Navijači Dinama

 GORAN MEHKEK Cropix
EUROPSKI KOEFICIJENT

Dinamo nadomak rekorda, već 2025. može izravno u Ligu prvaka! Najveća prijetnja su Hajduk i Ukrajinci

Dvije pobjede mogle bi odvesti nogometaše Modrih ravno do raja
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 24. listopad 2024. 16:33

Osim što je u Salzburgu stavio tri boda na konto na ljestvici Lige prvaka i napravio korak prema povijesnom rezultatu, Dinamo je upisao i dva boda za koeficijent, a kako je u moderno nogometno doba koeficijent itekako vrijedna i značajna imovina, u Maksimiru i po tom pitanju mogu biti jako zadovoljni.

Dinamov je sada 51.000, što znači da je za ljeto 2025. već nadmašio startnu poziciju iz 2024. koja je bila 50.000, a dvije pobjede dijele ga do rekordnog koeficijenta iz ljeta 2023. kad je s 55.000 bio prvi nositelj u kvalifikacijama Lige prvaka.

Još bitnije od toga je što će i sljedeće sezone izravan plasman u elitno natjecanja imati klub s najvećim koeficijentom iz država koje po rejtingu nemaju osigurano mjesto u Ligi prvaka. Hrvatska ga nema, no Dinamo mu je sada blizu za ljeto 2025., pod uvjetom da osvoji SHNL. Jasno, to vrijedi ako prvak Europe izbori LP kroz svoju domicilnu ligu.

image

Bruno Petković

RONALD GORSIC Cropix

Dinamo je ovog trenutka 35. klub Europe po koeficijentu. Kako su ispred mahom predstavnici država koje imaju izravna mjesta u LP, bolji od njega je samo jedan koji mu je konkurent - Glasgow Rangers. On ima koeficijent 55.000. Međutim, male su šanse da će biti prvak jer Celtic ima već sada šest bodova prednosti i opće je uvjerenje kako je jači. Iza Dinama je Šahtar (48.000) te RB Salzburg (46.000) pa je tako ostavljanje Crvenih bikova na toj brojci još jedan benefit Dinamove pobjede u njihovom domu.

Po trenutačnom stanju Šahtar i Hajduk su najveće prijetnje Modrima da prvi put imaju izravno mjesto u kremi nogometne Europe. Bijeli zato što vode u SHNL-u. No, daleko je kraj sezone, prava istina o svakom od klubova tek će se vidjeti. Bit će kod mnogih padova i uspona.

Dvije pobjede Modre bi mogle odvesti do raja u Ligi prvaka, plasmana među 24 najbolja i samim time u eliminacijsku fazu, a dvije pobjede značile bi i koeficijent 55.000 s čime bi poravnali najbolji domet. Ako uđu među 24, dobit će dodatne bodove. Pozicija 24 nosi njih 0.250, a svako mjesto iznad još toliki broj. Prvoplasirani klub u skupini dobit će, dakle, još šest bodova.

Za maksimirski klub sve ide po planu, devetka iz Münchena nije više toliko bolna, iako nije ni zaboravljena, a tri utakmice do kraja kalendarske godine u LP dat će mnoge odgovore. Pozicionirat će Dinamo u nekoliko segmenata...

Linker
24. listopad 2024 16:43