GORAN MEHKEK/CROPIX Cropix
IMPRESIVNE BROJKE

Jedna stvar hrabri Kopića i hrani Dinamove ambicije uoči puta za Split, ali i upozorava na neugodnu činjenicu

Premda se utakmica s Istrom igrala na Veliki petak, za Dinamovu je momčad bio to ‘obični dan u uredu‘
Piše: Mladen BarišaObjavljeno: 18. travanj 2022. 20:13

Već do poluvremena sve je bilo riješeno: Oršić je zabio dva, a Emreli je početkom nastavka zaključio protokol utakmice trećim pogotkom. Petković nije bio u početnih 11, a nakon poduže stranke (zbog ozljede), na travnjak se vratio Ivanušec. Naizgled, trener Kopić ima "čistu situaciju" uoči gostovanja na Poljudu (srijeda)...

Najveći zalog optimizmu Dinamovim navijačima prije ogleda s Hajdukom svakako je forma Mislava Oršića. Protiv Istre dosegao je brojku od 12 golova u HNL-u ove sezone (odnosno 18 ukupno, u svim natjecanjima). U kontekstu najboljih golgetera, spomenuti se podatak čini gotovo irelevantnim. Na listi najboljih strijelaca 1. HNL-a ispred Oršića su Livaja (22 gola), Drmić (17) i Dabro (13), a Beljo je također zabio 12.

No, ako Oršićev učinak promatramo samo u 2022., kada je trener Željko Kopić dobio "trajni mandat", a maksimirska momčad postigla taktičku stabilnost (kroz sustav igre 3-5-2), dolazimo do sljedećih brojki: najbolji je strijelac "modrih" postigao sedam od sveukupno 17 golova Dinama ove godine. Odnosno 41%.

image
GORAN MEHKEK/CROPIX Cropix

Neprijeporno je, nekoliko Oršićevih golova u proljetnom dijelu sezone presudilo je da "modri" u posljednjih pet prvenstvenih kola HNL-a uđu s čelne pozicije: Oršić je pogotkom "otvorio" derbi s Rijekom u Maksimiru (Šutalo je potom potvrdio pobjedu 2-0), zabio je dva gola Istri u Puli (2-1), Gorici u Maksimiru (za 2-1 u 89. minuti), te Slaven Belupu u Koprivnici (1-0).

I "globalna" statistika Oršićeve karijere u Dinamu je impresivna: ostvarivši 181 nastup, zabio je 76 golova, uz 32 asistencije. Sudjelovao je u realizaciji akcija u praktički svakoj drugoj utakmici otkako je 1. srpnja 2018. stigao u Maksimir.

Ali koliko predočena statistika hrabri Kopića i hrani Dinamove ambicije uoči puta za Split, upozorava na jednu nimalo ugodnu činjenicu: igra "modrih" previše ovisi o jednom čovjeku.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
04. svibanj 2024 20:37