SRDJAN VRANCIC/CROPIX
PRVI GOLOVI, A ONDA...

Junak Gorice nakon utakmice života otkrio poruku navijača Hajduka: ‘Ne smiješ to ponoviti na Poljudu‘

Bivši igrač kluba s Poljuda bit će posebno motiviran u posljednjem jesenskom kolu HNL-a.
Piše: Toni RoićObjavljeno: 14. prosinac 2020. 20:57

Velika Gorica opet živi najljepše nogometne dane. Subotnja rapsodija u kojoj je momčad Valdasa Dambrauskasa pomela pod s vodećim Osijekom i svladala ga 4:1, a mogla je i znatno uvjerljivije, dugo će se prepričavati među svim navijačima kluba iz prijestolnice Turopolja.

Netko od njih je napisao “Gorica je za Osijek bila Liverpool” i zaista je bio jako blizu istine. To je bio europski ritam od prve do zadnje minute, pritisak, tempo, dominacija, okomitost u igri, golovi, sve ono što se može vidjeti u najboljim utakmicama najboljih europskih klubova.

Slaže se s time i najbolji igrač utakmice i dvostruki strijelac za velikogorički klub, 23-godišnji Anthony Kalik.

- Nametnuli smo od prve minute jaki tempo i ritam, a često se dogodi da momčadi poslije 60. minute znaju pasti i popustiti. No, mi smo izdržali svih 90 minuta, stvarali smo šanse i u sudačkoj nadoknadi. Kondicijski trener i cijeli stručni stožer zaslužuju velike pohvale kako su nas pripremili - naglašava Kalik, a mi ćemo dodati detalj iz završnice utakmice, kada kod rezultata 4:1 Kristijan Lovrić uklizava na jednu naoko izgubljenu loptu i spašava je da ne izađe van. To je taj mentalitet pobjednika i borca kojeg Dambrauskas želi ugraditi svakom igraču Gorice, a Kalik je jedan od predvodnika takvog pristupa...

Golema energija

Kada je u veljači dolazio iz Hajduka, znalo se da stiže igrač goleme energije i trkačkog kapaciteta, onaj tko je spreman ginuti na terenu od prve do zadnje minute. Njegova primarna uloga je na zadnjem veznom, ali Dambrauskas ga je sve više usmjeravao da pokuša biti i kreator i razigravač.

Polako je Kalik upijao sve trenerove zahtjeve i najbolja nagrada je stigla u subotu s njegova prva dva ligaška gola u životu. U 64 nastupa za Hajduk, Rudeš i Goricu, to mu nije uspjelo, imao je tek pogodak za Hajduk u kup-utakmici protiv Mladosti iz Petrinje, ali protiv Osijeka je naplatio čekanje dugo skoro pet godina (za Hajduk je debitirao u sezoni 2015./2016.).

Najprije fantastičan lob u rašlje s 30 metara nakon što je uzeo loptu neopreznom vrataru Osijeka, za 2:1 u 54. minuti, a onda 11 minuta kasnije kontranapad i trk od centra igrališta, te sigurna realizacija nakon ulaska u šesnaesterac za 3:1.

Hoće li se Musa Muhammed ipak naljutiti što nije bila asistencija jer i on je istrčao 70 metara prateći akciju?

- Ja sam vidio Musu kako me prati i imao sam cijelo vrijeme namjeru dodati mu loptu da pogodi prazna vrata, ali baš sam nekako krivo stao kada sam došao do šesnaesterca, pa sam se ipak odlučio za udarac i pogodio - otkriva Hrvat rođen u Australiji, gdje je seniorski nogomet počeo igrati u Central Coast Marinersima.

Što okomitiji

- U Australiji sam bio “desetka” i imam ja tu ofenzivnu igru u sebi, ali dolaskom u Hajduk postao sam defenzivni vezni, uglavnom orijentiran na obrambene zadatke i zato sam tako dugo ostao bez postignutog gola. Dolaskom u Goricu trener Dambrauskas je od mene sve više tražio ofenzivnu komponentu, pa sam sebi dao u zadatak da pokušam što više biti okomit, tražiti asistencije, ali i prilike za udarac. Evo, protiv Osijeka se sve savršeno poklopilo, još smo i pobijedili 4:1 i tko sretniji od mene.

No, moglo se dogoditi da junak uopće ne zaigra u subotu?

- Da, imao sam prošlog tjedna problema sa zadnjom ložom, pa me trener poštedio u Kupu protiv Lokomotive u ponedjeljak, odnosno, uveo me samo pri kraju utakmice. Srećom, do subote je sve bilo u redu i mogao sam nastupiti protiv Osijeka.

Pamtit ću zauvijek

Stjecao se dojam da ste bili posebno nabrijani i motivirani protiv Osječana, pogotovo zbog onog poraza 1:2 u Gradskom vrtu, primljenim golom u 90+7 minuta?

- Teško nam je pao taj poraz, ali mi smo za svaku utakmicu maksimalno motivirani. Vjerujemo u sebe, odlična je atmosfera u klubu i svi želimo napraviti nešto veliko ove sezone. Igramo atraktivan i ofenzivan nogomet i ne bojimo se ni kad primimo gol ili dva jer smo uvjereni da možemo postići tri! Samo Slavenu nismo dali gol u 13 utakmica, ali spasio ga je snijeg. Da ga nije bilo, sigurno bismo trijumfirali i tada, ali ne osvrćemo se unatrag. Dovoljno je još utakmica da sve popravimo i ostanemo najmanje na ovom trećem mjestu.

Sigurno je bilo mnogo čestitki nakon utakmice i dva gola koja se nikad neće zaboraviti?

- Nema dvojbe da ću ovu utakmicu s Osijekom pamtiti cijeli život, a od čestitki sam pomišljao ugasiti mobitel koliko ih je bilo. Od Australije, pa nadalje...

Je li ih bilo iz Hajduka?

- Kako ne, od prijatelja, navijača, bivših trenera, do igrača prve momčadi Hajduka. No, svi su mi napisali da nikako ne bih smio ponoviti to u nedjelju na Poljudu.

Da, zadnja utakmica u godini za Goricu je u Splitu, gdje dolazi s devet bodova više od Hajduka. Jeste li ovaj put čak i u statusu favorita?

- Nitko nije favorit na Poljudu osim Hajduka, ali mi svejedno dolazimo pokušati pobijediti. Jest da smo prošli put izgubili 0:6, ali sada smo u dobroj formi i želimo svima dokazati da naši rezultati nisu slučajni i da smo kandidati za nastup u Europi sljedeće sezone - odlučan je Anthony Kalik.

Ne bojimo se odlaska Lovrića

Velikogoričanima odlično ide u ovom prvenstvu, čvrsto drže treće mjesto, a imaju i dvije utakmice manje od vodećeg Osijeka zbog odgoda protiv Rijeke i Istre 1961. Ipak, mnogi napominju da će za njihove ambicije ključan biti zimski prijelazni rok, kada je moguć odlazak najboljeg igrača i strijelca Kristijana Lovrića.

- Svi bismo voljeli da Lovrić ostane s nama do kraja sezone, ali smo svjesni da je moguć njegov odlazak ove zime. Ipak, mi se toga ne bojimo jer imamo još kvalitetnih rješenja. Dario Špikić se diže u formi, Josip Mitrović jako dobro radi, tu je i Jiloan Hamad, koji može mnogo pomoći svojim iskustvom. Naravno, i naš sportski direktor Nikoličius može pronaći neko novo dobro pojačanje na tržištu. Što god se dogodilo, mi od plana ne odstupamo. Dinamo je favorit za naslov prvaka, a za sve ostale pozicije koje vode u Europu mi možemo kandidirati - odlučan je Kalik, a takvo mišljenje odavno vlada u velikogoričkom klubu.

Igrački uzor mi je Marcelo Brozović

Anthony Kalik sigurno još ima dosta prostora za napredak u svojoj igri, sam kaže da radi na nizu detalja koje bi želio usavršiti, a kako sada nastupa u klubu iz turopoljske ravnice, tu je pronašao i svog nogometnog uzora, trenutačno najboljeg igrača iz ovog kraja i hrvatskog reprezentativca.

- Igrač po mom ukusu je Marcelo Brozović. Miran na lopti, uvijek sve daje za ekipu, zabija i asistira. Igrom bih se želio približiti njegovim kvalitetama - naglašava Kalik.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
30. travanj 2024 21:24