DAMIR KRAJAC Cropix
POZIV NA OPREZ

Bjelica je nakon Varaždina dobio jasnu pouku: Domaće prvenstvo ne smije patiti zbog Lige prvaka

Nakon prvenstvene stanke plavi će nogometaši u 20 dana odigrati šest utakmica, pritom čak pet u gostima
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 08. listopad 2024. 14:52

Pobjedom u Varaždinu (1:0) nogometaši Dinama uredno su okončali prvu četvrtinu prvenstva i stanku su dočekali s osvojenih 19 bodova, podijelivši drugo mjesto na ljestvici s Rijekom, dva boda iza vodećeg Hajduka. Zadovoljstvo u Maksimiru nakon prvoga od četiri kruga SHNL-a nije potpuno, šest pobjeda, jedan remi i dva poraza učinak su Plavih u tih devet odigranih utakmica i jasno je da će do kraja jeseni morati biti bolji nego što su dosad bili u domaćem natjecanju. Od kojeg se živi...

No, za usporedbu s lanjskom, iznimno turbulentnom sezonom, ovo je zapravo prava “kamilica” i bodovni zaostatak sveden je praktički na jednu (međusobnu) utakmicu sa Splićanima. Prošle se sezone, zbog odgođenih utakmica, do proljeća nije ni mogao utvrditi točan bodovni zaostatak za Hajdukom i Rijekom, pa je uz sve nedaće koje su “šibale” Maksimir taj bodovni minus izgledao veći nego što je zapravo i bio i stvarao je i dodatni pritisak. Ove sezone nema odgoda zbog europskih okršaja i prvenstvena ljestvica realno ocrtava situaciju i pravo bodovno stanje.

Sve je, dakako, moglo biti osjetno bolje. A prvenstveni je pad počeo baš nakon prve prvenstvene stanke sredinom rujna, Dinamova je kriza (igre i rezultata) počela tog nesretnog petka, 13. rujna, u maksimirskom derbiju s Hajdukom. Prije derbija, Plavi su imali dva boda više od Splićana, koji su u Zagreb došli opterećeni unutrašnjim borbama. Sjetimo se, tri dana uoči derbija smijenjen je sportski direktor Hajduka Nikola Kalinić (a tek se bila utišala drama oko Perišića), malo je tko vjerovao da bi gosti mogli nešto napraviti na Maksimiru jer do tada momčad trenera Gennara Gattusa nije plijenila igrom.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

I već su u Maksimiru, koji je tada, nakon plasmana u Ligu prvaka, živio u komfornoj zoni, počele kalkulacije kako bi pobjedom u izravnom okršaju pobjegli Hajduku na golemih pet bodova viška, uz dodatni “bonus” produbljavanja krize kod izravnog suparnika za naslov. Međutim, u životu ne ide uvijek po željama, nerijetko optimistični planovi padaju u vodu, to se dogodilo i Dinamu. Hajduk je šokirao Plave i pobijedio 1:0, apsolutno se vratio u život, a Zagrepčani su potom naletjeli na minhenskih “devet mina”, ostali su bez trenera Sergeja Jakirovića, da bi vrhunac krize uslijedio u Koprivnici.

Dolaskom Nenada Bjelice na plavu klupu sve je opet vraćeno u pozitivu. Dvije prvenstvene pobjede i remi s Monacom (u kojem je Dinamo bio kudikamo bliži osvajanju sva tri boda) vratile su dobro ozračje u Maksimir uoči nove prvenstvene stanke, koja će potrajati do 19. listopada i Dinamova gostovanja u Puli kod Istre. A onda će, do nove pauze (9. studenoga), Plavi odigrati u 20 dana čak šest utakmica, a još je upitan i termin odigravanja utakmice osmine finala Kupa s Bjelovarom.

BJELIČINE TRI

HRVATSKA LIGA 28.09.2024.

Dinamo - Lokomotiva 5:1

LIGA PRVAKA 02.10.2024.

Dinamo - Monaco 2:2

HRVATSKA LIGA 06.10.2024.

Varaždin - Dinamo 0:1

Pred Dinamom će, dakle, u tom razdoblju biti četiri prvenstvene (Istra, Šibenik i Gorica u gostima, Osijek doma) i dvije gostujuće utakmice u Ligi prvaka (Salzburg, pa Slovan u Bratislavi). Čak pet gostovanja dodatno će otežati život Plavim u tom gustom rasporedu, Bjelica će morati koristiti veći broj igrača, rotacije će biti neminovne. No, svjestan je toga trener Plavih i zna da mu je svaki igrač u svlačionici važan, pokazao je to i u svom prvom maksimirskom mandatu.

image
ZELJKO HAJDINJAK Cropix

Nakon ove stanke Dinamo će najprije tražiti prvenstvene bodove u Puli, da bi četiri dana potom gostovao u Salzburgu. Posljednji loši rezultati austrijskog prvaka već su kod nas okarakterizirani Dinamovom velikom prilikom za prvu pobjedu u Ligi prvaka, međutim, u ova se dva tjedna svašta može promijeniti u Salzburgu. Kao što se u posljednjih desetak dana pozitivno promijenilo i u Maksimiru. Stoga ne treba već sad “sanjati” o bodovima iz Salzburga, treba ići utakmicu po utakmicu, a prvo je iskušenje na rasporedu u Puli.

I to se gostovanje ne smije uzimati “zdravo za gotovo”, nema sigurnih bodova. Nedjeljni je okršaj u Varaždinu, uostalom, pokazao s koliko muke Plavi, barem zasad, apsolviraju prvenstvena gostovanja, s kojih su ove jeseni donijeli sedam bodova (uz varaždinska tri boda, iščupali su pobjedu u Osijeku i remizirali s Rijekom). A i sjećanje na Hajduk otvara oči, nije bilo malo onih koji su već prije te utakmice već maštali o Bayernu, umanjivši tako važnost zagrebačkog derbija. I znamo kako je sve završilo...

Pouka je, dakle, jasna: treba ići korak po korak, pobjeđivati u SHNL-u u utakmicama u kojima je Dinamo papirnati favorit, a u Ligi prvaka ostaviti što bolji dojam i pokušati dohvatiti možebitne bodove. Gostovanje u Puli jednako je važno kao i gostovanje u Salzburgu, Plavi se ne smiju dovesti u situaciju da osjetno zaostanu u prvenstvu zbog nastupa u Ligi prvaka. Jer, bez osvojenoga domaćeg naslova, sljedeće sezone neće biti ni Lige prvaka.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
08. listopad 2024 14:53