Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
ŠIMIĆ DOBIO PODRŠKU

IZ EUROPE STIGLA UPOZORAVAJUĆA PORUKA HRVATSKIM NOGOMETAŠIMA I KLUBOVIMA: 'Započnite razgovore, dogovor klubova i igrača nema nikakvu alternativu'

FIFPRO Stav Svjetske udruge sindikata nogometaša o FIFA-inim preporukama
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 12. travanj 2020. 10:24

Nema šireg poligona za polemiziranje od teme novca. U svim varijantama. Ugovori su onaj faktor koji definira činjenice, a sve ostale procjene njegovih sadržaja su stvar dojmova i možebitnih polemičkih ocjena.

Kad je pandemija zarobila svijet i njegovu sportsku metaforu, bilo je za očekivati da će nogometnu zamijeniti financijska tematika. Previše interesa i, posljedično, različitih stavova o jednom te istom sadržaju. U tom kontekstu razvila se polemika oko preporuka koje je u svijet plasirala FIFA, a dotiču se odnosa između igrača i klubova, ugovornih obveza i prava, prijelaznih rokova i uloge nacionalnih zakonodavstava. FIFA je nogometno političko tijelo koje uokviruje odnose za svjetski nogomet. Dakle, nužno je da vodi računa o svima unutar 202 nogometne stvarnosti. Logično je da su među njima ogromne razlike i da se ne može jedan precizan stav odrediti za, primjerice, članicu iz Andore ili Njemačke. Zbog svih tih geopolitičkih okolnosti FIFA je vrlo pažljiva u odašiljanju svojih globalnih poruka.

Mnogo više od sporta

Kada svijet trpi užasne posljedice pandemije po pitanju ljudskog zdravlja tada se vrlo delikatno propituju materijalni sportski odnosi. Oni nogometni su međutim postali vrlo zvučni jer su interesi ogromni i povezani su sa mnogim industrijama. Nogomet je postao mnogo više od sporta čim se obrtaj novca godišnje mjeri u mnoštvu milijardi dolara.

Igrači, pa treneri, u tome su ključni “igrači”, zato se i plaćaju visokim iznosima novca, iako su objektivno ti parametri postali nonsens. No, taj se kriterij kreira prema najbogatijim klubovima i igračima, koji su manje od 1% onih koji se bave nogometom. Što će biti s više od 99% onih čiji raspon prihoda postupno pada, a nerijetko i do razine minimalca po državama?

Promjena statusa

Polemika unutar Hrvatske dio je dnevnog reda svakodnevice. Nogometna pogotovo. FIFA-ina preporuka ogledni je primjerak kako se generiraju polemike čak i tamo gdje bi trebalo biti temeljno jasno razumijevanje sadržaja. Tko je onda u pravu, oni koji tvrde da je FIFA klubovima omogućila jednostrane izmjene ugovornih obveza, jer je u tijeku pandemija (viša sila) ili oni koji to negiraju pa tvrde da je ključ u dogovorima.

Kako se zapravo trebaju prema svemu odnositi profesionalni igrači? Većinom su svjesni da im status ne može biti isti kao i prije pandemije, ali koji opet imaju pravo na svoje stavove u logičnoj, koliko i etičkoj promjeni materijalnog statusa. Klubovi imaju pravo na financijsko preslagivanje tih ugovornih odnosa, ali i ono mora biti logično i etički korektno prema igračima. I klubovima je u interesu da im igrači ne osjete namjeru da se iskorištava pandemija kako bi ih se materijalno zakinulo. Povjerenje je kategorija koja se duže stvara, ali se jako brzo gubi. Poglavito na materijalnim pitanjima i njihovu tretmanu.

Dovoljna ilustracija

Dogovor je bit svega. U tom smislu FIFA-inu preporuku tumači i Svjetska udruga sindikata (FIFPro), koja je uključena u radne grupe u kojima se donose smjernice po navedenim pitanjima statusa igrača. Nakon svih polemika u Hrvatskoj, ovdašnji nogometni sindikat (HUNS) zatražio je od krovne sindikalne organizacije FIFPro službeno očitovanje o FIFA-inim preporukama. Činjenica da se u najjačim ligama vode pregovori između i najvećih klubova i igrača dovoljno ilustrira da je stav FIFPro-a okvir realnosti te da je dogovor igrača i klubova ključan da kompromis zadovolji sve strane.

..................................................................................................................................

Dopis predsjednika FIFProa Jonasa Baer-Hoffmanna glavnom tajniku HUNS-a Mariju Juriću

Dragi Mario,

Obraćam Vam se vezano za upit Hrvatske Udruge Nogometni Sindikat (HUNS) kojim ste nas obavijestili o raznim neistinitim medijskim izvješćima i pritisku kojeg klubovi stavljaju na igrače u Hrvatskoj inzistirajući na tome kako je FIFA navodno odlučila da klubovi mogu jednostrano smanjiti naknade igračima na proizvoljan iznos te da su svi ugovori s igračima automatski produljeni.

U odnosu na prethodno navedeno, ističemo kako je FIFA nedavno izdala dokument naslova ‘’COVID-19 Football regulatory issues’’ koji u odnosu na gore spomenutu problematiku, donosi načela i preporuke.

Što se tiče produljenja ugovora, FIFA preporučuje da igrači i klubovi produlje međusobne ugovore do novoodređenog posljednjeg dana sezone. Ipak, važno je za naglasiti kako ugovori igrača nisu produljeni automatski te se stoga grači i klubovi i dalje moraju u svakom pojedinom slučaju dogovoriti oko produljenja ugovora. U duhu FIFA-inih preporuka, preporučuje se da Hrvatski nogometni savez, profesionalni nogometni klubovi u Hrvatskoj i HUNS započnu razgovore oko potencijalne opcije potpisivanja kolektivnog sporazuma vezanog za ovu problematiku. Ako se, pak, ovakav sporazum ne može postići, kao što je i ranije rečeno, svaki ugovor potpisan s igračem mora biti produljen pojedinačno uz suglasnost obiju ugovornih strana.

Što se, pak izmjene ugovornih uvjeta tiče, uzmite u obzir da je FIFA i za takve slučajeve preporučila igračima i klubovima da zajedno surađuju kako bi došli do prikladnih kolektivnih sporazuma na razini kluba ili lige u cijelosti, vezano za uvjete zaposlenja za bilo koji period u kojem su natjecanja suspendirana zbog COVID-19 virusa. Potrebno je naglasiti da profesionalni nogometni klubovi u Hrvatskoj ne smiju koristiti FIFA-ine preporuke kao opravdanje za jednostrano smanjenje naknade igračima na proizvoljnoj osnovi i za proizvoljan iznos. Kao što je ranije rečeno, u duhu FIFA-inih preporuka, postoji također i apsolutna potreba da Hrvatski nogometni savez, profesionalni Hrvatski nogometni klubovi i HUNS započnu razgovore kako bi istražili može li doći do kolektivnih sporazuma koji bi bili prihvatljivi za sve sudionike.

Nastavno na gore rečeno, FIFPRO pruža svu svoju podršku HUNS-u, predsjedniku HUNS Dariju Šimiću kao i glavnom tajniku HUNS Mariju Juriću u njihovim nastojanjima da igračima u Hrvatskoj osiguraju precizne savjete za pravilnu primjenu predmetnih preporuka i načela FIFA-e. Tijekom ovih teških vremena, svi sudionici moraju više nego ikada ranije pokazati solidarnost i pronaći dodirne točke, a sve kako bi se pronašla adekvatna rješenja za nogometni “ekosistem” svake države.

Lijep pozdrav, Jonas Baer-Hoffmann".

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
24. travanj 2024 01:39