ANTE CIZMIC Cropix
LEGENDA DINAMA

‘Euro za Vatrene tek počinje. Nemojte se ljutiti, moji dragi Albanci, ali ja navijam za Hrvatsku‘

Nekoć igrač, kasnije stručnjak, dvanaest je godina radio u Albanskom nogometnom savezu
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 19. lipanj 2024. 10:23

Džemal Mustedanagić imao je poziv Albanskog nogometnog saveza da dođe u Njemačku te uživo gleda njihove utakmice na Europskom prvenstvu.

- Zvali su me, ali dugo sam bio kod sina u Azerbajdžanu, pa sam odlučio ostati u Zagrebu. Radio sam dvanaest godina u tamošnjem Savezu, to je rekord za jednog stranca, ali sad da dođem kao navijač u njihovu ložu, ne bih volio. Navijam za Hrvatsku i želio bih sjediti u hrvatskoj loži - kazao nam je Mustedanagić, koji je u Hrvatskoj najpoznatiji kao igrač Dinama iz generacije 1982. godine i dugogodišnji trener u maksimirskom klubu.

image

Džemal Mustedanagić

DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix

Nije slučajno

U Hamburgu ga, dakle, danas neće biti...

- Iako nisam u Njemačkoj pratim sve, vidjeli ste u utakmici s Italijom da Albanija nije bila slučajno prva u kvalifikacijama ispred Poljske i Češke. U kontaktu sam s Albancima, oni su uvijek isti - optimistični s velikim nacionalnim nabojem koji kod njih nikad ne popušta. Hrvati su takav imali u devedesetim godinama, Albanci ga imaju stalno. Kao narod su fanatični, a takvi su im i igrači. Imaju afinitet napadati i prijetiti protivničkom golu. Dvojicu izbornika, Talijane Di Biasija i Reju, smijenili su zato što su igrali defenzivno, s petoricom u obrani. Od Brazilca Sylvinha dobili su što su htjeli.

Kako ih je vidio protiv Italije?

- Rano su poveli, ali bojažljivo su ušli u utakmicu, kasnije kad su gubili 1:2 mogli su poravnati jer su tek tada počeli hrabrije igrati. To za njih nije karakteristično, ne znam je li razlog u pozitivnom rezultatu koji su rano stekli ili su bili impresionirani prvom utakmicom.

image
INA FASSBENDER Afp

Kako komentira Hrvatsku nakon ogleda sa Španjolskom?

- U oduševljenju zbog utakmice s Portugalom već sam nas proglasio prvacima Europe, međutim, morat ćemo se namučiti - nasmijao se Mustedanagić.

- Važno je pobijediti Albaniju, mislim da smo dosta bolji i da ćemo ih svladati. Iako su opasni, Broja je vrlo brz naprijed, djeluje kao nezainteresiran, ali zna iskoristiti i malu nepažnju stopera.

U čemu bi mogla biti prednost za nas?

- U sredini terena, moramo sačuvati loptu, a u obrani su ipak ranjivi. Može im se zabiti gol. Italija im je napravila dosta šansi.
Kazali ste da su Albanci vaša djeca...

- Desetak ih je prošlo kroz moje ruke, što kao izbornika ili direktora svih reprezentacija. Najpoznatiji su Strakosha, Mitaj, Broja, Manaj, Asllani... Kad sam bio izbornik U-17 vidio sam da dečki kasnije propadaju, pa sam nakon razgovora s predsjednikom Saveza preuzeo mjesto tehničkog direktora svih reprezentacija da malo napravim reda, da igrači napreduju i prijeđu pravi u seniore. Eto, ovi koje sam naveo su primjer da smo napravili dobar posao... Znaju igrati i jako su motivirani.

Tek sada počinje

Na kraju smo pitali za prognozu rezultata. Nije dao točan ishod, ali nije ni ostavio dvojbu.

- Kvaliteta je na našoj strani, osim toga znamo riješiti stvari kad je teško, pa mislim da će Hrvatska dobiti. Euro za nas tek počinje, s Albanijom, rast ćemo kako će ići prvenstvo, kao što je bilo i ranije, tako će biti i ovaj put. Možemo daleko. Nemojte se ljutiti, moji dragi Albanci, ali ja navijam za Hrvatsku - zaključio je Džemal Mustedanagić.

image
ANTE CIZMIC Cropix

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
05. rujan 2024 22:41