Tom Dubravec / CROPIX CROPIX
VELIKI DAN ZG NOGOMETA

JE LI DINAMO TRIJUMFOM NA POLJUDU OSIGURAO NOVU TITULU? Bjelica u 'jubilarki' dobio najljepši poklon, Hajduku više ni drugo mjesto nije sigurno

Piše: Jurica RadićObjavljeno: 05. ožujak 2020. 15:22

Nenad Bjelica dobio je najljepši poklon za svoju stotu utakmicu kao trener Dinama! Njegovi dečki su mu se na krasan način zahvalili za sve dobro što je učinio za njih u svom dosadašnjem mandatu. Modri su ostvarili najslađi trijumf, sigurno su trijumfirali na Poljudu, te su pobjegli Majstorima s mora na plus 17.

Drugim riječima, iako matematika to još ne potvrđuje, Dinamo je na Poljudu osigurao još jedan naslov prvaka. U cijeloj priči pomogla je činjenica da su Modri od konca prvog poluvremena imali igrača više, no i to je dio nogometne igre.

Kad se sagleda kompletan učinak, Dinamo je jedrio na pogon Mislava Oršića i Sadegha Moharramija, a Poljak Damian Kadzior zabio je u još jednom vječitom derbiju i inače mu baš ide ove sezone. Kapetan Arijan Ademi stavio je točku na ‘i’.

Sjajni hrvatski reprezentativac Oršić zaradio je oba žuta kartona, dva puta je izigrao Ismajlija, asistirao, ali i inače se poigravao s obranom Hajduka, dok je Iranac odigrao utakmicu života u plavom dresu, sjajnim reakcijama zaustavio je Jaira i Tahiraja kad su sami jurili prema Livakoviću, nekoliko puta je vrhunski probio bok.

Bjeličina momčad je u Splitu igrala hrabro, napadački, jako motivirano, ali takva igra je donijela i neke propuste u obrani, koje je u prvom dijelu pokrio Moharrami, a jednu finu zgodu za domaćina promašio je Kreković. Ipak, iako su plavi dečki od starta visoko stisli Bile, gurali ih prema njihovom šesnaestercu, u jednom dijelu nije bilo previše kombinatorne igre, uglavnom je Bjeličina momčad dugačkim loptama pokušavala pronaći Petkovića, ali su u drugom dijelu, s viškom na travnjaku, Modri pokazali moć te slomili Hajduk.

Ovo je stvarno bio veliki dan za zagrebački klub, mladi dečki Igora Jovićevića su se plasirali u četvrtfinale Lige prvaka za mlade, a Bjeličini su nokautirali najvećeg suparnika u gradu pod Marjanom. Plava boja u srijedu je bila u modi. (Piše Davorin Olivari)

IZ BIJELOG KUTA Drugo mjesto više se ne čini tako sigurnim

Prvi poljudski poraz Tudora u povratničkom mandatu potpisan je u derbiju. Kao i pred dva i pol tjedna u Koprivnici, Hajduk je ponovno pao nakon isključenja. U igri “11 na 11” Bijeli ne primaju golove, ali utakmice gube nakon što ostanu s igračem manje. Već treći put ovoga proljeća dogodilo se da stoperi dobivaju crveni karton. Poslije Mujakića protiv Lokomotive i Jurića kontra Belupa, isključenje je u derbiju zaradio Ismajli. Ravnopravno se igralo 40 minuta do isključenja Ismajlija, a onda je Dinamo nakon samo sedam minuta materijalizirao brojčanu prednost čime je utakmicu otišla u izvjesniju fazu. Tudor se nije predavao, u posljednjih pola sata ubacio je dva napadačka aduta Jradija i Eduoka, ali bez uspjeha. Bijeli su do kraja iskazali želju i borbenost, ali te dvije komponente nisu bile dostatne da bi se preokrenuo rezultat i izbjegao poraz.

Ismajli je prilično naivno došao do crvenog kartona. Dva prekršaja na središtu igrališta Hajduku su primarno otupjeli napadačku oštricu, jer Tudor je logično povukao Krekovića poslavši u igru stopera Radića.

Hajduk nije imao pojedince poput asistenta Oršića i strijelca Kadziora na suparničkoj strani. Jairo je jedini bio spreman na igru dubine, na konstantno traženje lopte iza zadnje linije Modrih. Hajduk se tako postavio, čekao je oduzetu loptu i brzom tranzicijom namjeravao iskoristiti prostor na polovici Modrih. Ali, zamišljena taktika trebala je i raspoložene pojedince. Caktaš bez znatnijeg učinka, bokovi Juranović i Tahiraj neprimjetni, a bez njihova maksimalnog doprinosa nije Hajduk imao što tražiti u napadačkom dijelu protiv tvrdog i na borbu spremnog Dinama.

Porazom u derbiju Hajdukovo drugo mjesto nije više sigurno kao što se činilo početkom tjedna. Rijeka i Lokomotiva su pred vratima, stigli su na bod, odnosno dva poena zaostatka. A već je u nedjelju novo iskušenje na Rujevici. (Piše: Jurica Radić)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
03. svibanj 2024 14:45