CROPIX
NIJE POGRIJEŠIO

Kako je Nenad Bjelica stvorio moćni Osijek? Transfer najboljeg igrača kluba odredio je čitavu priču

Bijelo-plavi su ovog ljeta doveli šestoricu novih igrača, a za tek jednog od njih isplaćena odšteta
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 19. kolovoz 2021. 22:09

Odšteta isplaćena Alavesu za Ramona Miereza od 2,5 milijuna eura odredila je ponašanje Osijeka na nogometnoj tržnici ovoga ljeta. U Gradskom vrtu jednostavno nisu mogli propustiti priliku i u svibnju su, još dok je prošla sezona još trajala, aktivirali klauzulu za najboljeg strijelca i nogometaša Prve HNL, iako je to značilo kako će isplatiti uvjerljivo najveću odštetu u klupskoj povijesti, te kako će se na samo jednom igraču potrošiti transfer proračun.

Međutim, Nenad Bjelica našao je ipak način kako dograditi momčad. Osijek je potpisao šestoricu igrača u ljetnom prijelaznom roku, a samo za jednog je isplaćena odšteta. U prijevodu, za igrače čija je zbirna vrijednost prema procijeni Transfermarkta 3,8 milijuna eura, Osijek je isplatio svega 250.000 eura. Uzorak je malen, odigrano je tek devet utakmica u novoj sezoni, no čini se kako trener bijelo-plavih nije pogriješio u svojim procjenama.

Slavko Bralić vratio se u Gradski vrt nakon šest godina kao drugačiji igrač. Doduše, i Osijek je drugačiji klub nego što je tada bio. Bralić je između svoja dva dolaska među bijelo-plave promijenio četiri kluba u četiri države (Široki, Neftči, Larisa, Vojvodina), zreliji je, iskusniji, u nedavnom derbiju protiv Rijeke imponirala je njegova mirnoća i vjerojatno je njome “kupio” svoje mjesto među starterima u utakmicama u kojima se trener Osijek bude odlučio na formaciju s trojicom u posljednjoj liniji.

Milijunski transfer

Nakon milijunskog transfera problematičnog Igora Silve u francuski Lorient Osijek je brzo odgovorio dovođenjem Karla Bartoleca. U Gradskom vrtu su napravili sjajan posao, jer Kopenhagen je za potencijalnog reprezentativca Hrvatske obeštećen sa svega 250.000 eura uz određeni postotak iduće prodaje. Bartolec je ekspresno donio kvalitetu, a od njegovih ubačaja s desnog boka Ramon Mierez mogao bi silno profitirati. Rijeka u prošlom kolu je bila prva žrtva njihove suradnje. Bartolec je stigao u Gradski vrt prekasno da bi mogao pomoći suigračima u kvalifikacijama za Konferencijsku ligu protiv CSKA.

U Hajduku neželjeni veznjak Darko Nejašmić u Osijek je došao vratiti karijeru na pravi put, a zasad mu jako dobro ide u tome. Trebalo mu je malo vremena, no vidi se o kakvom je nogometašu riječ - stabilan u dodavanjima, dobrih riješenja s loptom, a stigao se upisati i u strijelce. Njegov pogodak protiv Dragovoljca, zasad jedini u dresu Osijeka, donio je njegovoj momčadi tri boda. Očito mu je u posljednje vrijeme nedostajala potpora u njegovu nogometnom razvoju, a u Gradskom vrtu ju je dobio napretek.

Broj nastupa sugerira kakvu ulogu u planovima Nenada Bjelice - od devet Osijekovih utakmica ove sezone, Nejašmić je nastupio u njih osam, od čega u četiri kao starter. U Gradskom vrtu idućeg ljeta se moraju odrediti o aktiviranju dogovorene klauzule o njegovu otkupu određene na milijun eura, a što će se izvjesno i dogoditi, jer zašto bi Osijek razigravao nogometaša za nekog drugoga? S Nejašmićem su, inače, već i dogovoreni uvjeti trogodišnjeg ugovora u slučaju da Osijek obešteti Hajduk.
Dugo vremena je Nenad Bjelica na tržištu tražio “desetku” sposobnu po potrebi odigrati i na obje krilne pozicije, zapravo čekao se odgovor Mije Caktaša na ponudu oko koje se ovaj neko vrijeme lomio, a naposljetku je trener Osijeka, u čijim rukama je i sportska politika kluba, našao rješenje u igraču kojeg je svojedobno trenirao. Ivan Fiolić trebao bi donijeti dosta toga igri Osijeka kada napokon uhvati ritam, zabilježio je do sada tri nastupa, a onda se ozlijedio na utakmici protiv CSKA u Sofiji i propustio iduća tri. Inače, njegov transfer iz Genka bijelo-plave nije koštao ništa, a belgijski klub bit će obeštećen kroz bonuse.

Pred Amera Hiroša trener Osijeka stavio je velika očekivanja ustvrdivši kako u njemu vidi mlađeg sebe. Nije mu, uostalom, bez razloga dao desetku na leđima. A taj broj u svakom klubu na svijetu nosi posebnu težinu. Hiroš se brzo potvrdio kao igrač vica, pravi španer s loptom koji je sposoban napraviti razliku, koji je kadar napraviti pravi dar-mar u protivničkoj obrani, nanizati dvojicu-trojicu braniča, podvaliti loptu, izbaciti napadača u šansu, ali očito je kako mu nedostaje još snage da to konstantno radi 90 minuta. Pritom, nije nezanemarivo ni što je HNL, a pogotovo Europa, ipak koju stepenicu više u odnosu na razinu nogometa na koju je do sada navikao u BiH. Od devet Osijekovih utakmica ove sezone, Hiroš ih je odigrao osam.

Gržanu najmanje prilika

Šime Gržan je prvo pojačanje Osijeka ove sezone, njegov transfer iz Istre dogovoren je još prošle zime, ali je zasad od svih novih lica dobio najmanje prilike, ukupno 168 minuta u tri utakmice. Njegov dolazak bio je ciljan, donio je brzinu koja je Osijeku prošle sezone često nedostajala, no posljednjih šest utakmica nije ulazio u igru. Razlog, međutim, nije slaba forma, niti je zaboravljen na klupi, već je Gržan ispao žrtvom promjene formacije s 4-3-3 na 3-5-2, koju je trener bijelo-plavih prakticirao u posljednjih nekoliko utakmica.

Osijekove prinove ovoga ljeta

Slavko Bralić (28)
Pozicija: branič
Vrijednost: 0,8 milijuna eura
Utakmice: 3 (270 minuta)
Učinak: -

Karlo Bartolec (26)
Pozicija: desni bočni
Vrijednost: 1 milijun eura
Utakmice: 2 (149 minuta)
Učinak: 1 asistencija

Darko Nejašmić (22)
Pozicija: vezni
Vrijednost: 0,5 milijuna eura
Utakmice: 8 (384 minute)
Učinak: 1 gol

Ivan Fiolić (25)
Pozicija: vezni
Vrijednost: 0,6 milijuna eura
Utakmice: 3 (153 minute)
Učinak: -

Amer Hiroš (25)
Pozicija: vezni
Vrijednost: 0,4 milijuna eura
Utakmice: 8 (254 minute)
Učinak: -

Šime Gržan (27)
Pozicija: krilni napadač
Vrijednost: 0,5 milijuna eura
Utakmice: 3 (168 minuta)
Učinak: -

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
18. rujan 2024 00:20