Igor Bišćan

 GORAN MEHKEK/Cropix
NOVA META MODRIH?

Dinamo će učiniti sve da dovede Frigana i Vipotnika, a šuška se da već ima i moguću zamjenu za Livakovića

Okosnica sastava mora biti poznata kad Igor Bišćan započne pripreme za novu sezonu
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 17. travanj 2023. 15:34

Uz imperativni uspješan završetak sezone i osvajanje naslova prvaka, u Dinamu istodobno moraju ojačati svlačionicu uoči nove sezone. Trener Igor Bišćan trebao bi u ljetne pripreme ući s većinom igrača koji će biti nositelji igre u dolazećem prvenstvu, bio bi to idealan scenarij, no jasno je da se ne može baš sve predvidjeti, te da će tijekom ljeta, do kraja prijelaznog roka 1. rujna, biti dolazaka i odlazaka iz Maksimira.

Planovi su, naime, jedno, a tržišna stvarnost nešto sasvim drugo, međutim okosnica sastava mora biti poznata kad Bišćan započne pripreme. Sve bi drugo bilo neozbiljno, ali i vrlo opasno u tim ljetnim mjesecima, u kojima se stvara dobro ozračje i puni blagajna za novu sezonu. Iako Dinamo zasad nema financijskih problema, sve se može preko noći promijeniti ne ostvari li se uspjeh u Europi (plasman barem u grupni dio natjecanja Europske lige), te izostane li neki očekivani bogati transfer. Jer, to su temeljni prihodi maksimirskog kluba, koji jamče zadržavanje europskih plaća Dinamovih igrača...

Teško je financirati plavi pogon, postavljeni su visoki standardi i od novoga se klupskog vodstva očekuje da barem zadrži istu razinu rezultatske uspješnosti, koja donosi i materijalno blagostanje. Nimalo laka zadaća, ali svatko tko sjedne u fotelju klupskoga čelnika mora biti svjestan gdje je i zašto je došao. U prvim će mjesecima sve ići po inerciji i uhodanom sustavu, no vrlo će brzo doći vrijeme kad će trebati ponuditi neke nove ideje i povući konkretne poteze u klupskom poslovanju.

Dinamo je produžio ugovore (i "podebljao" ih!) s nekoliko svojih igrača (Mišić, Ristovski, Baturina, Perić, Zagorac, Špikić), u tijeku su razgovori o produženju s Petkovićem i Livakovićem. Nitko zasad ne spominje pregovore o novom ugovoru s Josipom Drmićem, koji od ljeta ulazi u posljednju kontraktnu godinu i očito je da, zbog raznih razloga, u Maksimiru neće sjesti za stol s napadačem koji trenutačno ima najbolji ugovor u svlačionici. No Drmić je pod ugovorom do ljeta sljedeće godine i Bišćan će sigurno na njega računati.

image

Matija Frigan

DAMIR ŠKOMRLJ/Cropix

Dinamov je pogled usmjeren prema dovođenju napadača i "prvi pik" su nadareni Riječanin Matija Frigan, te mariborski "killer" Žan Vipotnik. Iako se informacije u svezi dovođenja spomenutog dvojca svakodnevni mijenjaju, iako i Rijeka i Maribor žele produžiti licitaciju čekajući nove, bogatije inozemne ponude, u Dinamu će, kako smo doznali, učiniti sve da ih obojicu dovedu u Maksimir. Kad već nije bilo pravih reakcija u zimskom prijelaznom roku, za što nije jedini krivac bivši trener Ante Čačić, koji je ipak više formalno, nego u praksi, bio i sportski direktor.

Postoji nekoliko inačica realizacije ovih transfera, Dinamo na posudbi na Rujevici ima Antonija Marina i Niku Jankovića, pa bi njihov ostanak u Rijeci, procijeni li Bišćan da mu ne trebaju, mogao biti dio pogodbe oko dolaska Frigana. Jasno je da se s takvom solucijom, osim klubova, moraju složiti i Marin i Janković, koji su se ovoga proljeća dobro snašli u Rijeci.

image

Žan Vipotnik

NK MARIBOR

Slična je situacija i u svezi možebitnog transfera Vipotnika iz Maribora. Kod trenera Damira Krznara na posudbi je Marko Tolić, odlično je iskoristio ovu sezonu i prometnuo se u jednoga od ključnih igrača slovenskog kluba. Treba vidjeti što Bišćan misli o Toliću, u Mariboru bi bili presretni kad bi suptilni plavi veznjak ostao u Ljudskom vrtu i "sudjelovao" u "operaciji Vipotnik". K tome, doznali smo da postoji i mogućnost ostvarenja bliske dugoročne suradnje između Dinama i Maribora, no vidjet ćemo hoće li ta kvalitetna ideja pasti na plodno tlo.

Plavi definitivno moraju dovesti i barem jednog kvalitetnog i afirmiranog srednjeg braniča. Theophile odlazi, oporavljenik Boško Šutalo je upitan, a ozljede nerijetko muče i Perića. Joško Šutalo, pak, može "svake sekunde" otići u inozemstvo, dođe li adekvatna ponuda, a gotovo je sigurno da će ponuda biti. Tu je još i skupo plaćena prinova Perković, te junior Gurlica, dakle i površni pogled na popis stopera zorno kazuje da neko provjereno ime, koje će odmah biti pojačanje, jednostavno mora doći. A traži se, dakako, i lijevi branič. No, ta potraga traje već godinama...

Na Dinamovu su radaru i Lokomotivini "biseri" Lukas Kačavenda i Luka Stojković. Na Kajzerici su izvjesili cijenu od (barem) 11 milijuna eura za taj "paket", no nismo baš sigurni da će Plavi jurnuti u tu pustolovinu pod spomenutim uvjetima. Propuštena je zgoda da ih se ranije dovede za kudikamo manji novac, međutim vidjet ćemo hoće li doista i biti tako bogatih inozemnih ponuda za nadareni tinejdžerski dvojac.

image

Nikola Čavlina

DAMIR KRAJAČ/Cropix

Sve su glasnije informacije da je još jedan igrač Lokomotive zanimljiv Dinamu. Riječ je o vrataru Nikoli Čavlini, koji se sjajno razvija na Kajzerici čvrsta je karika momčadi odličnog trenera Silvija Čabraje. Podsjetimo, Čavlina je ljetos napustio Dinamo kao slobodan igrač, u svojevrsnom maksimirskom vratarskom egzodusu (ugovor je bio raskinut još s mladim golmanima Horkašom, Josipovićem i Zadrom) i potpisao je za Lokose. No Dinamo je ipak ostavio kakvu-takvu mogućnost vraćanja svog bivšeg vratara, stavivši u ugovor o raskidu klauzulu o možebitnom prvokupu Čavline uz odštetu od pola milijuna eura. Ode li Livaković u inozemstvo, Čavlina će se gotovo sigurno vratiti "doma" i borio bio se za "jedinicu" s Nevistićem.

Linker
07. svibanj 2024 13:53