Duje Strukan

 DAMIR ŠKOMRLJ Cropix
PROVOCIRANJE KARTONA

Igrači u HNL-u teatralno se bacaju i jauču, a jedan sudac ne voli kad ga VAR zove za startove

Duje Strukan donedavno je djelovao uvjerljivo, a onda je pao u formi
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 27. svibanj 2024. 08:22

Kraj je sezone pa su svi umorni od svega. Od rastezljivih primjena pravila u HNL-u pogotovo. Gorica je jedan od najzakinutijih klubova u posljednje vrijeme. Samo u ovoj sezoni 11 kontra penala, jedan za. Istra pak ima kartona “za izvoz”, jer čim neki suparnik “zajauče”, odmah dobivaju opomene. To kako se inače u HNL-u igrači teatralno bacaju i jauču na “dodire ruku”, sve očitije djeluje kao provociranje kartona suparniku. Toliko takvih ne fer akcija zbilja ne služi na čast profesionalcima.

Mateo Erceg je mlad sudac koji do sada odaje dojam ravnopravnih tretmana. Gdjegod griješi, i temeljem neiskustva, pa je recimo iznimno grub start Gode na Mitroviću na Rujevici previdio i kao prekršaj, a kamoli da braniča sankcionira zato što je doveo u veliku opasnost nogu igrača Gorice. Tamo je na VAR-u bio Duje Strukan, sudac koji je donedavno djelovao uvjerljivo, a onda pao u formi. Tada nije signalizirao Ercegu da treba pogledati snimku i reagirati zbog pogibeljnog starta. Strukan je inače sudac koji ne voli kad ga VAR poziva za provjeru “startova za isključenje”, što je pokazao i nedavno u Kranjčevićevoj.

Bilo bi krajnje vrijeme da hrvatski suci navedene primjere, a ima ih puno ove sezone, analiziraju i onda jasno definiraju kriterije

U Velikoj Gorici, nakon pogotka Istre, signalizirao je Erceg da mora pogledati navodno “veliku grešku” suca u procjeni duela V. Majstorovića i Vuka u začetku akcije. Sudac Erceg bio je na 4-5 metara i temeljem kriterija kojeg se držao (i u toj akciji gdje je prvo V. Majstorović imao sporan duel s Jaganjcem) pustio je akciju. Zašto se VAR uključio iako je to situacija u kojoj se igrači Gorice uopće nisu bunili, niti reagirali dizanjem ruke, što znači da nije bio evidentan pogrešni sučev stav?

Nije uopće stvar ovog gola, utakmice ili trećeg, nego je samo pokazatelj kako se odokativno i selektivno primjenjuju pravila. Što vrijedi i za delegiranje. Utakmica jest manjeg natjecateljskog intenziteta, ali opet, zašto se delegiraju suci koji su ove sezone imali navedene sporne situacije u utakmicama Gorice, između ostalog i kroz ukupno šest kaznenih udaraca dosuđenih kontra njih? Zašto se vrlo grub start na igraču Gorice u prethodnoj utakmici nije tretirao, a ovdje se u najmanju ruku dvojbenom dojmu odmah reagiralo?

Bilo bi krajnje vrijeme da hrvatski suci navedene primjere, a ima ih puno ove sezone, analiziraju i onda jasno definiraju kriterije primjene. Za sve utakmice i suparnike, a ne nekad ovako, a nekad onako...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
28. rujan 2024 00:27