ali ni rezultata, odnosno, trofeja. Potom slijedi i “rupa” u izlaznim transferima jer prošle sezone Hajduk je zaradio tek 3 milijuna eura. Premalo da bi se moglo ući u veće i ozbiljnije investicije za budućnost. Jasno, ako se ne računa da bi ovog ljeta mogao doći sredstva s kojima bi Jakobušić mogao pripremati sljedeću sezonu ocijenjenu kao ključnu u ostvarivanju visokih natjecateljskih ciljeva.

Biuk na Transfermarktu otišao na 4 milijuna eura, Vušković na 6,5 milijuna

Stipe Biuk doživljava streloviti rast na mercatu, u prvom izlistavanju na Transfermarktu dosegao je cijenu od 4 milijuna eura i trenutno je drugi na popisu najcjenjenijih igrača Hajduka iza Marija Vuškovića, kome je cijena skočila na vrtoglavih 6,5 milijuna eura, a prošle zime bio je na 3 milijuna eura.

Nakon Biuka na trećem mjestu je Livaja s 3,5 milijuna eura, od jučer je i njemu porasla cijena za 500.000 eura. Milijunske iznose još prelaze Lovre Kalinić (2,5 milijuna €), Čolina (1,5 milijuna €), te Jurić i Kačaniklić (1,2 milijuna €). Na 1,5 milijuna eura je i Mijo Caktaš, ali od kraja mjeseca je slobodan igrač.



Naš Hajduk skupio ukupno 16 milijuna kuna u pet godina

Predstavnici Udruge Naš Hajduk održali su druženje s medijima na Poljudu, a čelnik Udruge, Toni Baletić, objasnio je trenutnu situaciju glede otkupa dionica.

- U pet godina prikupljeno je 16 milijuna kuna, što znači da smo na pola puta. U priču oko otkupa uključeno je 4000 navijača - kazao je Baletić.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
20. travanj 2024 01:52