PIXSELL PHOTO & VIDEO AGENCY/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA
POGLED STRUČNJAKA

‘Ante Čačić je stavljen na ražanj, okreće ga se na jakoj vatri, a čovjek - pobjeđuje. Meni je to neshvatljivo‘

‘Da neki drugi hrvatski klub tako nešto napravi, bili bi epski hvalospjevi‘ - rekao je, pak, Jurčević
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 04. kolovoz 2022. 06:05

Kako hrvatski nogometni stručnjaci gledaju na Dinamove rezultate, dojam i tretman Ante Čačića u nekim hrvatskim medijima i velikom dijelu javnosti? Je li medijski i nogometni narod previše grub prema Modrima, ili su zaslužili verbalne šamare? Što bi trebalo popraviti da bi se kritike umanjile, da bi maksimiriska priča dobivala i pohvale, a ne uglavnom samo ‘špotancije‘?

- Ante Čačić je stavljen na ražanj, okreće ga se na jakoj vatri, a čovjek - pobjeđuje. Meni je to neshvatljivo, zaista to ne mogu prihvatiti. Rezultat je u nogometu i sportu mjerilo svega. Ne ocjenjuje se u nogometu umjetnički dojam. Zar bi bilo bolje izgubiti uz neku dobru igru? Dinamo dobro gura, na dobrom je putu, to jest najvažnije - kaže nam Dražen Besek

Posebno naglašava jednu stvar...

- U ovoj ranoj fazi europskih natjecanja, najvažnije se plasirati u neku od europskih skupina, Modri su već osigurali Konferencijsku ligu, a sad su i pred plasmanom u play-off Lige prvaka. A pred zagrebačkim klubom su tjedni kad odlučuje o kompletnoj jeseni, jer sigurno ima ambicije veće od igranja u Konferencijskoj ligi. Koncentracija je dobro usmjerena i zasada sve dobro rezultatski funkcionira.

image
RONALD GORSIC Cropix

Vratio se na utakmicu u Razgradu, kaže da se događaju onakve situacije kad momčad rano povede, pa onda zastane.

- Nakon onih početnih 2:0, Dinamo je bio u situaciji unakaziti suparnika. A na kraju je možda nezadovoljan s pobjedom od 2:1. Međutim, to je pobjeda koja nudi sjajnu priliku u uzvratu za konačni trijumf. Prolazak Ludogoreca, play-off Lige prvaka i mogućnost plasmana u grupnu fazu tog natjecanja bio bi zaista pravi uspjeh.

Što bi Čačić morao popraviti u nadolazećim tjednima da bi ostvario taj uspjeh, što bi se trebalo nadograditi u Dinamovoj igri?

- Pitanje jest hoće li se u takvom kratkom razdobolju može nešto bitno popraviti, ali energija momčadi definitivno mora biti bolja. Mora se pronaći ključ u tom segmetnu. Recimo, Ludogorec je na utakmici u Razgradu imao previše prostora u sredini, srcu terena. Vjerujem da će Dinamo u kasnijoj fazi sezone poboljšati igru bez lopte, to nedostaje. No ponavljam, bitno je sad pronaći rezervu energije, moraju Dinamovi igrači biti bliže protivničkima kad nisu u posjedu lopte. Prebrzo im suparnici dolaze u zadnju trećinu terena. Pa se onda događaju onakve situacije iz koje je Dinamo primio pogodak u Razgradu. Također, kad utakmice ulaze u završnu fazu, momčad se mora bolje postaviti.

Besek zaključuje...

- Pričao sam o stvarima koje sigurno zna i Čačić, Dinamo ima kapacitete sve to nadograditi u svojoj igri.

A evo kako na sve gleda bivši trener Modrih, Nikola Jurčević.

- Vidite, sve ove kritike koja se pojavljuju u medijima i javnosti znače da je letvica kad se radi o Dinamu postavljena jako, jako visoko. Modri se jednstavno gledaju drukčije nego svi ostali drugi klubovi. Eto, Dinamo zabije Slaven Belupu pet golova, Istri četiri, a ispada kao da se to nije dogodilo, kao da nisu igrali te utakmice, to se kao podrazumijeva. Da neki drugi hrvatski klub tako nešto napravi, bili bi u medijima epski hvalospjevi. Stvorena je atmosfera u kojoj Dinamu nisu dovoljni samo pobjednički rezultati, nego mora imati i super igru. A uz to trener mora u momčad staviti dva-tri mlada igrača.... Za Dinamo vladaju drugi kriteriji i to je jednostavno tako.

image
RONALD GORSIC Cropix

Veli da se na startu sezone ne može odmah očekivati od momčadi da ima i idealnu igru.

- Ma svi dobro znamo da i veće momčadi od Dinama, imaju problema u traženju forme. To je tako normalno. Zato je u ovom dijelu sezone daleko najvažnije, zapravo jedino važno da se ostvari rezultat i ostvare zacrtani ciljevi. Dinamo je do sada ostravio sve, baš sve kad su rezulati u pitanju. Prvi je u prvenstvu s maksimalnim brojem bodova, uzeo je Superkup i na korak je do plasmana u play-off Lige prvaka. Više se nije moglo, zar ne? Zato mi je skroz neobična ta negativna atmosfera koja se stvorila oko Ante Čačića, meni je to nerazumljivo. Svaki rezultat govori u njegovu korist, a što je to važnije od rezultata?

Što se još može napraviti u segmentu poboljšanja igre na koju se odnose krtitike?

- Već sam vam rekao da se radi o početku sezone, ne može se očekivati da Dinamo već sad ima onu igru koju želi. Takvih sezona smo se već nagledali. Ali po meni je glavni razlog zašto Dinamo još ne igra na način da igrom zadovolji, te što u nekim utakmicama nije izgledao na način na koji bi mogao, činjenica da dobar dio stožernih igrača nije u potrebnoj formi. To je ključ cijele priče kad se radi o prezentaciji igre. Zato Dinamo još ne izgleda idealno. Nema to veze s formacijom i taktikom. Da, ima još jedan problem, koji se samo nastavlja, još iz ere prije Čačića. Radi se o poziciji lijevog beka, koji remeti kompletnu situaciju i ruši balans u igri, jer se klasični lijevi bekovi osjećaju nezadovoljni, pa sve to ima utjecaja na trening, samopouzdanje. Dinamo nije imao sreću da tu poziciju riješi na željeni način. Čačić tu traži svoja rješenja, ali eto, sad sam se sjetio da je svojevremeno i Milner u Liverpoolu igrao lijevog beka, iako je sasvim sigurno da je vezni igrač. Tako da se kritike kad se radi o lijevom beku ne mogu staviti samo na Čačićeva leđa, to je nesretna situacija za Dinamo koje se stalno nastavlja. To se mora riješiti.

Za kraj je dodao i ovo...

- Situacija s Petkovićem i Drmićem je također komplicirana. Koliko god netko smatra da su to slatke Čačićeve brige, ja držim da je to njegova glavobolja. Obojica imaju veliku reputaciju, a realno mjesta ima samo za jednoga. Čačić mora pronaći balans kad je u pitanju njihova minutaža, kako to ne bi utjecalo na njihovo raspoloženje koje bi se moglo prenijeti na kompletnu momčad - zaključio je Jurčević

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
25. travanj 2024 21:32