DAMIR KRAJAC Cropix
ŠUŠKA SE

Bio bi to ogroman kiks Kuće hrvatskog nogometa! Razmišlja li HNS o potezu koji bi šokirao mnoge?

U nekim nogometnim krugovima spominje se povratak HNS-a na staro vrijeme
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 23. travanj 2024. 22:02

Još se ne zna koji će strani suci suditi “utakmicu svih utakmica” Rijeka - Dinamo 5. svibnja na Rujevici. Ali, to nije niti bitno, glavno da sudi stranac sa svojom ekipom.

Podsjećamo, ogled u prvenstvu Hajduka i Dinama sudio je Nijemac Daniel Siebert, dvoboj u Kupu istih rivala Talijan Fabio Maresca, a ligaški sraz Rijeke i Hajduka odradio je Rumunj Horatiu-Mircea Fesnic, koji je uskočio umjesto Istvana Kovacsa. I svi strani suci odlično su odradili svoj posao, pokazali su našima kako se sudi, tako da se može vjerovati kako će i veliki derbi na Rujevici biti odsuđen “kako Bog zapovijeda” i da nakon utakmice koja bi mogla odlučiti o naslovu prvaka neće biti nikakvih repova.

Je li moguće?

Ali, tko će suditi finale Hrvatskog nogometnog kupa, dvije utakmice Dinama i Rijeke? Bilo bi sasvim logično da i te dvoboje sude stranci, treba li objašnjavati zašto? Međutim, šuškanja govore da će borbu za Sunce suditi - domaći suci!? Odmah smo se sjetili velikog Mladena Delića i njegove rečenice:

“Ljudi, pa je li to moguće?”

Odabir stranih sudaca za derbije Dinama, Hajduka i Rijeke pokazao se kao jedan od najboljih poteza HNS-a uopće. I što sad? Opet povratak na staro? Dati veliko finale domaćim sucima, koji iz kola u kolo HNL-a griješe da bi na ispovijedi kao pokoru dobili stotine Očenaša i Zdravomarija? Bio bi to veliki kiks Kuće hrvatskog nogometa. Taman kad su napravili korak naprijed, napravili bi dva koraka unazad.

Uostalom, zar ne bi bilo paradoksalno da su utakmicu polufinala Kupa na Poljudu Hajduk - Dinamo sudili stranci, a sad bi veliko finale trebali domaći, koji su izgubili kredibilitet i respekt na svim razinama domaćeg nogometa? Finale Kupa treba biti praznik hrvatskog nogometa, koji zahtijeva i vrhunsko suđenje, čisto i pošteno. Samim odabirom stranih sudaca za dosadašnje derbije Dinama, Rijeke i Hajduka već je HNS jasno pokazao da sumnja u domaće suce. Na temelju čega bi se ta sumnja trebala pretvoriti u povjerenje kad se radi o finalu Kupa? Nadamo se da su šuškanja o domaćim sucima u borbi za Sunce samo šuškanja, da će prevladati razum, te da ćemo na Maksimiru i Rujevici opet vidjeti strance i nakon tih ogleda pričati i pisati samo o nogometu.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
23. travanj 2024 22:04