Josip Šutalo

 DAVOR PONGRACIC Cropix
MOŽE LI SP TO PROMIJENITI?

Dva dinamovca već su odigrala posljednju utakmicu u modrom dresu, ali najveći transfer je - propao!?

Polusezona je pri kraju, misli polako skreću prema Svjetskom prvenstvu i zimskom prijelaznom roku
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 10. studeni 2022. 11:05

Modri se u nedjelju na Rujevici opraštaju od za njih sjajne 2022. godine. Nećemo ponavljati što su sve super odradili jer to znaju i vrapci na grani. Intrigira zapravo druga tema. Već neko vrijeme lamentira se oko toga hoće li već ovog zimskog prijelaznog roka doći do bitne rekonstrukcije momčadi. Naravno da je u studenome, prije nego što je startalo Svjetsko prvenstvo u Kataru, pomalo preduhitreno o tome raspravljati. Dinamo će imati svoje predstavnike na Mundijalu, mogu se pokazati, istaknuti, nakon skupa najboljih svjetskih reprezentacija ostvariti neke lukrativne transfere. Obično se nakon velikih natjecanja autoriziraju transferi...

Ipak, idemo pogledati kome bi nedjeljna utakmica protiv Rijeke mogla biti posljednja u Dinamovom dresu. U ovom trenutku Modri imaju tri igrača koji su ušli u zadnju godinu ugovora. To su Theophile, Dilaver i Čop. Prva dvojica su u plavom klubu, a Duje je u Šibeniku i neće se vraćati u Maksimir. Malo je vjerojatno da će Theophile i bolesni Dilaver igrati na Rujevici, pa se ne može govoriti da će im to biti posljednja utakmica u plavom dresu, vjerojatnije je da su oni svoju zadnju već odigrali. Za očekivati jest da bi stoperski dvojac u zimskom mercatu mogao promijeniti sredinu.

image

Kevin Theophile-Catherine

GLYN KIRK Afp

Posljednji ples

Kad smo kod stopera, velika priča je hrvatski reprezentativac Josip Šutalo. Početkom rujna smo pisali da je njegov transfer u Leipzig praktički dogovoren, da bi Modri na njemu u perspektivi s bonusima zaraditi čak 25 milijuna eura. Međutim, Leipzig je promijenio sportskog direktora, to je postao Max Eberl, a s njegovim imenovanjem promijenila se i percepcija transfera, koji je u ovom trenutku - nigdje! Stoga, “siguran odlazak” Šutala u Leopzig postao je skroz nesiguran. Međutim, za Josipa Šutala su zainteresirani mnogi, tako da ne bi bilo nikakvo čudo da baš stoper nacionalne vrste na Rujevici pleše svoj zadnji ples u plavom dresu.

Ovaj zimski prijelazni rok je specifičan jer će se događati nakon Svjetskog prvenstva. Dinamo je u zimskom prijelaznom roku napravio samo jedan veliki izlazni transfer, to je bio onaj Danija Olma u taj spomenuti Leipzig. Svi ostali poslovi odrađivali su se u ljeto. Međutim, ovoga puta bi zbog Katara sve moglo biti drukčije. Ovisno o igrama Vatrenih i rezultata na SP-u, moglo bi se dogoditi da Dinamo ostane bez nekog od svojih reprezentativaca, možda Livakovića, Oršića, Petkovića i već spomenutog Šutala... Dinamo je tu jasan, ako dođe dobra ponuda koja će zadovoljiti klub i igrača, transferi će se događati. Modrima prodaja najvećih zvijezda nije “pod mus”, ali u slučaju pravih ponuda neće svojim igračima stvarati probleme.

A koga će Dinamo pokušati dovesti ove zime? Logika nalaže da će se krenuti u potragu za stoperima jer je moguće da Modri ostanu bez trojice, Josipa Šutala, Theophilea i Dilavera. Pitanje jest i kakva će situacija biti s Lauritsenom, koji je pomalo ispao iz planova, pa nije nemoguće da ove zime, ako dođe neka ponuda, spremi stvari i napusti plavi brod. Da ne kažemo da bi i Dino Perić, koji je odigrao vrlo dobru sezonu, mogao dobiti neki zgodnu ponudu.

Zadana forma

Plan je u Maksimiru da se u iduća dva prijelazna rok minimalno dovedu dva stopera. Minimalno... Kad se radi o poziciji lijevog beka, koja je dugo vremena diskutabilna u Maksimiru, razmišlja se o mogućnosti kupovine lijevog stopera, koji može igrati i lijevog beka. Modri na tržištu pokušavaju naći upravo takvog igrača. To je povezano s veznom linijom jer ako Dinamo kupi stopera i lijevog beka u istoj osobi, onda se Ljubičić seli u vezu, pa kupovina veznjaka nije toliko važna s obzirom na to da se na proljeće čeka potpuno aktiviranje Marka Bulata, a prvoj momčadi bi se trebao priključiti i mladi Marko Brkljača. Kad smo već kod mladih igrača, sad se već rade neke skice, vidjet će se hoće li krilni igrač, talentirani Gabrijel Rukavina, biti priključen prvoj momčadi već na ovim zimskim pripremama ili, pak, na ljetnim sljedeće godine. Nadolaze i ostali “klinci”, Živković na poziciji stopera, Lukanić, Krdžalić, Vrbančić, Šimić... Ti dečki vrlo brzo mogu biti u razvojnom procesu prve momčadi.

Kad se radi o napadu, ukoliko Bruno Petković ostvari transfer nakon Svjetskog prvenstva, ostaju Josip Drmić, Mahir Emreli, koji također može igrati tu poziciju, a po svemu iz Lokomotive se vraća Sandro Kulenović. Deni Jurić, koji je na posudbi u Gorici, nije baš u nekoj situaciji...

Zaključak glasi: bitna zadiranja u kadar Čačićeve momčadi u nadolazećem zimskom mercatu nisu “zadana forma”, no nitko ne zna kako će sve izgledati nakon što se spusti zastor na katarski Mundijal.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
22. travanj 2024 15:22