Slavlje Dinama u Osijeku

 MARIN FRANOV Cropix
NEKOLIKO CILJEVA

Dok rivali urušavaju sami sebe, Dinamo opet postaje Godzila. Jakirović sada ima četiri važna zadatka

Prvak je u prvenstvo krenuo sa šest osvojenih bodova i već ima razmak u odnosu na glavne konkurente
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 14. kolovoz 2024. 13:52

Dinamo opet djeluje kao Godzilla za HNL smrtnike, čak i kad sretno dobiva u sudačkoj nadoknadi kao što je bilo u Osijeku, pa sad jaki naglasak treba staviti na Europu. Pred Modrima je pet ključnih zadataka koji će determinirati uspješnost jeseni, a stanje na tablici HNL-a je po nama tek na petom mjestu. Ne zato što nije toliko bitno, nego zbog toga što je vrlo izgledno da će biti dobro.

Prvi je cilj proći kvalifikacije i u playoffu protiv Karabaha izboriti Ligu prvaka, to je ovog časa daleko važnije od bilo čega drugoga. No, štogod se dogodi, osvoji li mjesto u eliti ili ipak mora u Europsku ligu, ostali zadaci imaju jednak predznak.

Sljedeći je igrati dobar nogomet i biti konkurentan, koliko je to najviše realno, jer jasno je da nitko ne očekuje kako će al pari igrati s Realom iz Madrida ili Manchester Cityjem. Treba afirmirati klub, jačati mu imidž, a ne izlagati ružnim porazima.

To povlači i treće – zaraditi što više. I novca i bodova, jer i UEFA-in koeficijent sad je imovina, što se najbolje vidjelo ovog ljeta kad je zbog njega Dinamo dobio šansu odmoriti se i pripremiti, pa krenuti u međunarodno natjecanje tek krajem kolovoza, sa sigurnim mjestom u jednoj od liga.

Potpuni mir

Čak i kad će se znati imena suparnika u ligi, Dinamo neće imati imperativ koliko točno treba osvojiti bodova, ali svakome će biti jasno, nakon što odigra te utakmice, je li bilo dobro. Prošao li dalje u eliminacijsku fazu ili ne.

Četvrti zadatak je promovirati igrače za koje će udicu baciti bogati kupci jer to je Dinamov modus operandi, a tek na kraju dolazi održati rejting u HNL-u.

image

Slavlje Dinama u Osijeku

MARIN FRANOV Cropix

Osijek je pokazao da u našoj ligi ima ekipa koja Modrima mogu napraviti probleme, pogotovo ako Dinamo nije u svojem pravom izdanju, no u prvenstvo je krenuo sa šest bodova i već ima distancu u odnosu na papirnate rivale. Bude li dobio i Šibenik u petak, odvojit će se od svih i formalno. Prošle godine puno je toga bilo drugačije. Modri su poraženi već u prvom kolu u derbiju od Hajduka, što je momčadi koju je tada vodio Ivan Leko dalo vjetar u leđa da starta s pet pobjeda. Dinamo je kiksao i doma s Goricom, odgodio neke susrete, pa brzo pao u zaostatak. Nadodalo se traženje novih vođa ekipa nakon odlaska Livakovića, Šutala i Ivanušeca, Sergej Jakirović je stigao za trenera umjesto smijenjenog Igora Bišćana, u klubu su vođene razne bitke, pa je jesen bila turbulentna kao malo koja ranijih godina.

Ovog časa sve je drugačije, Dinamo ima mir, najbolju momčad, rivali sami sebe urušavaju iznutra, mnogi bi bili istog trenutaka spremni potpisati da će Dinamo još jednom biti prvak. Predaleko je kraj sezone za takve rečenice, no to što Liga ima 36 kola samo je argument da se Dinamo naglašeno koncentrira na Europu, u kojoj bi bilo sjajno kad bi uspio nešto dobro učiniti za kompletan hrvatski nogomet, koji ove godine nije uživao u lijepim vijestima.

Bez većih preinaka

Čak i ako negdje zaškripi, pa se izgube pojedini HNL bodovi, to ne bi smjelo biti skupo. I zato što će i suparnici prosipati, i stoga što Dinamo sve može nadoknaditi. Ako zatreba.

Sergej Jakirović uglavnom je definirao startnu postavu koju je ponudio u Opus Areni. Možda za izlučne utakmice Lige prvaka promijeni ime-dva, ali veće preinake ne očekujemo. Vidi se kvaliteta, ali i mane koje nisu popravljene od prošle sezone, a već je plaćen skup ceh. Ofenzivna igra ponovno je bila prespora, premalo su se igrači nudili u prostoru, preteško je Dinamo stizao do prigoda, a u isto vrijeme vezni red, pa i krila, u nekim prigodama nisu imali prave defenzivne reakcije. Pritom obranu kod prekida, što je bila rak-rana, nismo na pravi način ni vidjeli, to ćemo tek kad dođu najjača iskušenja. Svima je jasna razlika između Lige prvaka i HNL-a, a Dinamo se nema razlog zadovoljiti s time da je najbolji u Hrvatskoj.

image

Sergej Jakirović

MARIN FRANOV Cropix

Primjetno je da Hoxha igra pun samopouzdanja, koje mu je dalo i Europsko prvenstvo i ono što je tamo učinio Hrvatskoj, da donosi brzinu i ubojitost, a počeo je i zabijati, da je obrana zasad uvjerljivija nego protekle sezone, da je u ekipi puno talenta, jasno da se od Baturina očekuju velike stvari, da Sučić itekako može bolje nego u Opus Areni, da se od imena kao što su Petković i Pjaca najviše traži kad budu najteže utakmice. Sa zanimanjem se čeka predstavljanje Juana Cordobe, a još niz igrača može dati doprinos, kao Ademi, Rog, Kulenović, Špikić, Kačavenda. Jednom će se potpuno spremiti i Stojković...

Dinamo je u HNL-u navikao pobjeđivati i vladati, no i u Europi je više puta uspio biti značajan faktor. Hoće li to biti ta jesen? Već u play-offu čeka ga ozbiljan test.

Ulaznice za Šibenik

Dinamo će u petak, 16. kolovoza od 21 sat, na stadionu Maksimir odigrati utakmicu 3. kola SuperSport HNL-a protiv Šibenika. Ulaznice za dvoboj protiv Šibenika će se za članove kluba prodavati po posebnoj promotivnoj cijeni:

Tribina zapad dolje - 15€

Tribina sjever dolje - 7€

Cijene ulaznica za sve ostale navijače:

Tribina zapad dolje - 20€

Tribina sjever dolje - 12€

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
05. rujan 2024 17:51