U smjeru kazaljke na satu: Menalo, Gurlica, Rukavina, Bulat

 PROFIMEDIA, DAMIR KRAJAč/CROPIX, ŽELJKO PUHOVSKI/CROPIX, LUKA STANZL/PIXSELL/GNK DINAMO
POKER ZA BUDUĆNOST

Baturina nije jedini Dinamov dragulj koji zaslužuje više šansi. Još četiri talenta nameću se za prvu momčad

Premda se drži teze da mu pojačanja nisu potrebna, Čačić svejedno teško otvara prostor klincima
Piše: Tomislav JuranovićObjavljeno: 14. veljača 2023. 10:42

Kada je Dinamo u pitanju, u mnogočemu je sportski segment pao u drugi plan. Jasno je i zašto, jer gore, na katovima, igra se malo teže natjecanje od onog prvoligaškog. Gore vrije, i kuhat će i dalje, sve dok se stvari ne raščiste u potpunosti - što će se dogoditi uskoro.

Za to vrijeme, "dolje", u svlačionici, Dinamo je protiv Istre pružio najbolju i najkonzistentniju partiju ovoga proljeća. Pobijedio je s 1:0, ali praktički je cijelu utakmicu dominirao, bez velikih "crnih rupa". Je li to pokazatelj ulaska u formu, vidjet ćemo uskoro, već za dva tjedna kada na Maksimir stiže Hajduk.

U kontekstu SuperSport HNL-a, upravo bi ta dva tjedna "modrima" i Čačiću mogla razbistriti situaciju do kraja - s trijumfom kontra Varaždina sljedećega vikenda, pa eventualnim trijumfom u derbiju, "modri" bi zbrisali na najmanje 11 bodova prednosti, čime bi si otvorili komotnu situaciju u evaluaciji kadra...

Koliko može Bulat?

Ante Čačić tvrdo se ove zime držao linije kako mu pojačanja nisu potrebna, što je u kontekstu Belje i Brekala, prije svih, okarakterizirano lošim potezom. Držao se tvrdnje da ima dovoljnu širinu rostera. Prve tri utakmice nisu mu išle na ruku, pogotovo jer s ovako raščišćenom svlačionicom, smatralo se, trebao se otvoriti prostor klincima. I onima iz drugog plana, kao konačna audicija za ljeto - koga prodati, s kim se oprostiti, a kome je bolje tesati se kroz posudbe. No, Čačić se oslanjao na iskušane snage. A onda je, evo, baš protiv Puljana na Maksimiru jedan dečko možda napokon rasvijetlio put. Riječ je o Martinu Baturini, dakako.

Dinamova "desetka" izrasta u klasnog igrača, kojem ovo proljeće, ako je već jesen propuštena, mora poslužiti kao lansirna rampa za sljedeću sezonu, u kojoj taj 19-godišnji dečko mora postati novi "bitnik" ovoga Dinama. To je neosporno. No uz njega, uz komotniju situaciju u prvenstvu, ovo proljeće moralo bi postati i inkubator za druge koji nadiru - poput Rukavine na lijevom krilu, Gurlice na stoperskoj poziciji, po cijenu više kikseva, ali i definitivnog saznanja koliko može Marko Bulat, te može li Menalo napraviti potreban iskorak.

Iduće dvije su ključne

Ako Dinamo, doista, do kraja sezone dobije odgovore na ta dodatna četiri pitanja, i svi budu pozitivni, onda je logika negomilanja svlačionice bila logična i racionalna. Ali to je jedini uvjet. Uz postupno vraćanje Boška Šutala u život, kao i pogled prema napretku igrača na posudbi (prije svih Janković, Vasilj, Brkljača...), Dinamo bi time napravio velik posao i veliku stvar apropos svoje bliske budućnosti - dobio bi čistu sliku uoči početka euro-kvalifikacija, ali i ono bitnije: stvaranje kostura za ljeto/jesen 2024., za "onu" Ligu prvaka koja sa sobom nosi posljedično dugoročnu sigurnost i financijski mir.

Ako bude prema tom, željenom scenariju, glavnu ulogu igrat će - Martin Baturina. Svojim igrama već zaslužuje zabetonirani status prvotimca, a napretkom i partijama koje sada pruža, svojevrsni je stjegonoša nove generacije koja traži svoju priliku. Osnova bi morala biti jasna, i on nju utjelovljuje. I uz njega, i još neke, programirani odlasci na ljeto ne bi pali tako teško, kao Oršićev, recimo. Komotna situacija je nadomak postojeće, a sada je na Čačiću "samo" da riješi sljedeće dvije utakmice, i onda otvori vrata prve momčadi klincima. Ima li istu ideju i Čačić u glavi, doznat ćemo uskoro.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
14. rujan 2024 05:59