NIKOLA POKRIVAČ ZA SN

‘Dinamo se nema čega plašiti, nije Monaco drugi svijet. A ovo su igrači u koje imam najveće povjerenje‘

Bivši igrač Dinama i Monaca o sudaru njegovih bivših klubova u skupini Lige prvaka
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 01. listopad 2024. 07:08

Dinamo je pozvao Nikolu Pokrivača i druge svoje bivše igrače koji su ujedno nosili i dres Monaca da budu počasni gosti na utakmici u srijedu. Pokrivač je u Monte Carlu, od Hrvata, bio zajedno s Dariom Šimićem i Jerkom Lekom.

Ponos Kneževine ima 16 bodova u šest kola te je na diobi prvog mjesta u tamošnjem prvenstvu, na istom je učinku kao i Paris Saint-Germain. U Ligi prvaka svladao je Barcelonu, ali Pokrivač vjeruje da Dinamo na svojem terenu može dobiti utakmicu.

- To su moja dva kluba, u Dinamu sam počeo, iz njega otišao u francusku ligu. Kad ne bih igrao za Dinamo, ne bih bio niti u Monacu. Oba su mi draga, ali Dinamo je iznad svih - rekao nam je Pokrivač koji je za Modre igrao godinu dana od siječnja 2007. do istog mjeseca 2008. godine da bi tada napravio transfer u Monaco za 3,5 milijuna eura.

- Monaco je jako dobar, u francuskom prvenstvu je već više godina u vrhu tablice. Međutim, nadam se da je Dinamo izašao iz krize, u srijedu će biti jako dobra utakmica, kakva i priliči Ligi prvaka, te neka pobjedi bolji. Mislim da Dinamo ima kvalitetu biti taj.

Poseban klub

Pokrivač je u Kneževini bio prije petnaestak godina, po čemu najviše pamti to doba?

- Monaco je klub iz lige Petice, san mi je bio igrati na takvoj razini. Imao sam tu čast. Pritom je Monaco poseban klub, može se kazati elita. To su bile predivne godine. Bilo mi je lijepo, mogu reći sve najbolje. Gazde su se promijenile, a što se igrača tiče tada su zvijezde bile Argentinac Leandro Cufre, koji je potom također igrao za Dinamo, Nene, Jeremy Menez koji je otišao u Romu, pa kasnije u Milan, Flavio Roma je branio, Brazilac Adriano... U to vrijeme nismo mogli ni blizu naslovu prvaka, Lyon je dominirao sedam godina zaredom.

Monaco je u subotu svladao Montpellier golom u 98. minuti za 2:1. Lomio je protivnika, napadao, ali teško je došao do pobjede.

- Monaco igra vrhunski nogomet, osim toga izbacuje mlade igrače. Nije slučajno pri vrhu tablice. Nije se lako nositi s PSG-om, a oni su tu do njega. Tu im je mjesto, nije to bljesak nego konstanta. Dobili su i Barcelonu, imali su veliki dio utakmice igrača više, ali to ništa ne mora značiti.

Igraju brz i dinamičan nogomet, imaju atletski izvrsne igrače, ako im nešto nedostaje to je super zvijezda koja bi ih vodila možda i do viših dometa.

- Nemaju nekog ključnog čovjeka, osim ako takvim ne vidimo Rusa Aleksandra Golovina koji je godinama u klubu i sigurno je glavni igrač. Siguran sam da Dinamo u srijedu ima jako velike šanse protiv njih. Bez obzira što su tako visoko na ljestvici Ligue 1 i što su svladali Barcelonu. Dinamo je pokazao protiv Lokomotive da se diže s novim trenerom Nenadom Bjelicom i može do dobrog rezultata.

image

Nikola Pokrivač iz dana u Dinamu

SRDJAN VRANCIC/CROPIX

Kako bi trebao igrati da bi mogao pobijediti Monaco?

- Prvo treba znati da ne igra protiv Real Madrida ili Manchester Cityja, nego doma protiv Monaca. Oni jesu zaista dobra momčad, ali Dinamo ne mora stati u dupli blok i braniti se. Ne, domaćin je i treba pokazati koliko vrijedi. Bayern nije pravo mjerilo Dinama, nemaju se zbog čega plašiti. Nije Monaco drugi svijet.

Svako upadne u krizu

Tko su aduti u Dinamu od kojih najviše očekujete?

- Drago mi je što se Arijan Ademi vratio u prvih 11. Ne treba otpisati Brunu Petkovića koji je u zadnje vrijeme bio kritiziran i osporavan, ali to nije realno, pokazao je s golom koji je dao Lokomotivi kakva je vrijednost. Iako, nije isto igrati Ligu prvaka i naše prvenstvo. Isto tako očekujem da će igrati Marko Pjaca koji u subotu nije startao. To su igrači u koje imam najveće povjerenje.

Kako ste vidjeli Dinamovu krizu i dolazak Nenada Bjelice?

- Svatko upadne u krizu. Hajduk je ispao od Ružomberoka, prolazio je krizu, a onda je svladao Dinamo u Zagrebu. Iako je ta utakmica mogla otići na obje strane. Na početku prvenstva nitko nije mislio da bi Dinamo mogao biti ugrožen jer izgledao je moćno, ali ušli su i oni u probleme. Nadam se da je Dinamova kriza prošlost, da će biti pravi u srijedu, to je utakmica u kojoj nema kalkulacija.

Pokrivač i dalje igra na amaterskoj razini za Vojnić ‘95. Našalili smo se - Vukovar ‘91, Dinamo 9:2, Vojnić ‘95, na što je stao u obranu Modrih.

- Je, možete se šaliti, nije lijepo ni ugodno, i činjenica je da se to ne bi smjelo događati kakav god Bayern bio, ali to nije pravi pokazatelj Dinama. Osim toga, može Dinamo dobiti i deset komada, ja sam uvijek tu, uvijek ću vjerovati u njega.

Nismo morali pitati za koga navija.

- Dinamo je na prvom mjestu. Kasnije će igrati protiv još jednog mojeg bivšeg kluba RB Salzburga, ali jasno je da u svakoj utakmici navijam za Dinamo.

Linker
01. listopad 2024 07:09