GORAN MEHKEK Cropix
UVJERENI U DOSTOJAN OTPOR

Aktualni pad i četiri poraza upalili su alarm, a sada se moraju vaditi na Dinamu, Rijeci i Osijeku

Turopoljci su bez poraza od branitelja naslova ove sezone kod kojeg gostuju u nedjelju
Piše: Toni RoićObjavljeno: 02. veljača 2024. 23:45

Ta subota 21. listopada 2023. godine ostat će zlatnim slovima zapisana u povijesti velikogoričkog nogometa.

Zvao se klub Radnik ili od ljeta 2009. aktualna Gorica, nikad prije nije ostvarena pobjeda protiv zagrebačkog Dinama, najtrofejnijeg kluba otkako se od 1992. igra prvenstvo samostalne Hrvatske. Ovo je 33. sezona HNL-a, Radnik je u elitnom rangu bio dvije godine (1992. - 1994.), a Gorici je ovo šesta uzastopna od ulaska ljeta 2018. i trebalo je čekati 31 godinu da se dogodi taj toliko željeni trijumf.

Potpuni preokret

Potpisao ga je 50-godišnji trener Dinko Jeličić, koji je na klupu Turopoljaca sjeo 30. kolovoza kao nasljednik Željka Sopića, koji je počeo sezonu, ali onda ostvario transfer na klupu Rijeke. Pred prepunim tribinama Jeličićeva momčad je pala u zaostatak u 63. minuti kada je za Dinamo zabio Arijan Ademi, ali preokret su režirala dva igrača koja su ušla u 69. minuti, Nikola Vujnović i Ante Matej Jurić. Vujnović je prvo izjednačio u svom prvom kontaktu s loptom i to na asistenciju Jurića u 70. minuti, koji će u drugoj minuti sudačke nadoknade na dodavanje Solde matirati vratara gostiju Nevistića za potpuni preokret i delirij navijača Gorice.

Iz perspektive Gorice kao kluba bio je to zaista prijelomni trenutak u njezinoj rezultatskoj povijesti, ravan onoj pobjedi 2:0 u kolovozu 2018. protiv Hajduka u Splitu, što je bio prvi trijumf otkako se plasirala u najviši rang hrvatskog nogometa. Padom Dinama zaokružio se krug, nema više suparnika kojeg turopoljski “topnici” nisu svladali, konačno su i oni odrasli i postali potpuno relevantan faktor u borbi za visoke pozicije. Imali su oni i prije dvije sezone u kojima su ih mali detalji udaljili od europskog plasmana, kao da nisu bili zreli već proljeća 2019., dok su 2021. sve imali na pladnju, ali u zadnja tri kola nisu uspjeli osvojiti jedan jedini bod, koji bi bio dovoljan za treće mjesto.

O tome je već toliko toga napisano, da se ne treba ponavljati, a sada je pitanje što se može dobiti u aktualnoj utrci? Do prije pet kola sve je bilo sjajno, četvrto mjesto djelovalo je kao realnost, ali aktualni pad i četiri poraza bez pobjede u zadnjih pet kola, upalili su alarm. Jeličić je sad u poziciji da se mora vaditi na Dinamu, Rijeci i Osijeku, što će mnogi u startu ocijeniti nemogućom misijom, pogotovo u svjetlu činjenice da od listopadske utakmice čak pet igrača ovaj put neće igrati s Dinamom. Mrzljak i Raspopović zbog kartona, a Ndockyt, Vujnović i Majstorović zbog ozljeda.

Srušen kompleks

No, ima nešto i u vjeri u sebe i srušenom “kompleksu Dinama” jer Gorica na Maksimiru nije izgubila ni u kolovozu (0:0), a od prošlih pet međusobnih dvoboja poražena je samo u onom rezultatski nevažnom u posljednjem kolu prošlog prvenstva. Prošla su vremena kada su Turopoljci padali bez ispaljenog metka i ma koliko oslabljeni bili, oni su uvjereni u više nego dostojan otpor prvaku i ovoga puta...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
27. srpanj 2024 01:32