Damir Krajac / CROPIX
PO TRANSFERMARKTU

HOĆE LI DERBI ODLUČITI BITKA NA SREDINI, ILI JEDAN PRAVI POTEZ GENIJALNIH NAPADAČA? Cijela Hajdukova veza ne vrijedi kao Ante Ćorić!?

Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 18. veljača 2018. 14:29

Hoće li u nedjelju presuditi borba na sredini terena? Često odlučuje, možda i sad bude tako. Željko Kopić, pretpostavljamo, na tom će dijelu terena povjerenje dati Radoševiću, Savvasu i Bašiću. Prva dvojica bit će zaduženi za kočenje Dinamovih ideja, od Bašića se očekuje i kreativan doprinos.

Dinamov “stroj”, tako su izgledali u Osijeku, Ademi, Doumbia i Moro, jaka je snaga Cvitanovićeve momčad i jasno da će i o njima mnogo toga ovisiti. Ademi je pokazao da često zna otići u završnicu, zabio je i dva gola u Gradskom vrtu, Moro ionako često dolazi u šesnaesterac, baš takvi detalji mogu odlučiti utakmicu.

Uspiju li Hajdukovi veznjaci zaustaviti Modre na putu prema vratima, napravili bi Dinamu dosta velike poteškoće. Sigurni smo da će i to biti jedna od Kopićevih ideja, a možda i ključ uspjeha u derbiju.

DINAMOVA VEZA

Najskuplji igrač na klupi, najbolji zasad vrijedi najmanje od svih

Dinamov vezni red u Osijeku je odigrao odličnu utakmicu, prije svih Arijan Ademi. Kapetan je pokazao da se potpuno vratio nogometu, zabio je dva gola i sigurno na sebe stavio etiketu jednog od najvažnijih Dinamovih igrača. Priznao je i sam da se sjajno slaže s Doumbijom i Morom, da su njih trojica dobro kliknuli i da se odlično nadopunjuju. Ademi tako sve češće dolazi i pred protivnički gol, u šesnaesterac, sudjeluje u završnici. Taj trio je praktički siguran za utakmicu protiv Hajduka, ne vidimo zašto bi Cvitanović mijenjao taj zahuktali stroj. Od ostalih veznih igrača, ako uzmemo da je Hajrović ipak više napadač, krilo, nema Dinamov trener previše opcija, tu su još Gojak i Ćorić. Gojak se tek vratio od ozljede, Ćorić je, pak, stalno u drugom planu, iako je po Transfermarktu igrač koji najviše vrijedi, čak 8,5 milijuna eura. Dok, primjerice, spomenuti Ademi, vrijedi samo 600 tisuća. No, ne igraju vrijednosti, već igrači, Dinamovi su veznjaci u Osijeku pokazali zavidnu formu, a petorica spomenutih ove su sezone zabila 11 golova.

HAJDUKOVA VEZA

Bašić najopasniji, Radošević vjerojatno ključna figura

Savvas, Radošević i Toma Bašić trebali bi biti Kopićev odgovor na Dinamov trio Doumbia - Ademi - Moro, dok će kreativni Caktaš zauzeti mjesto na krilu. Takva su očekivanja. Još u “zimnici” Kopić ima i Hamzu Barryja, možda na kraju posegne za njim? U svakom slučaju, više-manje je jasno kako bi to trebalo izgledati, neumorni i požrtvovni Radošević trebao bi biti ključna figura u toj borbi, on i Savvas će nastojati što više zakočiti Dinamovu sredinu. A Bašić će biti zadužen i da napravi nešto prema naprijed. Svojim prekidima, udarcima iz daljine, može biti opasan, pokazao je to u više navrata. Radošević i Bašić ujedno su igrači koji su od Hajdukovih igrača najviše zabijali, obojica po dva, ostala trojica po jedan. Dakle, nisu efikasni kao Modri, ipak se napadački više uzdaju u Ohandzu i Saida. Najvrjedniji eksponat, gledajući Transfermarkt, jest Mijo Caktaš koji vrijedi 2,6 milijuna eura. Upravo od njega se očekuje i najveći doprinos u kreativnom i napadačkom dijelu priče.

TOP 5 DINAMOVIH VEZNJAKA

ARIJAN ADEMI 600.000 eura

Kapetan, jedan od najvažnijih igrača, odgovara mu sloboda u igri, djeluje uistinu preporođeno na terenu.

TONGO DOUMBIA 1 milijun eura

Čvrst i snažan, širokih pluća, zadužen prije svega za defenzivne zadatke i čuvanje leđa Ademiju i Mori.

NIKOLA MORO 1,5 mil. eura

Opasan udarac, sve bolji i raznovrsniji u rješenjima. Najefikasniji Dinamov veznjak s četiri pogotka u aktualnom HNL-u.

ANTE ĆORIĆ 8,5 mil. eura

U drugom je planu, međutim, protiv Hajduka je uvijek bio nadahnut. Hoće li i u nedjelju dobiti priliku da to pokaže?

AMER GOJAK 1,75 mil. eura

Oporavljenik, polako hvata ritam, možda dobije minutažu u drugom dijelu. Nepredvidljiv, može igrati više pozicija u sastavu.

TOP 5 HAJDUKOVIH VEZNJAKA

MIJO CAKTAŠ 2,6 mil. eura

Doveden je kao najveće pojačanje Hajduka, očekuje se da nešto napravi u kreaciji i egzekuciji.

JOSIP RADOŠEVIĆ 1,5 mil. eura

Glavna uzdanica na sredini terena, bivši hrvatski reprezentativac, na njemu su velika očekivanja.

SAVVAS GENTSOGLU 1 mil. eura

Često je osporavan, ali Grk je postao stalno opredjeljenje u veznom redu. Ove sezone zabio jedan pogodak.

TOMA BAŠIĆ 1 mil. eura

Odlični prekidi i slobodni udarci mogu biti presudni u ovakvim utakmicama, Bašić će sigurno prijetiti na taj način.

HAMZA BARRY 1,5 mil. eura

U ovom trenutku nije starter, premda je znao odigrati dobre utakmice, čak i one velike protiv momčadi Dinama.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
17. svibanj 2024 13:48