Hajduk
 Paun Paunovic / CROPIX / CROPIX
DVA LICA BIJELIH

JE LI PROBLEM U BUNKERU GOSTIJU, ILI IMPERATIVU POBJEDE? Hajduk je titulu izgubio na Poljudu: Bijeli bi samo po učinku u gostima bili - prvaci

Piše: Frane VulasObjavljeno: 28. veljača 2018. 09:10

Što se događa s Hajdukom na poljudskim susretima ove sezone? Od ukupno 44 osvojena boda ove sezone, Hajduk je čak 26 osvojio u gostujućim utakmicama, a tek 18 na domaćim, piše Slobodna Dalmacija.

Hajduk bi bio aktualni lider na ljestvici da se računaju samo gostujuće utakmice. Ali je zato po bodovnom učinku na domaćim susretima tek četvrtoplasirani, gotovo je u rangu Slaven Belupa, Intera i Istre 1961. Neočekivani kiks protiv Slaven Belupa na Poljudu (0:1) ukazao je još jednom na dva lica “bijelih” ove sezone u HNL-u. Nije baš potpuni kontrast kao da su u pitanju dr. Jekyll i mr. Hyde, ali je svakako obrnuto od očekivanog.

Mnogo više bodova “bijeli” su osvojili u gostima nego kod kuće. Po broju osvojenih bodova na gostujućim utakmicama Hajduk je najuspješnija momčad lige, bez obzira što ima dva odigrana gostujuća susreta više od Dinama.

Računaju li se pak samo domaći susreti Hajduk je tek četvrtoplasirani sastav lige. Ne bi u slučaju pobjede pomogao previše ni odigrani susret manje koji ima u odnosu na Dinamo, Osijek ili Rijeku, puno bliži je Hajduk Slaven Belupu, Interu, Istri.

Pobijedili na Maksimiru, Rujevici, u Osijeku...

Kopićev Hajduk je ove sezone pobjeđivao u Maksimiru čime je nanio prvi ovosezonski poraz Dinamu uopće, na Rujevici gdje je prekinuo pet i po godina dugi niz bez pobjede u međusobnim susretima s Rijekom (pa i kod Osijeka u Gradskom vrtu u kupu), ali je zato u mnogo slabijim izdanjima na svom Poljudu. Na svom stadionu gubio je ove sezone osim od Slaven Belupa Hajduk i od Rijeke (0:2), ali i od Rudeša (2:3, nakon vodstva 2:0) što je posla stajalo tadašnjeg trenera Joana Carrilla. A bodove je gubio i u domaćim susretima (remijima) s Lokomotivom, Dinamom, Osijekom.

Kod kuće je Hajduk osvojio 18 od moguća 33 boda, 54,5 posto mogućih bodova. U gostima su “bijeli” osvojili 26 od mogućih 36 bodova, odnosno 72,2 posto. Dakle, osjetno bolji učinak Hajduk je imao u gostujućim susretima. Teško je govoriti da je u pitanju tek puka slučajnost.

Razloge tome može se tražiti u načinu igre protivnika odnosno Hajduka. Naravno, mnogo je teže “bijelima” probiti bunker kada se gosti na Poljudu uvuku duboko na svoju polovicu, parkiraju autobus (na kat) pred svojim vratarem. A gotovo što od početka sezone u kadru zbog ozljede nema prošlosezonskog najboljeg strijelca lige stasitog Marka Futacsa. A drugi napadački sidrun za probijanje gostujućih bunkera Hugo Almeida muku muči sa svojim zdravstvenim problemima.

Od dolaska u Hajduk u Prvoj HNL je na travnjaku proveo tek 294 minute, a samo jednom je startao. A tijekom sezone odlazili su s Poljuda najbolji, Nikola Vlašić i Ante Erceg, igrači koji rade razliku.

Teško je probiti bunker

Naravno, i igra s jakim presingom, oduzimanjem prostora i lopte protivniku što je uglavnom prakticirao Kopićev Hajduk lakše ide kada je na drugoj strani protivnik koji također želi igrati nogomet, a ne misli isključivo o obrani vlastitog gola. I na papiru manje momčadi na svom terenu teško se odlučuju za potpuni bunker i kontre, za što na gostovanjima na Poljudu (Maksimiru, Rujevici) nemaju srama.

Možda je i psihološko breme jedan od uzroka. Na Poljudu Hajduku uvijek “igra” samo pobjeda, a na svaki se gubitak bodova gleda kao na smak svijeta.

U gostima je pritisak ipak nešto manji, s gostovanja se nekad i na bod u startu u javnosti ne gleda negativno, pa igrači rasterećenije uđu u utakmicu i lakše im je onda doći i do punog plijena. No, kako je ovaj Hajduk pod Kopićem za razliku od onog njegovih prethodnika pokazao da i nizu može slaviti čak i na najtežim gostovanjima, jer padali su u seriji Lokomotiva, Rijeka, Osijek (kup), Dinamo... (takav je bio, pakleni raspored, mahom gostovanja), nadajmo se da je Slaven Belupo bio samo loš dan Kopićevih “bijelih”.

Iako nakon svega ostaje u zraku pitanje, neovisno o neupitnim vremenskim neprilikama u kontinentalnom dijelu Hrvatske. Je li nakon uvida u ove brojke za Hajduk bolje što će u subotu s Rudešom igrati na Poljudu umjesto u gostima?

Gubici bodova na Poljudu

Lokomotiva 2:2

Rijeka 0:2

Dinamo 2:2

Rudeš 2:3

Osijek 1:1

Slaven Belupo 0:1

Tablica domaćina

1. Dinamo 31 (12)

2. Osijek 27 (12)

3. Rijeka 25 (12)

4. Hajduk 18 (11)

5. Slaven Belupo 17 (11)

6. Inter Zaprešić 16 (11)

7. Istra 1961 16 (11)

8. Lokomotiva 12 (11)

9. Rudeš 9 (10)

10. Cibalia 9 (10)

Napomena: u zagradi je broj odigranih utakmica

Tablica gostiju

1. Hajduk 26 (12)

2. Dinamo 22 (10)

3. Rijeka 13 (10)

4. Osijek 12 (10)

5. Lokomotiva 12 (11)

6. Slaven Belupo 11 (12)

7. Inter Zaprešić 11 (11)

8. Cibalia 8 (12)

9. Rudeš 7 (12)

10. Istra 1961 4 (11)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
18. svibanj 2024 08:18