Sharbini i Kek
 Foto: Damir Skomrlj / Novi list / CROPIX
KAKAV SASTAV!

IZABRANO DEVET OD 11 NAJBOLJIH IGRAČA RIJEKE U POSLJEDNJEM DESETLJEĆU Među njima i čudesni igrač koji je Messiju gurao loptu kroz noge...

Piše: Orlando RivettiObjavljeno: 18. travanj 2020. 19:25

Vratar Andrej Prskalo, u zadnjoj liniji Stefan Ristovski, Dario Župarić, Matej Mitrović i Leonard Zuta, dva zadnja vezna u rasporedu 4-2-3-1 Damir Kreilach i Moises Lima, desno krilo Marko Vešović, a lijevo Anas Sharbini.

Popunjeno je devet mjesta idealne momčadi HNK Rijeka posljednjeg desetljeća po izboru navijača. Najtrofejnije je to razdoblje, u osam Miškovićevih godina, osvojen je naslov prvaka, tri Kupa, Superkup... Od do sada izabranih Damir Kreilach nije sudjelovao niti u jednom, ali ostao je u srcima navijača. Kada je bilo najteže, prije dolaska predsjednika Damira Miškovića, vukao je i spašavao momčad.

Anas Sharbini dobio je 43 posto od 3240 glasova. Najbolje lijevo krilo najuspješnijeg desetljeća u povijesti kluba s Kantride i Rujevice. U duši “desetka”, kao i na leđima, igrač koji će jednim potezom, opijajućim driblingom, stvoriti višak igrača. Igrom taktičkih neprilika s lijeve strane. Plišana kopačka desne vanjske radarom je tražila suigrača. Utoliko bolje ako je to brat Ahmad, kojega je - proslavio. U Kekovu sastavu bubnjara bio je violinist. Ali nije sudjelovao u osvajanju dvostruke krune. U to je doba već lutao Grobnikom kao izgubljena ovčica. Zbog nediscipline udaljen je iz momčadi. Nakon što je srušio Dinamo na Rujevici pogotkom u prvoj minuti sudačke nadoknade, odbio je putovati za Osijek saznavši da će grijati klupu... Počela je kalvarija. Danas su mu 33 godine, mogao je još igrati... Za jedne genij, neshvaćen, za druge kockar i - pijanac...

Argentinac Redondo preskočio je Mundijal 1998. godine, izbornik Passarella izostavio ga je s popisa jer nije htio skratiti kosu. Izbornici i treneri su čudne biljke. Neki poput Bianchija, u šampionskom Napulju, spremni su nositi doručak u krevet svom igraču. Po vlastitu priznanju. Jer donosio je pobjede i radost. Naravno, riječ je o Maradoni.

Matjaž Kek je trebao strojeve za svoje povijesne uspjehe, četiri osvojena trofeja, a ne igrače s dušom.

Foto: Tea Cimas / Cropix
Tea Cimas / CROPIX CROPIX

Kekov bič

Nije bio sklon Sharbiniju, iako je jednom izjavio da je upravo on najbolji igrač kojega je u svojoj karijeri trenirao. Damir Mišković je obožavao Močinića i Sharbinija, ali... Kekov je bič bio nemilosrdan, koliko i učninkovt u konačnici. Sharbini je žrtvovan na oltaru svete discipline.

Za razliku od Keka, jedan je drugi trener, danas najuspješniji izbornik u povijesti Hrvata, Zlatko Dalić, imao puno strpljenja, kao Bianchi s Maradonom u Napoliju, dok je bio trener Rijeke. Jednu sezonu, 2007. godine... Dao mu je ugovor i kapetansku vrpcu. Anas je postao najmlađi kapetan u povijesti Rijeke. U kriznom razdoblju Rijeke, 2009. godine, kada je klub plutao na pučini, topio se u besparici, prodan je Hajduku (73 nastupa, 15 golova) za 2,2 milijuna eura...

Rijeka i Grobnik. Rijeci se vratio preko Saudijske Arabije (Al Ittihad), osvojio Kup i Superkup 2014. godine, ali ne i “dvostruku krunu”. Izolirao se u svom grobničkom kafiću davno prije pojave koronavirusa.

Bio je bolji u onom razdoblju prije Miškovićeve pojave, osvojio je Kup s trenerom Skočićem u finalu s Hajdukom, ali navijačima jednako omiljen i drag. Takve igrače se ne može ne - voljeti. Njegov je nogomet bio poezija. Jedan od najboljih igrača Rijeke svih vremena, posljednja dva desetljeća jamačno.

Danas su mu 33 godine. Nikad nećemo saznati bi li postao svjetska klasa da je one 2009. godine umjesto put Splita, ostao u Maksimiru nakon što je već sve već bio dogovorio s Dinamom.

Messiju je gurao loptu kroz noge!?

Anas je Messiju gurao loptu kroz noge, zabio je gol Argentini u Londonu u porazu 1:2 kombinirane Kovačeve reprezentacije. Slaven Bilić ga je vodio na Europsko prvenstvo 2008. godine, a imao je i zanimljivo iskustvo s još jednim trenerom koji je kasnije postao izbornik. Zlatko Dalić, u doba kada je bio Ladićev pomoćnik u U-21 selekciji, došao je, naime, po njega na Grobnik kada je pobjegao s priprema!?

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
31. ožujak 2024 18:42