NIKOLA VILIC Cropix
GOSPODARI SVOJE SUDBINE

Dinamo u Splitu pokazao da se može nositi s pritiskom, ključeve osvajanja naslova opet drži u svojim rukama

Maksimirski su se nogometaši splitskim pobjedama napunili samopouzdanjem i optimizmom
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 06. travanj 2024. 09:37

Dva pogotka, dvije minimalne pobjede, tri dvostruko vrijedna boda i plasman u finale Kupa, epilog su Dinamovih dana u Splitu. Sve se u Maksimiru okrenulo nabolje u samo pet dana, u dva su derbija Plavi u zaborav bacili turbulentnu sezonu i šampionski su "uskrsnuli" baš u vrijeme Uskrsa. Pokazali su pobjednički gard kad je to bilo najvažnije, na dvije utakmice u kojima se "lomila" sezona osvojili su puni plijen i napunili su se golemim samopouzdanjem i optimizmom.

Dobro se raspoloženje osjeća u svakom kutku maksimirskog zdanja, međutim, misli su već okrenute prema nedjeljnom prvenstvenom okršaju s Istrom (Maksimir, 17 sati). Hajduk je uredno apsolviran i ne smije se više gledati unatrag i uživati u tim dvjema pobjedama, samozadovoljstvu je pristup zabranjen. Jer, bilo kakav pogrešni korak opet bi mogao vratiti sivilo, koje je pratilo Plave gotovo cijelu ovu neuobičajenu sezonu.

image
ANTE CIZMIC Cropix

Je li, dakle, došao kraj oscilacijama? Jesu li dvije pobjede protiv Hajduka zapravo bile okidač za siloviti ulazak Plavih u završnicu sezone? Dio odgovora na taj upit dobit ćemo već u nedjelju, Dinamove pristalice priželjkuju ponavljanje izvrsne igre iz prvoga poluvremena okršaja s Hajdukom, u tih su 45 minuta Splićani bili apsolutno "razoreni". No, zagrebačka momčad iskazala je neefikasnost i odlična igra nije bila materijalizirana i adekvatnim rezultatom, pa se onda dogodio i pad u drugome dijelu, da bi se na kraju "drhtalo" do zadnje sekunde. Jer, kad se ne iskoriste vlastite prilike, nepisano je nogometno pravilo da stiže kazna. Srećom po Plave, te kazne ovaj put nije bilo...

I takvi su Dinamovi padovi u igri dobro znani, no u završnici sezone jednostavno se moraju izbjeći. Trener Sergej Jakirović neprijeporno je analizirao sve što se dogodilo na Poljudu i tražio je uzroke lošijeg nastupa u tom drugom poluvremenu, vidjet ćemo u dolazećim utakmicama je li pronašao razlog. Uglavnom, opet se pokazalo da zbivanja na terenu u gotovo svim utakmicama HNL-a poglavito ovise o – Dinamu, o izvedbi Plavih. Kad su u dobrom raspoloženju, kad dobro igraju, teško ih je zaustaviti.

Jakirović je taktički nadmudrio Mislava Karoglana, priznao je to nakon dvoboja i Hajdukov trener. A do popodnevnih sati srijede i trener Plavih imao je dvoumice o sastavu i formaciji koju će sučeliti Hajduku, budući da je dvojio oko nastupa srednjeg braniča Maximea Bernauera, koji je dobro odigrao subotnji prvenstveni okršaj. Međutim, bolovi u leđima ipak su bili prejaki i Bernauer je otpao, njegov je nastup upitan i u nedjeljnom okršaju s Istrom, na subotnjem će se treningu vidjeti u kakvom je stanju francuski stoper.

image
NIKOLA VILIC Cropix

Među kandidatima za nastup protiv Istre sigurno neće biti još jednog srednjeg braniča, Morena Živkovića. Ima problema s aduktorom i pauzirat će tjedan dana, baš kao i pričuvni vratar Danijel Zagorac. Podsjetimo, ova je sezona gotova za Dinu Perića i Lukasa Kačavendu, ali uskoro bi Luka Stojković trebao konkurirati za igru. Već 20-ak dana trenira sa suigračima, ali izbjegava kontakt, u međusobnim utakmicama na treningu igra "jockera", malo za jednu, malo za drugu stranu. Izgleda sve bolje i očekuje se da bi možda već sljedećeg tjedna trebao normalno igrati i ne izbjegavati kontakt. Bude li tako, u zadnjoj trećini travnja mogao bi biti među kandidatima za nastup.

U sjeni splitske euforije zbog povratka Ivana Perišića, prošao je povratak još jednog bivšeg reprezentativca, dinamovca Marka Roga. Dobio je minutažu u završnici kup-dvoboja nakon gotovo godinu dana oporavka nakon operacije koljena i Jakirović sad može na njega računati. Jasno je da će Rogu trebati vremena da dohvati željenu formu, ali već sama spoznaja da je među kandidatima donosi Dinamovu treneru osmijeh na lice. Jer, Rog je takav igrač da jednim potezom može odlučiti utakmicu, uvijek je dobro imati u konkurenciji takve, plemenite nogometaše, od kojih možeš očekivati potez odluke.

Protiv Istre neće biti suspendiranog Japanca Takura Kaneka (žuti kartoni), ali se zato vraća kapetan Arijan Ademi, koji je preskočio drugu utakmicu na Poljudu zbog lakše ozljede, pa nije ni putovao u Split. U subotnjem je, prvenstvenom okršaju, naime, Ademi dobio udarac u stopalo, osjećao je jake bolove nekoliko dana nakon tog dvoboja, pa Jakirović nije želio ništa riskirati i ostavio je kapetana u Zagrebu kako bi se oporavio. Sad je Ademi spreman i bit će među kandidatima za nedjeljnu utakmicu.

image
VOJKO BASIC Cropix

Treba očekivati da će strateg Plavih napraviti dvije-tri promjene u početnom sastavu za Istru u odnosu na splitski dvoboj, međutim neće biti previše "kemijanja", niti bilo kakvog eksperimentiranja. Europskih utakmica više nema i sve je podređeno lovu na vodeću Rijeku. A Dinamo je opet u situaciji da sve drži u svojim rukama i sam kreira vlastitu sudbinu. Jer, svih devet pobjeda do kraja prvenstvene utrke (zaostala utakmica s Varaždinom na rasporedu je 17. travnja u Zagrebu), neovisno o rezultatima suparnika, opet će donijeti naslov u Maksimir.

Imperativ pobjede, dakle, stajat će iznad Plavih uoči svakog dolazećeg okršaja, ali to nije nova okolnost i dosad su Dinamovi nogometaši pokazali da se još kako dobro znaju nositi s takvim pritiskom. Što smo, uostalom, vidjeli i u splitskim utakmicama...

DINAMO DO KRAJA SEZONE

HRVATSKA LIGA 07/04/24.

Dinamo - Istra 1961

HRVATSKA LIGA 13/04/24.

Gorica - Dinamo

HRVATSKA LIGA 17/04/24.

Dinamo - Varaždin

HRVATSKA LIGA 21/04/24.

Lokomotiva - Dinamo

HRVATSKA LIGA 27/04/24.

Varaždin - Dinamo

HRVATSKA LIGA 05/05/24.

Rijeka - Dinamo

HRVATSKA LIGA 11/05/24.

Dinamo - Osijek

HRVATSKI KUP 15/05/24.

Dinamo - Rijeka

HRVATSKA LIGA 18/05/24.

Slaven Belupo - Dinamo

HRVATSKI KUP 22/05/24.

Rijeka - Dinamo

HRVATSKA LIGA 25/05/24.

Dinamo - Rudeš

11

utakmica do kraja sezone ima još zagrebački klub

Povratak Emrelija

U punom je treningu i već pomalo zaboravljeni Azer, Mahir Emreli. Podsjetimo, ovaj je napadač ozlijedio aduktor na prvoj zimskoj pripremnoj utakmici s Rogaškom u Maksimiru i oporavak je trajao dva i pol mjeseca. Emreli je prije dva tjedna počeo trenirati sa suigračima i Jakirović sad može i na njega računati.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
26. travanj 2024 02:55