GORAN MEHKEK/CROPIX
Treba li uopće Modrima?

Dolazak Marka Pjace mogao bi značiti odlazak velike zvijezde, za Dinamo je puno logičniji jedan drugi transfer

Gomilanje svlačionice više nije dovoljno da se riješiš ‘bijesne‘ konkurencije koja ti puše za vratom
Piše: Tomislav JuranovićObjavljeno: 23. srpanj 2022. 08:05

Nema ni s jedne strane čak ni kuloarskih potvrda, štoviše, ali tekst Gazzette razbuktao je maštu: "Ček, Pjaca fakat dolazi?", doletjelo je tijekom četvrtka više poruka na telefon. Navijačima je njegov eventualni dolazak najava spektakla, jedan od "onih" transfera koji sa sobom nosi i simboličku notu vraćanja u život momka koji je puno toga nogometu dao, ali mu je ovaj mnogo više toga i uzeo.

Gledajući foršpan te eventualne romantične drame, teško je ne uvući se u scenarij povratka velikih ljubavi i krasnog happy enda u kojem svi zajedno topimo maramice. A onda, ipak, shvatiš da je takav scenarij moguć samo uz određene žrtve. Lako za rasplet, ali što ćemo sa - zapletom?

Ekspres-lonac

Nema dileme da bi Marko Pjaca (27) vjerojatno i bio blagotvoran po obje strane, no jedan pogled iza kulisa tog holivudskog ljubića otkriva da se tamo krije priličan broj "glumaca" koji pretendiraju na Pjacino mjesto. A kako bi rekao prijatelj, "nije dobro gomilati igrače istih karakteristika". Marko Pjaca prvenstveno je, naime, krilni igrač, druga špica, a ponekad i "lažna devetka", gdje ga se navodno i vidjelo u slučaju ostanka u Juventusu, ili kao napadač, što je pozicija kojom ga mami Sampdoria.

image
DAMIR KRAJAC/CROPIX

Na stranu priče s Čizme o tome kako je zasićen Italijom jer pozicijskom, odnosno igračkom analogijom dolazimo do Dinamova rostera koji upravo na tim pozicijama toliko kipti da iz Čačićeva ekspres-lonca redovito ispada Mislav Oršić, kao personifikacija Dinama posljednjih pet godina.

Dolazak Pjace, pokraj njega, Drmića, Petkovića, Špikića, pa Menala, Marina i Emrelija, ali i Ivanušeca koji češće igra na krilu nego u sredini, ne doima se logičnim. Jedino, naravno, ako netko, a tu primarno ciljamo na Oršića, ipak nije na transfernim vratima...

Ante Čačić jučer je u intervjuu za SN naširoko objašnjavao kako mora vidjeti na utakmicama mogu li Drmić i Petković zajedno, što se čini prilično nemuštim jer istu dvojicu zajedno nije gledao/provjeravao na pripremama (?!), ali jest na početku sezone, i pogotovo u europskim utakmicama. Da bi pritom rekao kako Oršić nije "unutra" jer još nije dohvatio željenu formu. Možda smo doista analfabeti, no kako igrači stižu do forme ako ne kroz utakmice?

image
DAMIR KRAJAC/CROPIX

Ujedno je dodao znakovitu rečenicu:

- Da, ovoga trenutka imamo tek jednu pravu "šesticu" - Mišića. Ali, Ademi je spreman i voljan prihvatiti se i te uloge. No, mogao bih vam kazati da bi nam na toj poziciji još jedan kvalitetan igrač dobro došao...

U prijevodu, Čačić traži defenzivnog veznog. Je li to znak da se o Pjaci ne razmišlja jer se "ide" na Žapera koji je, pritom, na početku osječke sezone izgubio mjesto u početnom sastavu, a reakcija kod poništenog gola Miereza dokazuje da nije baš sto posto "unutra"? I to je spekulacija, no u ovome času čini se logičnijom od Pjace koji sa sobom, uza sav set vještina, nosi i očekivanje odličnog ugovora. Marko Pjaca, dakle, jest dio navijačkih sanjarija, i to je prilično realno i opravdano. No, to je ujedno u kontrastu s klupskom i momčadskom logikom jer bi njegov dolazak, uz ovako postavljene figure, značio da Oršić još više pada u hijerarhiji ili da najave o davanju prilika mlađima u ofenzivnom dijelu padaju u vodu.

image
SEFA KARACAN Anadolu Agency Via Afp

Kandidat za tri pozicije

Njegov dolazak, dakle, dolazi u obzir jedino ako je Oršić na odlasku. Postoji, naravno, i poznato međugorsko "davanje gasa" kao pokazivanje mišića, što traje od Balabana pa do dolaska Bočkaja ove zime, ali za razliku od nekoć, gomilanje svlačionice više nije dovoljno da se riješiš "bijesne" konkurencije koja ti puše za vratom dok ujedno dodatno otežavaš ionako prilično tešku i nakrivljenu harmoniju svlačionice.

Pjaca, u konačnici, može igrati na Oršićevoj poziciji ili eventualno preko puta, izgurujući Špikića iz kadra. Na prvu, gledajući imena, to zvuči prilično jako, no tim potezom vrijednog momka Špikića, koji je tek dobio priliku pokazati koliko vrijedi, zapravo gubiš zauvijek. Stoga nije pitanje dolazi li Pjaca. Pitanje je: treba li postojećem Dinamu Marko Pjaca? I tko bi od svih aktera u cijelom tom ćušpajzu zapravo profitirao?

Linker
14. travanj 2024 10:17