MIGUEL MEDINA Afp
KAKO POBIJEDITI FRANCUZE?

Dinamo samo na jedan način može ugroziti Monaco, za to će veznjaci morati odraditi poseban posao

Monaco je fizički moćna, igrački brza i prilično atraktivna momčad, spoj iskustva i mladosti
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 02. listopad 2024. 14:38

Monaco je i po stručnjacima i po kladionicama ozbiljan favorit, sve osim njegove pobjede bio bi Dinamov uspjeh. Modri su u prvim utakmicama Lige prvaka koje su igrali na svojem terenu rušili Arsenal, Atalantu i Chelsea što im daje pravo na nadu, no kad bi to reprizirali s klubom iz Monte Carla europski mediji pisali bi o iznenađenju.

Monaco je fizički moćna, igrački brza i prilično atraktivna momčad, spoj iskustva i mladosti, njegov je nogomet napadački, a iako promašuje podosta prigoda, osvojio je 16 od 18 bodova u Ligue 1 i svladao Barcelonu, s čovjekom više, u uvodnoj rundi Lige prvaka. Nakon što se gotovo cijelu prošlu sezonu mučio s ozljedom, vratio mu se prvi napadač Švicarac Breel Embolo, najčešće gaje igru u formaciji 4-2-3-1, premda će ponekad ponuditi i varijantu s dvije špice. Najopasniji je i najviše nadire po bokovima jer braniči se visoko dižu, a Akliouche na desnom i Ben Seghir na lijevom krilu imaju i prodor, i potez, i šut. Opasan je i Amerikanac Folarin Balogun, drugi napadač u momčadi. Notu umjetnosti dodat će Rus Golovin i Japanac Minamino, premda nerijetko igra samo jedan od njih na “desetki”. Balans drži 27-godišnji švicarski reprezentativni zadnji vezni Denis Zakaria.

image
MIGUEL MEDINA Afp

Sukob koncepcija

Djeluje organizirano, germanski disciplinirano, primio je u šest kola domaćeg prvenstva samo tri gola, a ujedno vrlo aktivno, s puno kretanja bez lopte, dobrog pasa... Dinamo bi se prema njemu morao postaviti čvrsto i pokazati da se ne boji, jedino tako može nešto napraviti te koristiti što su braniči ofenzivni, napadati dubinu iza njihovih leđa. Za to bi dodavanja Modrih morala biti brža i konkretnija nego što smo navikli...

Monaco je 2023. završio Ligue 1 na šestom mjestu, a trenera Belgijca Philippea Clementa zamijenio je Austrijanac Adi Hütter. Nakon što su pod vodstvom Leonarda Jardima živjeli zvjezdane trenutke, osvojili francusko prvenstvo i bili u polufinalu Lige prvaka 2017. godine, kad je vrata branio Danijel Subašić, Kneževi su upali u krizu te ih u Ligi prvaka nije bilo od sezone 2018./19. sve do ovog ljeta. Tada su se jedva spasili od ispadanja iz francuske elite jer okončali u prvenstvo na 17. mjestu, zadnjem koje je značilo miran ostanak. Jardima je naslijedio Thierry Henry, njihov nekad veliki igrač, no morali su vratiti Jardima pred kraj sezone u nastojanju da sačuvaju živu glavu. Bez kočnice su jurili u provaliju.

Niko Kovač je 2020. započeo zidati novi priču monegaškog kluba, međutim nakon što je ušao u sukob koncepcija sa sportskim direktorom Englezom Paulom Alexanderom Mitchellom dobio je otpusno pismo, a pod nasljednikom Clementom klubu je nedostajao posljednji iskorak da se vrati u LP. Učinio je to Austrijanac Adi Hütter koji je ekipu preuzeo u ljeto 2023. godine. Današnja momčad po pitanju igračkog kadra upravo je Mitchellovo djelo za što je nagrađen istim poslom u Newcastle Unitedu kamo je otišao prije tri mjeseca.

Ekonomični gazda

Monacov gazda već dugo je Rus Dmitrij Ribolovljev koji se ne razbacuje s novcem nego ekonomično vodi projekt. Ovog ljeta su prodali igrače za 45,50 milijuna eura, a kupili za 74,75. Najzvučniji odlazak je Youssoufa Fofane u Milan za 20 milijuna eura, potom Mohameda Camare u katarski Al Sadd za 16,5 milijuna. Nema više niti godinama prvog strijelca Wissama Ben Yeddera, koji je svojedobno bio akter pobune protiv Kovača da bi mu sada prijetio zatvor zbog optužbi za silovanje.

Najveća investicija u 2024. bio je napadač George Ilenikhena, 18-godišnji Nigerijac kojeg su kupili od Royal Antwerpa za 18,75 milijuna eura, brz je i opak. Potom stoper Christian Mawissa, za njega je Toulouse dobio 16 milijuna, Lamine Camara, strijelac pobjedničkog pogotka protiv Montpelliera prošlog vikenda plaćen je 15 milijuna Metzu, Thilo Kehrer 11 West Hamu, a Jordan Teze 10 PSV-u.

image
VALERY HACHE Afp

Hütter, koji je bio prvak Austrije s RB Salzburgom i Švicarske s Young Boysom te gradio Eintracht Frankfurt koji je nakon njega osvojio Europsku ligu, Nenada Bjelicu kao trenera zna još iz Austrije. Jedino što mu nedostaje je ekstra zvijezda koja bi momčadi podignula rejting na još višu razinu. Današnji Monaco ipak nema Mbappea, Henryja, Trezegueta... kao nekad.

Linker
02. listopad 2024 14:38