BORIS KOVACEV Cropix
Dražen Antolić
TRI PITANJA ZA BIŠĆANA

Dinamu treba čudo. Da, Modri su ispali pehisti, ali jedna stvar u čitavoj priči zvuči vrlo suspektno

Čak i netko tko nije insajder u klubu vidi što se događa oko hrvatskog prvaka
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 17. kolovoz 2023. 17:54

AEK po pojedinačnoj kvaliteti nije dominantan nad Dinamom koliko mizerno izgledaju šanse hrvatskog prvaka nakon viđenog u drugom poluvremenu zagrebačke utakmice i rezultata 1:2, jasno je da će Modri morati pokazati srce ratnika kako bi se u Ateni mogli nadati preokretu. Treba im čudo, a prije svega da iz pričuvnih spremnika izvuku zalihe energije koju nisu demonstrirali u Maksimiru. Današnji Dinamo ogledalo je i trenera i Uprave, jedni i drugi odgovorni su da ga uvedu u stabilniju fazu.
Kad vidite da momčad pada u finišu svake zahtjevnije utakmice, fizički nije na razini koju Europa traži, a ako znate da Igor Bišćan još nijednom nije uveo zamjene koje bi održale istu razinu igre, kamoli je podigle, morate biti okorjeli i nepopravljivi optimist da biste odigrali ‘dvojku‘.

Dodate li sukobe u upravljačkoj strukturi koji sve otvorenje izlaze van, da je predsjednica Uprave Vlatka Peras blokirala Dariju Šimiću dovođenje već nekoliko igrača dogovorenih s trenerom Igorom Bišćanom, koji sad javno govori kako Uprava ne radi dobar posao, atmosfera je daleko od poticajne i pobjedničke. Stara poslovica o puno babica i kilavom djetetu dobro opisuje zašto Dinamo danas djeluje tako mlohavo. U prvom redu kao klub...

Čak i novinar koji nije insajder vidi da traje bjesomučna borba za vlast i plijen u kojoj bi neki radije uništili Dinamo nego da drugi, a ne oni, s njim upravljaju. Vrlo suspektno zvuči da nemaju za investiranje u pojačanja i budućnost u času kad im je samo za Gvardiola palo u naručje gotovo 14 milijuna eura, a četvorica reprezentativaca teških zajedno oko 40 milijuna čekaju u redu za transfer. Za njih su alternacije već morale biti dovedene kad je prodaja realna i u nekim slučajevima neminovna.

image
IGOR SOBAN/PIXSELL Pixsell

Neprijateljska atmosfera

U takvom stanju i ozračju Bišćan, njegov stožer i ekipa stižu u Grčku gdje ih čeka atenski ražanj. Kako na njemu ne bi bili samo janjad i odojci, morat će biti junaci. Kad izađu u najneprijateljskiju atmosferu koju su ikad vidjeli i doživjeli, frajeri neće dati na sebe, a ostalima će se odsjeći noge. AEK ima sve, rezultat, posloženu i uigranu ekipu, najveći motiv na svijetu, domaći teren, psihološku prednost, stabilan klub s bogatim gazdom pa se Modri imaju čemu nadati jedino ako zbiju redove i daju maksimum za sebe, za svoj ponos i čast te grb koji nose na dresu. Kako to nije dovoljno za trijumfe u sportu, morat će taktički odigrati puno pametniju utakmicu, opet, ako neće moći držati tempo, ništa im to neće vrijediti...

Dva upozorenja

Luka Ivanušec i Bruno Petković podbacili su u Zagrebu, od reprezentativaca jedino je Dominik Livaković u cijelosti bio na visokoj razini, ukoliko oni ne povuku ekipu tko će drugi? Je li Bišćan potpuno izgubio Josipa Drmića ili bi mogao zaigrati na “devetki”? Martin Baturina mora u prvu postavu na svoju poziciju, a nakon viđenog, Ljubičić bolje djeluje na lijevom beku nego Mihajličenko. Zašto obrana ne bi bila Ristovski, J. Šutalo, Perić, Ljubičić? Najviše je igrala zajedno.

image
DENIS LOVROVIC Afp

Prije utakmice u Maksimiru ubijala su dva crvena upozorenja. AEK organiziranim i agresivnim presingom otima lopte u suparničkoj trećini ili na rubu nje, ima potom sjajne reakcije i tako zabija puno golova, a dok napada traži Levija Garciju koji je centar cijele ofenzivne igre. Zato je prvi pogodak koji je Dinamo primio nedopustiv. Debelim markerom označili su Josipa Mišića kojem ide većina lopti, njega specijalno stišću. Pa onda mu ne treba dodavati osim kad se oslobodi i ostane sam nego razvijati napade preko bokova ili Bulata, ili Baturine bude li igrao, ili dugim pasom, samo ne dozivati lisicu u kokošinjac. U prvom dijelu je to funkcioniralo, ali kad padne snaga pada sve...

Niz poteza i taktički preinaka može povući Bišćan, međutim pobjeđuju oni koji imaju moći. Kao što je to Dinamo napravio u Amsterdamu 2007. čiju reprizu danas zaziva. Po pitanju kondicije ništa se ne može učiniti u četiri dana, samo biti pametniji s korištenjem onoga što imaš, uz nadu u povoljan dnevni bioritam, a klupa s koje treba doći osvježenje takva je kakva jest. Što će tek biti ujesen kad će morati igrati svaka tri dana? Sad su se odmarali tjedan i pol. Kao što prazna vreća ne može stajati, tako ni momčad koja izduši za 45 minuta ili najviše sat vremena europskog tempa ne može imati sreće u Ligi prvaka. Plavi drukeri ne trebaju žaliti što je elita danas daleko jer za kadar s kojim Bišćan raspolaže i razinu spremnosti, što ide na dušu stožeru, a pogotovo onaj koji će mu biti na dispoziciji realiziraju li se najavljene prodaje reprezentativaca, Europska liga je daleko primjerenija, a niti Konferencijske lige ne treba se sramiti.

Zagrebački klub je ovog ljeta najveći pehist nyonskih ždrjebova jer u svakoj rundi dobio je najtežeg mogućeg suparnika, opasnijeg nego prethodnih sezona pa je taj put do skupine LP posut trnjem. Međutim, u prvom poluvremenu s AEK-om pokazalo se da Dinamo ne mora biti inferioran kao što se to sada čini, da tračak nade postoji. Dovoljna je bilo kakva pobjeda barem za jedanaesterce.

TRI PITANJA ZA BIŠĆANA

1. PAD

Kao s Hajdukom u Superkupu i prvenstvu, tako je sad postala praksa u jačim utakmicama u kojima se više troše da padaju u nastavku. Očito je da momčad nije na pravi način kondicijski pripremljena, Bišćan bi si pomogao da razmisli o preinakama u svojem stožeru.

2. GOL

To je zapravo krivnja igrača jer da im AEK otme loptu na način za koji svi znaju da će pokušati, i pokušavao je cijeli susret, to si ozbiljna momčad ne smije dopustiti. Kaže da je na to upozoravao, ili nije dovoljno ili ga nisu dovoljno pozorno slušali.

3. ZAMJENE

Žali se da nema dovoljno dobru klupu, što je za europske standarde točno, no Drmić koji ima najveći ugovor u klubu mu je izvan radara, Špikića koji ima snage je izvukao, Petkovića koji je totalno pao i neuvjerljivog Mihajličenka ostavio unutra, Baturinu stavio na stranu... Krenuo je s logičnom postavom, ali niti jedan kasniji potez nije mu dao rezultat. (da)

Linker
02. svibanj 2024 07:13