Kek i Cvitanović
 Marko Todorov / Hanza Media / CROPIX
OKRŠAJ NA RUJEVICI

MOŽE LI KEK UZVRATITI UDARAC CVITANOVIĆU? Trofejni trener Rijeke ima negativan učinak protiv Dinama, ali i sadašnjeg stratega Modrih

Uoči derbija ranije odgođenog 23. kola Prve HNL između Rijeke i Dinama na Rujevici (17 sati) donosimo zanimljiv statistički podatak.
Piše: Mateo SučićObjavljeno: 07. ožujak 2018. 12:35

Matjaž Kek potukao je brojne rekorde dugovječnosti na klupi Rijeke, za dva dana bit će točno pet godina otkako je prvi put vodio Bijele, pa stoga ima i brojke koje će se teško premašiti. Jedna od tih je i ona o broju ogleda u kojima je vodio Bijele protiv Modrih. Čak 19 puta u prvenstvu, jednom u Superkupu i pet puta u Kupu u kojima je najuspješniji bio kada je ulog bio trofej.

U onom finalu Kupa u sezoni 2013/14. digao je Rabuzinovo Sunce pred očima Zorana Mamića, isto je nekoliko mjeseci kasnije ponovio i u Superkupu, pa uzeo Rabuzina i Ivajlu Petevu prošle sezone u kojoj nije izgubio u tri utakmice (jednom protiv Kranjčara) dok je ulog bio naslov prvaka (u zadnjem kolu Dinamo je s Petevom pobijedio 5:2, ali Rijeka je bila već prvak).

Ipak, u prvenstvu je priča nešto drugačija. Kek i Rijeka u posljednjih pet godina protiv Dinama svaku su drugu utakmicu ostali neporaženi, ali pobijedili su u samo dvije, osam je bilo remija, a devet puta su slavili Modri. Nešto je i do kvalitete, Dinamo je do prošle sezone kvalitativno jednostavno bio superioran i imao širinu, lomio utakmice kada su s klupe ulazili Pjaca, Ćorić, Fernandes, Čop...

Zanimljivost je i da se u pet Kekovih godina u Rijeci, na klupi Dinama promijenilo sedam imena. Od Krunoslava Jurčića, protiv kojeg je Kek dva puta remizirao na početku svog riječkog mandata, do Marija Cvitanovića. U jedinom srazu protiv Branka Ivankovića je poražen pogotkom Soudanija u 93. minuti, a najviše je ogleda vodio protiv Zorana Mamića, čak 15 samo u HNL-u! U prvenstvu je Kek izgubio polovicu tih međusobnih sudara (1 pobjeda, 4 remija, 5 poraza), ali je zato dobio sve tri utakmice koje su za ulog imale trofej (Kup, Superkup).

Računi na stolu

I dok na status Zorana Mamića nisu utjecali ti porazi od Keka, trener Bijelih lani je smijenio dva trenera Dinama. Najprije Zlatka Kranjčara, koji je otišao nakon one pobjede na Rujevici 5:2, onda i Ivajla Peteva kojem je presudio posredno, tako što je uzeo Dinamu oba trofeja.

Sada mu je na piku Mario Cvitanović, mladi strateg oba je puta ove sezone slavio protiv Matjaža Keka, prvi osvojio Rujevicu i za sada je na stopostotnom učinku. Kek i Rijeka danas će mu pokušati pomrsiti račune.

Standings provided by Sofascore LiveScore

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
07. svibanj 2024 17:12