GORAN MEHKEK Cropix
NA METI MNOGIH

Dinamovac je čovjek za veliki europski klub! ‘Neki su ga već tražili, ne znam zašto nije došlo do transfera‘

Prvi vratar hrvatskog prvaka sjajnu formu pokazao je i u vatrenom dresu u Ligi nacija
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 30. rujan 2022. 06:11

Dominik Livaković u Kataru će biti nasljednik Danijela Subašića, reprezentativne rukavice “broj 1” ostaju na zadarskim rukama. Nakon Rusije, u kojoj je Subašić bio jedan od najvećih junaka do finala, nekoliko je čuvara mreže dobilo šansu, a Livaković je status prvoga zabetonirao u završnici Lige nacija, zaključno s briljantnim nastupom u Beču. U lipnju su po dvije utakmice dobili on i Ivica Ivušić, ali već tada je izbornik bio decidiran da je dinamovac prvi izbor hvaleći usput i golmana Osijeka.

Kad se na Prateru poput hobotnice raširio i rekao “stop” Marku Arnautoviću, bio je to jedan od najvažnijih trenutaka utakmice. S pet obrana, od toga tri su bile udarci unutar kaznenog prostora, po mnogima je zavrijedio epitet najboljeg igrača dvoboja...

- Jako je dobro branio i u prvom dijelu Lige nacija s Francuskom u Splitu i Danskom u Kopenhagenu, ali sad je dobio i dodatnu stabilnost i formu. Kako je sezona išla, dizao je razinu kroz Europu i domaće prvenstvo. Za vratare nema brige na Svjetskom prvenstvu! - kazao nam je Marjan Mrmić, trener čuvare mreže, koji je ipak diplomatski oprezan pa ne želi izrijekom potvrditi da je Livakovića zabetonirao “jedinicu”.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

- Do prve utakmice u Kataru skoro su dva mjeseca i ne bih davao decidirane izjave. Činjenica jest da je Livaković i protiv Danske u Zagrebu imao nekoliko ključnih obrana, pogotovo u prvom poluvremenu kad je igrač na njega išao jedan na jedan. Bio je na nivou, obranio je sve što je trebao, a dodao je i ekstra poteze kao što je bilo s Arnautovićem.

Dokazao se svima

Livaković je golman koji sada daje sigurnost ekipi. Sinkronizacija vratara i igrača je vrhunska, znaju da se mogu pouzdati u njega.

S Danskom je imao tri obrane, ukupno je u Ligi nacija skupio četiri nastupa, s prosjekom 3,3 obrane po utakmici te primio tri pogotka. Statistika govori i da je imao 74 posto točnih dodavanja, od toga 89 posto na svojoj polovici, a 49 posto preciznosti kod dugih lopti.

Zlatko Dalić ostavio ga je na klupi u finišu kvalifikacija za SP, tada je s Maltom i Rusijom branio Ivo Grbić. Izbornik je inzistirao da je “Livaković i dalje broj 1, ali samo se trenutačno odlučio za Grbića”. U međuvremenu sve se promijenilo, podigao je formu, samopouzdanje, vratio se svojim vrhunskim, nekad i spektakularnim intervencijama s kakvima je, uz Mislava Oršića, bio najzaslužniji za najveće Dinamove europske pobjede, poput one s Tottenhamom 3:0.

- Ključni razlog zašto je imao probleme i zašto ih sada više nema su bile ozljede. On je stradao u Moskvi s Rusijom u rujnu prošle godine, zbog toga je potom u Bratislavi branio Ivica Ivušić, koji je također odličan. Iako je Livaković igrao, repovi te ozljede pratili su ga tijekom jeseni. Kasnije je, malo po malo, sve došlo na svoje. Stalno ima jake utakmice. Uvjeren sam da će dati veliki doprinos na Svjetskom prvenstvu.

image
DENIS LOVROVIC Afp

Livaković je sad već iskusan golman, ima 28 godina i 33 nastupa za reprezentaciju, branio je 66 europskih utakmica u Ligi prvaka i Europskoj ligi, tijekom 2022. kvalitetan rad na treninzima i jake utakmice vratile su mu mir i podigle razinu izvedbi, no kad se pogleda njegova karijera još od Zagreba uvijek je bio dobar. Imao je manjih kriza, ali kratkih, pa je nizao uspješne sezone jednu za drugom.

Na lanjskom Euru prvi je put branio na velikom natjecanju, u Kataru ga čeka izazov karijere za koji se sprema i kroz Dinamove teške i velike utakmice u Ligi prvaka.

- Ne bih želio da mora braniti penale kao Subašić u Rusiji, volio bih da dobivamo utakmice u 90 minuta. Naš je cilj proći skupinu, a onda će sve biti otvoreno. Imamo kvalitetu, atmosfera se podignula na viši nivo - ustvrdio je Mrmić.

Upravo obranom s bijele točke donio je Dinamu trofej Superkupa ovog ljeta u ogledu s Hajdukom. U više navrata spominjale su se opcije da napravi transfer u neku od liga Petice, tko zna što će donijeti zima?

- On je golman za veliki europski klub. To je dokazao i sada u Ligi nacija. Tražili su ga neki i prije nekoliko godina, i ovog ljeta, ne znam zašto do transfera nije došlo, u igri su bili dobri klubovi. Ova polusezona je specifična i može za njega biti prekretnica i po tom pitanju. No, već duže vrijeme jako bitne stvari radi s Dinamom, a sve iznad toga bio bi plus - zaključio je Mrmić.

LIVAKOVIĆ U SKUPINI LIGE PRVAKA

Odigranih utakmica: 2

Primljeni golovi: 3

Primljeni golovi po utakmici: 1,5

Obranjeni penali: 0/1

Obrana po utakmici: 3,5 (70%)

Uspješna istrčavanja po utakmici: 0 (0%)

LIVAKOVIĆ U SKUPINI LIGE NACIJA

Odigranih utakmica: 4

Primljeni golovi: 3

Primljeni golovi po utakmici: 0,8

Obranjeni penali: 0

Obrana po utakmici: 3,3 (81%)

Uspješna istrčavanja po utakmici: 0.3 (100%)

Pobjednička loza

Livaković je jedan od svjetionika zadarskog nogometa na čijem je prijestolju Luka Modrić, a po majčinoj strani rod mu je Josip Skoblar, čuvena Zlatna kopačka, koji je 1962. godine bio s reprezentacijom četvrti na Mundijalu u Čileu. Jednostavno - pobjednička loza.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
16. travanj 2024 20:10