Iz nekih drugih vremena: Valdas Dambrauskas i Željko Kopić

 VOJKO BAŠIĆ/Cropix
SJEDENJE NA DVA STOLCA

Bivši trener Modrih o mogućem scenariju nakon odlaska Šimića: ‘To može biti jako dobro rješenje, ali...‘

Opcija u kojoj je trener ujedno i sportski direktor u Dinamu se nije pokazala dobrom
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 12. listopad 2023. 18:12

Dinamo je u potrazi za novim sportskim direktorom nakon što je Dario Šimić podnio neopozivu ostavku na toj poziciji. Željko Kopić je u Dinamu obavljao dužnost trenera i sportskog direktora. Kako je sjediti na dvije fotelje?

- Odluka hoće li trener istovremeno biti i sportski direktor ovisi o klupskoj strategiji i viziji načina funkcioniranja sportskog sektora. Trener može istovremeno obnašati funkciju trenera i sportskog direktora, naravno, uz kvalitetnu podršku šireg teama stručnjaka koji su uključeni u sportski aspekt razvoja kluba. I to može biti jako dobro rješenje. Međutim, za takvo funkcioniranje i postizanje ozbiljnijih uspjeha treneru treba dati vrijeme kako bi značajnije utjecao na fizionomiju momčadi, kako bi se razvili procesi i provele ideje u djelo. Posebice ako trener naslijedi postojeći igrački kadar i uvjete koje nije sam birao. Naravno da današnje platforme za igrače i ostali tehnološki resursi mogu skratiti određene procese, ali takav angažman i dalje zahtijeva puno uloženog znanja, truda i vremena - kaže Kopić.

image

Željko Kopić

MATIJA DJANJEŠIĆ/CROPIX

Posve logično i razumno razmišljanje. U Dinamu se, recimo, prečesto mijenjaju treneri, tako da novi dobivaju rostere koji su izabrali njihovi prethodnici, pa im se većinom takvi rosteri ne sviđaju, oni žele dovesti svoje adute, a onda oni dečki iz mandata bivšeg trenera obično padaju u zaborav. I tako to onda sve kreće ispočetka...

Kad smo kod Kopića, on je postao trener prve momčadi Modrih došavši na klupu s mjesta direktora nogometne škole. Iako je i sam kad su mu ponudili mjesto glavnog trenera kazao ljudima u klubu da privremeni trener nije idealno rješenje, imao je jako dobre rezultate kao šef svlačionice prve momčadi. Vodio je Dinamo u 19 utakmica, 13 puta je pobijedio, 2 puta igrao neodlučeno i 4 puta izgubio. Poražen je dva puta od Hajduka, Osijeka i Seville. S tim da mu se prvi poraz protiv Splićana i ne može uzeti kao otegotna okolnost jer to mu je bila prva utakmica nakon preuzimanja momčadi.

- Moje vrijeme na klupi Dinama bilo je kratko, što nije omogućilo značajan utjecaj na formiranje igračkog kadra i dugoročnu sportsku politiku kluba. Bio sam otvoren za takvo što, no ključna komponenta uspješnog vođenja sportskog sektora leži u strukturalnim promjenama unutar kluba kako bi se maksimizirala korist trenerovog rada na oba polja. Druga opcija je da u klubu postoji osoba koja će vršiti dužnost sportskog direktora u skladu s klupskim ambicijama i mogućnostima, a trener će biti taj koji će se u svojoj ideji igre i vođenja momčadi adaptirati na igrački kadar koji ima na raspolaganju.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
01. svibanj 2024 04:14