RONALD GORSIC/CROPIX Cropix
MODRI NE IZGLEDAJU DOBRO

Hoće li Krznar dobiti otkaz nakon Šerifa? Neće! Ali poraz u idućoj utakmici ozbiljno bi zatresao stolicu

Hrvatski derbi u Slavoniji nakon moldavskih i bugarskih lekcija ima podosta veliko značenje
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 27. kolovoz 2021. 10:22

Kazahstan, Bugarska, Moldavija... Išlo je tim redom. Perjanice hrvatskog nogometa ispadale su od klubova iz zemalja koje svakako ne bi svrstali u red onih koji su na vrhu europskog nogometnog hranidbenog lanca. Hajduk, Osijek i na koncu Dinamo gubili su od Tobola, CSKA i Šerifa. Stalno eto hvalimo HNL, ali kad sad pogledate kako su vodeće momčadi lige razbili klubovi uz drugog ili bolje rečeno, čak trećeg europskog razreda, dođe vam da se zamislite, zar ne? A kakvi su to samo bili porazi. Tobol je doma dobio Hajduk s 4:1, CSKA doma Osijek 4:1, a Šerif u Tiraspolu Dinamo 3:0. U te tri utakmice treća europska liga razvalila je vodeće hrvatske klubove s 11:2! Možemo zaključiti da je HNL doživio debakl. Definitivno priča za duboku analizu.

Ogroman novac

Kad se posebno radi o Dinamu, onda je ispadanje od Šerifa veliki neuspjeh. Kad hrvatski prvak, koji je prošle godine igrao četvrtfinale Europske lige ispadne od prvaka Moldavije, onda nogomet u Hrvatskoj mora odjenuti crninu i organizirati karmine. Da su neke bivše godine u pitanju, gotovo bismo se mogli kladiti da bi trener bio smijenjen ili bi barem njegova sudbina visila na tankoj niti. Jučer smo tijekom dana dobivali poruke od znanih i neznanih, s raznih adresa, ne samo iz Hrvatske. Pitanje je bilo samo jedno “hoće li smijeniti Krznara?” Svima smo odaslali isti odgovor - neće!

image
RONALD GORSIC/CROPIX Cropix

Da, moramo priznati da nas je iznenadila njegova izjava nakon utakmice u kojoj je kazao kako je zadovoljan. Jer ne znamo kako može biti zadovoljan. Dinamo je skuplji, a po svemu bi trebao biti i kvalitetniji od Šerifa, a u dvije utakmice nije zabio niti jedan pogodak. Trener s time jednostavno ne može biti zadovoljan. Da ne kažemo da je Dinamo usput izgubio i ogromne financijske efekte koji dolaze plasmanom u Ligi prvaka. Možda je Krznar mislio na Dinamov plasman u Europsku ligu, koji je bio jedan od klupskih ciljeva koji je ostvaren? Ili je držao da je Dinamu ionako mjesto u Europskoj ligi gdje se može izgraditi neki rezultat kao prošle sezone? Objektivno, Modri nemaju dovoljno kvalitetan kadar da se tuku u Ligi prvaka.

image
BORIS KOVACEV/CROPIX Cropix

Mamićev kontinuitet

Ali da se vratimo na onu tezu da Krznar ostaje trener Dinama, te da mu ispadanje od Šerifa neće naškoditi. Zašto je Krznar postavljen za trenera Modrih? Sigurno nije među najboljim trenerima u Europi, ali je dobio modru klupu jer je stručan, lojalan, pošten, poznaje Dinamov sustav, te nemojmo se lagati, nastavlja kontinuiteta rada Zorana Mamića. Kad bi ga se mijenjalo, logično, trebalo bi izabrati boljeg trenera, a koji ima sve karakteristike koje smo nabrojali u vezi Krznara. Tko je taj? U Maksimiru vjerojatno upravo razmišljaju tako. Stranac? To se neće dogoditi, jer u modrom klubu o tome uopće ne razmišljaju još od trenerske avanture Ivajla Peteva. Bio je u igri Matjaž Kek, ali njega u plavom domu nisu držali za stranca iako je Slovenac, jer je sjajno poznavao odnose u hrvatskom nogometu s obzirom na to da je dugo bio trener Rijeke. Svojevremeno prije osam godina Modri su pregovarali s Felixom Magathom, ali Nijemac je tražio godišnju plaću od dva milijuna eura, šest svojih ljudi u stožeru i htio je odmah otpustiti deset igrača iz rostera! Za takve etablirane i skupe strance Modri klub nema novaca.

Vratimo se Krznaru... Naravno da neće ostati trener ako će gubiti u serijama, ako će momčad biti izvan balansa, ako će u svlačionici stanje biti alarmantno, ako više neće imati kontrolu nad igračima. Onda Krznar sigurno neće ostati. No, vjerujte, u tom slučaju ga Uprava neće smijeniti, nego će on sam doći u klupske prostorije i kazati “ljudi, ja to više nemam pod kontrolom, vrijeme je za promjenu.” I sam će podnijeti ostavku.

image
RONALD GORSIC/CROPIX Cropix

Ako ćemo biti skroz realni, iako Modri od početka sezone ne igraju uvjerljivo, Krznar i dečki su napravili odličan rezultat, bez obzira na veliki posrtaj i neuspjeh protiv Šerifa. Svaki plasman u skupinu Europske lige je za hrvatske klubove veliki rezultat.

Možda i prijelomnica

Naravno, ove nedjelje je pred Krznarom i njegovim dečkima jedan iznimno zanimljiv sudar u Gradskom vrtu. Možda čak i prijelomnica za maksimirski klub. Krznar se sudara s Osijekom i Nenadom Bjelicom, bivšim modrim trenerom. Oba stručnjaka se moraju vaditi nakon europskih posrtaja protiv “trećeg svijeta”. S tom razlikom što je Krznar uhvatio Europsku ligu, a Bjelica nije uhvatio ništa. Ne kažemo da će ta utakmica definitivno odrediti njihovu sudbinu, ali će biti nekakav pokazatelj koji bi im u budućnosti mogao biti zamah ili pak teški kamen oko vrata. Hrvatski derbi u Slavoniji nakon moldavskih i bugarskih lekcija ima podosta veliko značenje za oba kluba, ali i za oba trenera. Možda ne trenutačno, no ponedjeljak će za gubitnika svakako biti dosta težak dan, koji će ga gurnuti pod veliko povećalo u danima koji će uslijediti.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
27. svibanj 2024 13:21