Hajrović
 Ranko Suvar / CROPIX / CROPIX
KAKO BIH IGRAO PROTIV RIJEKE

JEDAN OD NAJISKUSNIJH HRVATSKIH TRENERA NAJAVLJUJE VELIKI DERBI NA RUJEVICI 'Idealna prilika za Hajrovića da pokaže kakav je zapravo igrač!'

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 07. ožujak 2018. 15:31

Ilija Lončarević jedan je od najiskusnijih hrvatskih trenera. Na klupi je u HNL-u vodio čak 321 utakmicu raznih klubova. Kako bi on igrao protiv Rijeke? Evo što kaže uoči današnjeg derbija.

- U svih ovih pet godina u kojima se Rijeka formirala kao klub, rezultatski se dizala i na kraju uzela naslov, Dinamo je uvijek odlazio na Kvarner, lakonski kazano, po pobjedu! Ne sjećam se baš svake utakmice, ali uglavnom je to bilo realno. Ovog trenutka, s obzirom na velike promjene u Rijeci, te zbog toga i nedorečenosti momčadi aktualnih prvaka, jer vjerojatno ni trener Matjaž Kek ne zna kakva mu je snaga momčadi, mislim da Modri također kreću po trijumf - kaže nam Lončarević.

Kaže preiskusni trener kako je velika prednost Dinama u činjenici što ima ogromnu prednost u borbi za naslov.

- Može Dinamo igrati bez stresa, bez pritiska, pa ne vidim razlog da ne dođe do pobjede.

Moraju stisnuti

Kako bi on postavio igru i taktiku da je na modroj klupi?

- To je stvar trenera Cvitanovića koji je momčad pripremao za utakmicu. Neozbiljno je govoriti o taktici, a da nisi pripremao i vodio momčad na treninzima. No, jasno je da Modri moraju igrati s pritiskom na protivničkoj polovici. Naravno, ni jedna momčad ne može igrati presing svih devedeset minuta. Također, mora pomaknuti zadnju liniju daleko od svoga gola. Treba naglasiti da je Dinamo možda hendikepiran jer godinama igra na način da uvijek teži pobjedi i napadačkom nogometu, pa im obrana, da tako kažem nije uvijek detaljna. Ili sistematična, tvrdoglava kakva bi trebala biti. To se najbolje vidi kad Dinamo igra europske utakmice.

Ipak, drži da se Dinamo može prilagoditi.

- Modri su ipak formiranija i kvalitetnija momčad u ovom trenutku. Na toj konstataciji bi trebao počivati način igre, načini prilagodbe na situacije koje bi se mogle pojavljivati tijekom utakmice.

Koliku će Dinamo biti hendikep vjerojatno neigranje Soudanija, najboljeg igrača maksimirskoga kluba i čovjeka koji je odlučio mnoge derbije?

- Da, to će svakako biti hendikep. Držim da Dinamo u svojoj prezentaciji ne bi po svaku cijenu trebao juriti pobjedu. Smatram da ako neće juriti pobjedu pod svaku cijenu, biti će bliži toj pobjedi. Ne bi bilo poželjno previše forsirati, previše riskirati. Ja bih prenio igračima da svoje samopouzdanje prenesu u mirnoću.

Formiran sastav

Kad se radi o sastavu Modrih, Lončarević kaže da je on poznat, upravo onaj s kojim Cvitanović i igra utakmice.

- Dinamo ima formiranu momčad i uvijek praktički istu udarnu postavu. Ona će se promijeniti samo u jednom imenu, zato što nema Soudanija. Ući će, po svemu sudeći, Hajrović. To je tome igraču idealna situacija da pokaže kakav je zapravo igrač - zaključuje iskusni stručnjak Ilija Lončarević.

MOJ SASTAV kako bih igrao protiv Rijeke

Livaković - Stojanović, Lešković, Benković, Sosa - Ademi, Doumbia - Olmo, Moro, Hajrović - Gavranović

Tri ključne postavke

Visoki pritisak

Modri moraju raditi pritisak na riječkoj polovici igrališta. Mogli bi doći do situacija za pogodak po izgubljenoj lopti domaćina.

Bez srljanja

Ne smiju srljati i juriti pobjedu po svaku cijenu. Preveliki rizik mogao bi im se obiti o glavu, ne smiju ostavljati koridore prema svom golu.

Imati posjed

Moraju imati mirnoću i igri, držati posjed te bez žurbe tražiti pukotine u igri Riječana, te probavati proći u akcijama “jedan na jedan”.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
16. svibanj 2024 08:06