Ivo Šušak dodijelio je nagradu najboljem igraču turnira ‘Ramljak’ Hyunwoo Kimu
 CROPIX
OBEĆAVAJUĆA PRIČA S MAKSIMIRA

JEDAN OD DVA KOREJCA KOJI SU POMELI DINAMO ZAVRŠIO U REPREZENTACIJI Evo gdje su danas dva otkrića: 'Žive u mojoj kući, navukli su se na ćevape...'

HYUNWOO KIM & GYUHYEONG KIM Stoper i veznjak u siječnju prošle su godine potpisali za Modre dvogodišnju posudbu
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 20. ožujak 2019. 17:22

Hyunwoo Kim. On je stoper. Gyuhyeong Kim. On je veznjak. To su Dinamovi Korejci rođeni 1999. godine, igraju za drugu momčad koju vodi Igor Jovićević, a u nedjelju su bili među najboljim igračima u pobjedi protiv Lučkog. Kako su uopće stigli do Dinama? Kako su se uklopili? Jesu li talentirani, hoće li od njih biti nešto u budućnosti?

O tome smo jučer porazgovarali s njihovim menadžerom Brankom Hucikom, bivšim nogometašem, koji je u Dinamo iz Koreje doveo Mislava Oršića. Upravo zahvaljujući Oršiću, mladi Korejci su danas u plavom domu...

- Oni su stigli iz kluba Ulsan Hyundai, kluba u kojem je igrao Oršić, a svojevremeno sam i ja odijevao taj dres. Došao sam u Koreju pogledati dvije utakmice Oršića, a između njih bio je razmak tri dana, pa sam pogledao utakmice na nekom U-19 turniru. Obojica su mi izgledala odlično. Istog dana bio sam na večeri s direktorom kluba koji me je pitao ima li neki turnir u Europi, da bi Ulsan Hyundai želio doći - priča nam Hucika.

Marko Todorov / CROPIX
CROPIX
Kim Hyunwoo (desno)

Vidio sam igrače za Dinamo

Naravno, Branku je odmah pao napamet Dinamov turnir “Mladen Ramljak”. Pitao je u Maksimiru ima li mjesta za jedan korejski klub, bila su otvorena još dva mjesta, pa su u Dinamu pristali.

- Inače, tri mjeseca su me u Dinamu ispitivali je li Ulsan Hyundai dobra momčad, da im ne pokvari kvalitetu turnira... Pitali su me jedno dvadeset puta. Čak sam se počeo pitati jesam li ja njih dobro vidio.

Gyuhyeong Kim se, međutim, u međuvremenu ozlijedio, pa nije došao na memorijalni turnir u Maksimir, stigao je Hyunwoo. U Dinamu su vrlo brzo dobili odgovor na pitanje hoće li Ulsan Hyundai biti konkurentan. Korejci su sve pomeli, prvo Feyenoord, pa Eintracht, a u finalu Dinamo sa 4:0! U toj finalnoj utakmici Hyunwoo je zabio pogodak s - centra! Bio je proglašen i najboljim igračem turnira.

Nakon “Ramljaka”, mnogo je europskih klubova nazivalo Huciku i klub kako bi Hyunwoo potpisao za njih. Međutim, i u Koreji su itekako dobro znali kako se radi u modroj školi, a lijepe priče ispričao im je i Branko. U modrom klubu je također postojalo zanimanje, ali Hucika im je preporučio da radi bolje adaptacije osim Hyunwooa dovedu i Gyuhyeonga koji nije bio na turniru jer je mjesec dana prije slomio palac.

U siječnju prošle godine, obojica su potpisali za Dinamo dvogodišnju posudbu s opcijom da ih Dinamo otkupi.

- Obojica žive u mojoj kući! Naravno, žive u svom stanu na katu. Mi živimo u Maksimiru, pa im je blizu stadion, oko kilometar i pol. Na treninge odlaze biciklima, a nekad i pješice. Hyunwoo ima nešto više samopouzdanja, kad je došao znao je engleski slabo, ali je imao stav kao da mu je materinji jezik! Gyuhyeong je dobro govorio engleski, ali je bio sramežljiv. Zato se Hyunwoo brže adaptirao, ali i Gyuhyeong je u međuvremenu nogometno sve bolji i bolji.

Hyunwoo u reprezentaciji

Uspjeli su dečki pronaći neko svoje društvo iz Koreje koje živi u Zagrebu, a svi dečki iz svlačionice su ih sjajno primili.

- Kad su stigli iz Koreje, uglavnom su odlazili u korejski restoran kod Dolca, ali kasnije su se navukli na ćevape! Obožavaju i svu našu hranu, sve vole jesti. Super su dečki...

Hyunwoo je jučer otputovao u - Španjolsku. Pozvan je u reprezentaciju Koreje U-20 koja tamo igra protiv Furije i Francuske. Standardni je stoper, igra u udarnih jedanaest, nastupit će na Svjetskom prvenstvu ove godine. Gyuhyeong nije pozvan, ali je u krugu onih koji bi također mogli biti pozvani.

Korejci uz svoj znaju samo nogometni jezik

Trener druge momčadi Dinama Igor Jovićević o njima kaže:

- Mladi Korejci su nogometno i taktički inteligentni, ali problem je komunikacija. Bilo bi dobro da bar nauče malo hrvatskog jezika. Ili da usavrše engleski. Ovako je komunikacija s njima limitirana, teško mogu shvatiti što od njih tražim u nekim trenucima, igraju na talent i intuiciju. Bili bi još bolji kad bi naučili jezik.

Hyunwoo Kim

Rođen 7. 3. 1999.

Desni stoper

Druga HNL: 6 nastupa (4 u prvoj postavi), jedan gol

Premier League International Cup:

1 nastup (protiv West Ham Uniteda)

Gyuhyeong Kim

Rođen 29. 3. 1999.

Desno krilo, ofenzivni vezni

Druga HNL: 7 nastupa (4 u prvoj postavi), dva gola

Premier League International Cup:

1 nastup (protiv Southamptona)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
27. travanj 2024 20:14