DAMIR KRAJAC Cropix
ČAČIĆEV DŽOKER

Dinamo je ipak dobio veliko pojačanje za lov na titulu. Ovo bi moglo biti njegovo ‘proljeće‘

"Modri" su u drugi dio prvenstva ušli oslabljeni nakon transfera Oršića i ozljede Petkovića
Piše: Andro PolićObjavljeno: 30. siječanj 2023. 13:37

Dok svijet nogometa nije poharala epidemija "divljih" brojeva, u romantičnim vremenima igre prošlog stoljeća, jasno se znalo što na terenu radi "šestica", kakav posao mora odraditi "osmica" ili koja je uloga mitske "desetke". Plavo ruho s prestižnim brojem na dresu u Maksimiru jedno je vrijeme nosio Bruno Petković, da bi u srpnju prošle godine postao novi "plavi devet", a "desetku" je odjenuo - Martin Baturina. Rođeni Splićanin, 16. veljače puhat će u 20 svjećica na rođendanskoj torti, a netom uoči napuštanja tinejdžerskih dana, premijernom izvedbom u novoj godini najavio je dodatni iskorak, svoje "proljeće", koji se od njega očekuje u ostatku sezone.

Mladi hrvatski reprezentativac u subotnjoj pobjedi protiv Lokomotive na terenu je proveo 70 minuta, a njegov pogodak, u tom trenutku za vodstvo "modrih" 2:0, pokazao se presudnim za nova tri boda. Bio je to njegov četvrti pogodak u ovom prvenstvu, a na ovosezonskom kontu ima i tri asistencije. Poseban "show" Baturina je priredio u posljednjem kolu HNL-a prošle sezone protiv Hajduka. U igru je ušao u sudačkoj nadoknadi, a onda u razmaku dvije minute asistirao Mislavu Oršiću za vodstvo, da bi kasnije i sam zapečatio pobjedu pogotkom u posljednjim sekundama utakmice. Prošlu prvenstvenu sezonu, u kojoj je skupio 13 nastupa i proveo točno 365 minuta na terenu, okončao je s dva pogotka i četiri asistencije, u prijevodu, sudjelovao je u pogotku svakih 60,8 minuta.

Drmić bez učinka

Propustio je otvaranje kalendarske godine protiv Gorice na Maksimiru, a njegov se povratak u kadar za utakmicu protiv "lokosa" pokazao kao veliko pojačanje za Čačićevu momčad. Strateg Dinama u utakmicu je krenuo s Baturinom na poziciji ofenzivnog veznog igrača, a Luka Ivanušec, koji je na tom mjestu krenuo protiv Gorice, zauzeo je "Oršićevo" lijevo krilo. Vrlo dobru utakmicu protiv momčadi s Kajzerice odigrao je i Dario Špikić, a čini se da je Čačić u ovom tercetu pronašao rješenje za liniju iza špice u ostatku sezone. Upravo je taj trojac stvarao puno problema pomalo "grogiranoj" gostujućoj obrani u prvih 45 minuta, u kojima je Dinamo mogao imati i uvjerljiviju prednost od minimalnog vodstva.

No, unatoč ofenzivi domaćina u prvom dijelu utakmice, Dinamov napadač nije se našao u iole ozbiljnoj situaciji pred suparničkim vratima. Josip Drmić krenuo je u od prve minute u obje utakmice u 2023., međutim, Švicarac hrvatskih korijena nije tresao mrežu. U njegovu slučaju nije riječ e o promašenim prilikama, što se, primjerice često u posljednje vrijeme spočitava topniku Liverpoola Darwinu Núñezu. Za razliku od mandata na Rujevici, u kojem je pokazao svu raskoš golgeterskih vještina, Drmić u "modrom" dresu ne ulazi u toliko izglednih situacija, no treba spomenuti da je i unatoč toj činjenici, uspio upisati osam pogodaka u sezoni.

Baturina najveće pojačanje u nastavku

Posebno je zanimljivo da je točno polovicu tih pogodaka postigao dok je na terenu bio s Brunom Petkovićem. Uoči početka tekuće sezone, trenera Dinama konstantno su "bombardirali" pitanjima o tome mogu li njih dvojica igrati zajedno. Čačić je jasno poručio da napadača "vatrenih" vidi primarno kao "devetku", a u sustavu 4-2-3-1, koji preferira, ima mjesto samo za jednu špicu. Petković se posljednjih dana počeo priključivati momčadi na treninzima, a čini se kako nije isključeno da bude na raspolaganju u sljedećem kolu protiv Slaven Belupa.

Njegov povratak, ali i mogući "boom" Baturine u ostatku sezone, mogli bi biti najveća pojačanja Dinama u pohodu na novi naslov. S druge strane, čini se da će se uloga Drmića ponovno svesti na poziciju "džokera". No, treba spomenuti da je bivši topnik Rijeke upravo u toj ulozi osigurao Dinamu ulazak u Ligu prvaka, pogotkom protiv Bodø/Glimta u 116. minuti, a onda je i četiri minute kasnije asistirao Petru Bočkaju za potvrdu plasmana među elitu, tako da bi Čačić i Dinamo mogli biti u "win-win" situaciji kad govorimo o napadačkom segmentu u ostatku sezone.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
16. travanj 2024 06:29