GORAN MEHKEK Cropix
ODUŠEVILI MAKSIMIR

Dinamo otvara kasu! Za senzaciju sezone i mladog dragulja mogli bi iskeširati čak 4,5 milijuna eura

S druge strane, neki su izvan svih planova i Modri bi ih se htjeli riješiti već ove zime
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 06. prosinac 2023. 07:12

Takuro Kaneko. Obično njegovo ime i prezime pišemo nakon svake Dinamove utakmice u posljednje vrijeme. Skromni Japanac nekako postaje “glavna faca” u plavom domu.

Dakako, sjetimo se i njegovog legendarnog sunarodnjaka Kazuyoshija Miure, koji u Dinamu nije ostavio nikakav trag. Eh, da je Kazu u ono doba bio kao Takuro danas. Da, i sjetimo se svih onih silnih japanskih novinara, koji su tada svakodnevno stražarili ispod južne tribine i raspitivali se o njemu. Sad nema japanskih novinara, ali mogli bi uskoro navratiti jer Kaneko je, pa možemo to tako ustvrditi, najveća senzacija ovosezonskog Dinama. Kad je došao u Maksimir, Igor Bišćan mu nije davao prilike, govorilo se da ne zna jezik, da se treba prilagoditi... Pa, jezik još nije naučio, ali da se prilagodio - jest.

Potpuna promjena

Trener Sergej Jakirović će nam u nevezanom razgovoru kazati...

- Podsjeća me malo na Messija u najboljim danima. Samo “pikne” loptu, misliš da ga imaš, a nemaš ga, stalno izmigolji. Dobro da je tako...

Datum je bio 29. listopad. Bio je to dan koji je promijenio nogometni život simpatičnog nogometaša iz Zemlje Izlazećeg Sunca. Dinamo je na Maksimiru od 4. minute gubio od Lokomotive i Jakiroviću je visio mač nad glavom. Da je izgubio tu utakmicu, tko zna bi li danas bio trener aktualnih prvaka. Realno, teško... Ali, tada je odigrao na posljednju kartu, izvukao je asa iz rukava. Ubacio je u 57. minuti u igru Kaneka, a Japanac mu je to povjerenje vratio s najvećim mogućim kamatama. Prvo je u 90+4. minuti asistirao Baturini za 1:1, a potom je u 90+7. zabio za pobjedu Dinama 2:1. Osigurao je sebi i mjesto u prvih jedanaest, završio je u najboljoj momčadi kola...

image

Takuro Kaneko

RONALD GORSIC Cropix

Zabio je potom Kaneko i prije nekoliko dana u 2:0 pobjedi protiv Astane, u još jednoj utakmici s dilemom “biti ili ne biti”. A onda je u ponedjeljak i protiv Slavena Belupa bio sjajan. Dvije asistencije, za Petkovića i Špikića, za pobjedu 2:0 u Koprivnici. Nakon ogleda s Farmaceutima, Jakirović je kazao...

- Kad smo mi došli, trebalo je vremena upoznati igrače. Moja prva ideja bila je jasna. Želio sam da startaju oni igrači koje znam. Kaneko je cijelo vrijeme odlično radio. Japanac je, takav je to narod. Vidjelo se odmah da ima jako dobar dribling, da može proći ne samo “jedan na jedan”, već i “jedan na dva”. Momčad ga je jako dobro primila. Uči hrvatski, uči engleski, jako dobro izgleda na terenu. Utakmica protiv Lokomotive dala mu je samopouzdanja, stvarno pokazuje da je istinsko pojačanje.

Nakon utakmice u Koprivnici ovacijama je ispraćen s terena kad ga je Jakirović u 83. minuti povukao iz igre. Nisu pljeskali samo navijači Dinama, već i poklonici Slaven Belupa.

- Bio je jako težak teren, ali bez obzira na uvjete, cijela momčad je uspjela izboriti ova važna tri boda. Drago mi je što sam dvaput asistirao, ali imao sam priliku i za gol. Fali mi taj gol... - kazao je Takuro nakon utakmice.
Posebno je bio sretan zbog navijačkog oduševljenja njegovom igrom.

- Jako mi je drago što su me navijači prihvatili, veliko mi je zadovoljstvo igrati pred njima i još ću više pokazati u sljedećim utakmicama - zaključio je simpatični Japanac.

Ista priča s draguljem Bayerna

Kaneko je stigao u Dinamo ovog ljeta na jednogodišnju posudbu za 400 tisuća eura uz kluba Hokkaido Consadole Sapporo uz mogućnost otkupa ugovora za milijun eura. Kako sada stvari stoje, a to su nam potvrdili u Maksimiru, Dinamo će sigurno otkupiti ugovor i Takuro bi od ljeta trebao postati igrač aktualnog prvaka. Naravno, to “sigurno” ipak shvatite uvjetno jer treba pričekati i proljetni dio sezone. Opcija otkupa se uglavnom dogovara mjesec dana prije završetka sezone. Jer, ne daj Bože, može se Kaneko ozlijediti...

image

Gabriel Vidović

ZELJKO HAJDINJAK Cropix

Ista priča je i s Gabrielom Vidovićem, koji je došao na jednogodišnju posudbu iz Bayerna. S tom razlikom što je otkup Vidovićevog ugovora mnogo skuplji. Ukoliko želi da postane igrač Dinama, iz Maksimirske 128 bi prema Bayernu trebala otići cifra od 3,5 milijuna eura. U njegovom slučaju nitko se u plavom domu ne želi izletavati s izjavama kako će ga otkupiti, s nestrpljenjem se čeka proljetni dio sezone. Makar, nije nemoguće da i Vidović na koncu sezone postane igrač Dinama. Bilo bi to veliko ulaganje, ali mladi hrvatski reprezentativac je budućnost, mogao bi igrama u Dinamu postati vrlo skup artikl koji bi se mogao danas-sutra prodati za ogromnu cifru.

I dok su Kaneko i Vidović igrači koji bi mogli ili će zaraditi svoj otkup ugovora, druga dvojica, Sosa i Mihajličenko, izvan su svih planova i Dinamo bi ih se htio riješiti već ove zime. Mihajličenko ima ugovor do kraja sezone, ali zbog njegovih zdravstvenih problema sklopljen je ugovor po načelu “koliko igra, toliko će biti plaćen”. On je otpisan i u plavom domu gledaju da ga se već sad riješe. Sosa je posuđen iz Bologne, Dinamo će ga tamo i vratiti, također ove zime. Kad se radi o Maximeu Bernaueru, on nije na posudbi, on je igrač Dinama vezan ugovorom do lipnja 2027. godine.

Josip Drmić, Tibor Halilović, Kevine Theophile i Antonio Marin su u zadnjoj godini ugovora s Dinamom, vidjet će se kako će se ta priča razviti, hoće li možda već ove zime netko od njih napustiti Maksimir.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
25. travanj 2024 03:54