Arijan Ademi

 DAMIR KRAJAČ/Cropix
KRIZNI SASTANCI

Je li se Dinamo odrekao milijuna eura? Ademijeva uloga oko Jakirovića baca novo svjetlo na priču

Promjenom klupske paradigme i Ademijevog statusa vjerojatno ćemo dobiti i konkretniji odgovor
Piše: Mladen BarišaObjavljeno: 27. siječanj 2024. 16:39

Vidjevši "jad i čemer" Dinamove zbilje u susretu s Lokomotivom (0-3), Robert Prosinečki je ustvrdio:

- Da sam ja trener Dinamove momčadi podnio bih ostavku!

"Žuti" je potaknuo brojne rasprave na temu "moralnosti neuspješnih trenera". No, jednako je aktualizirao i problem odgovornosti onih koji su te i takve trenere angažirali. Zašto Sergej Jakirović nije odstupio nakon sramotne blamaže protiv Lokomotive? Odgovor je predvidiv: svojevoljnim odlaskom odrekao bi se pozamašne otpremnine. Kalkulira se da bi razrješenje cijelog stručnog stožera koštalo maksimirski klub oko pola milijuna eura. Za hrvatske nogometne prilike to nije bezazlena svota. Poglavito u kontekstu činjenice da je Dinamo na otpremnine Jakirovićevih prethodnika (Čačić i Bišćan) već potrošio - 2,5 milijuna eura!

Kakva je uopće budućnost Sergeja Jakirovića u Maksimiru? Zapravo, vrlo izvjesna. Ako u subotu Dinamo ne pobijedi Istru 1961 u Puli, Jakirović postaje - "yesterday man". Unatoč novom udaru na klupski budžet maksimirsko čelništvo neće imati alternative. Smjena će postati neminovnost.

Kupovanje vremena

Jedno od brojnih klupskih vijećanja ovoga tjedna iznjedrilo je i sastanak između predsjednice Uprave Vlatke Peras i kapetana momčadi Arijana Ademija. U ime svlačionice Ademi se zavjetovao na bezuvjetnu potporu i lojalnost treneru. Dakako, možemo sumnjati da se iza službenih zaključaka ovog kriznog sastanka zapravo krije "kupovanje vremena" u iznalaženju spasonosnog rješenja. Ako takvo za Dinamo uopće postoji... Ademi je obećanjem (operativnoj) šefici kluba preuzeo na sebe veliku odgovornost. Ovoga trenutka kapetan (a ne trener) mora konsolidirati stanje u svlačionici, motivirati suigrače i pronaći izlaz iz labirinta krize.

image

Sergej Jakirović

GORAN MEHKEK/Cropix

Pozicioniranje Ademija kao ključnog čimbenika u delikatnoj situaciji iznimno je zanimljivo poradi jednog detalja: njegovo promicanje u status frontmena kluba ukazuje da se Dinamo odrekao kalkulacija u svezi famoznih milijun eura. Po povratku u Maksimir, Ademi je u jesenskom dijelu odigrao svega pet utakmica kao starter.

Obično se pojavljivao na sceni posljednjih pola sata utakmice. Razlog tome je pomalo bizarna klauzula iz ugovora, koja glasi:"ako igrač u 15 i više utakmica odigra barem 35 minuta Dinamo će Beijing Gouanu isplatiti odštetu od milijun eura". Ademi se pojavio u početnom sastavu Dinama protiv Lokomotive. Izvjesno je da će predvoditi momčad "modrih" i u Puli. Dakle, posve je izgledno da će Kinezi dobiti milijun eura. Također, pitanje je hoće li ga sada uopće prijavljivati za predstojeće oglede Konferencijske lige, protiv Betisa? Naime, do 2. veljače maksimirski klub aktualnom popisu može pridodati još trojicu igrača. U konkurenciji su, osim Ademija, Theophile, Hoxha, Ogiwara i Brodić.

Žrtva kalkulacija

Jedna od "kuvertiranih" i neizrečenih teza glede inferiornosti maksimirske momčadi u dosadašnjem tijeku sezone jest i stav da Dinamo proživljava krizu, jer Ademi ne igra na željenoj razini. Što je razlog tome? Mišljenja se sudaraju, no čini se kako prevladava upravo ono prema kojemu je kapetan bio žrtvom klupskih kalkulacija u pokušaju spašavanja spomenutih milijun eura.

Po povratku iz Kine Ademi je ostvario za Dinamo 14 nastupa (13 prvenstvenih i jedan u Kupu), odigravši svega 706 minuta. Pritom je jednom bio i strijelac, protiv Gorice (1-2).

Promjenom klupske paradigme i Ademijevog statusa vjerojatno ćemo dobiti i konkretniji odgovor na suštinsko pitanje: zašto kapetan Dinama u dosadašnjem tijeku natjecanja ima tako skroman učinak?

Linker
24. travanj 2024 04:21