Sergej Jakirović

 RHR-FOTO/IMAGO SPORTFOTODIENST/PROFIMEDIA
ILIJA LONČAREVIĆ:

‘Dinamo ima problem kao i reprezentacija. A jednu stvar ni jedan trener Plavih nije uspio napraviti‘

Ilija Lončarević smatra da pad u formi pojedinih igrača nije ključni razlog debakla s Bayernom
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 20. rujan 2024. 08:05

Činjenica je da su Dinamovi ključni igrači daleko od željene forme, što se vidjelo na posljednjim utakmicama, ne samo u Münchenu. Međutim, za blamažu na Allianz Areni, nije glavni razlog pad forme Petkovića, Pjace, Baturine, Theophilea, Ristovskog... Mišljenje je to iskusnog trenera Ilije Lončarevića:

- Razlog debakla leži u stanju momčadi, od prve do zadnje minute protiv Bayerna. Osim, dakako, onoga bljeska Plavih početkom drugoga dijela, kad su postigli dva pogotka. Pojedinačna forma, dakle, nema veze s lošim izdanjem u Münchenu. Jer, utakmica s Bayernom bila je najveći mogući izazov za igrače, utakmica koja je morala donijeti maksimalnu koncentraciju, motiviranost i zajedništvo. Čak i da je momčad bila u velikoj krizi uoči Bayerna, takva utakmica donosi mnogo toga pozitivnog u psihološkom smislu uoči dvoboja – kaže Lončarević i nastavlja:

image
RONALD GORSIC Cropix

- Loša forma znači, primjerice, kad napadač ne zabije jedan gol od tri prilike, kad vezni igrač ne sačuva loptu, kad ne odigra točna dodavanja, itd... A ovo je bilo nešto sasvim drugo i može biti posljedica nekih negativnih potankosti unutar momčadi i kluba. Jer, praktički nismo vidjeli ništa od Dinamove momčadi, nikakvu reakciju, postavljanje u zadnjem obrambenom redu pojedinih igrača bilo je ispod svake razine, gdjekad i ispod razine amaterizma. Nered je vladao u Dinamovoj momčadi, a kompleksno je pitanje zato je to bilo tako i ovako izvana teško je dati odgovor.

Na što ste aludirali kad ste rekli da razlozi mogu biti unutar momčadi ili kluba u cjelini?

- Dinamo ima problem kao i naša reprezentacija. Nije li pristup na maksimumu, ne daju li igrači na svakoj utakmici sve od sebe na planu koncentracije, borbenosti i zajedništva, odmah dolaze u teškoće i do kraja se ogole, poglavito u temeljnim taktičkim obrambenim zahtjevima. Mogu shvatiti Dinamove trenere, koji nemaju baš previše vremena da uvjere igrače kako moraju najprije usvojiti zajedničko razmišljanje o igri u fazi obrane.

- To ni jedan trener Plavih nije uspio napraviti, pa ni Jakirović. Ali, ne strši Jakirović u negativnom smislu, napravio je dosta dobrih stvari u svom mandatu, osvojio je, uostalom, i dva trofeja, međutim nije uspio pronaći odgovor na upit o obrambenoj igri. Istina, malo strši činjenica da je Dinamo igrao na Allianz Areni protiv objektivno jačeg Bayerna na način kao da mu je suparnik, primjerice, Istra, ili Gorica na Maksimiru. A to je bilo nedopustivo i uslijedio je raspad sustava.

Bilo je niz pojedinačnih pogrešaka na toj utakmici...

- Slažem se. I čini mi se da je razlog tome što trener nije rekao "popu pop, a bobu bob". Ne može se, recimo, dopustiti da Dinamov stoper Mmaee reagira na način na koji je reagirao prilikom gola Livaje protiv Hajduka! A identično se ponašao i identične je stvari, u nekoliko navrata, radio i u Münchenu!

image
RONALD GORSIC Cropix

- Nije dobro igrače nakon poraza poimence prozivati kroz medije, ali može se reći "imali smo nedopustive taktičke pogreške u posljednjoj obrambenoj liniji i to je razlog neuspjeha". A onda se na internoj analizi u svlačionici oštro i konkretno svakome igraču u lice kaže gdje je griješio. Ne napravi li se to, ne presjeku li se već u startu neke loše taktičke pojedinosti, onda se lako dogodi da momčad na utakmicama nalik ovima u Münchenu, jednostavno izgubi glavu.

Kakav bi trener trebao Dinamu nakon Jakirovića?

- Mora imati svoj čvrsti stav, taktičko znanje i mora dovesti igrače u kvalitetnu cjelinu, mora napraviti ozračje u svlačionici u kojem svi igrači dišu kao jedan. A sve drugo su priče za malu djecu. Ne treba tu previše filozofirati i govoriti da je potreban trener tipa Guardiole, ili tko zna koga već. Uostalom, koliko se negativne tinte prolilo po Talijanu Gennaru Gattusu u Hajduku, a pokazuje se da je najvažnijeg igrača Splićana, Marka Livaju, doveo u red. I to je bilo sasvim dovoljno u ova tri mjeseca koliko je na Hajdukovoj klupi – smatra Lončarević.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
20. rujan 2024 08:09